Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοποριακό: Έφτιαξαν ξυραφάκι με...ακτίνες λέιζερ (βίντεο)

Έρχεται άραγε το τέλος του αφρού ξυρίσματος και της παραδοσιακής λεπίδας για την κοπή των τριχών στο σώμα; Η εταιρεία Skerp Razor μάλλον κάτι τέτοιο πιστεύει, αφού έχει βάλει μπρος ένα πολύ πρωτοποριακό σχέδιο για κατασκευή μιας ξυριστικής μηχανής που αντί για λεπίδες, θα έχει... ακτίνες λέιζερ!
Πρόκειται για ένα project που εισήχθη στην διαβόητη διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματοδότησης kickstarter μόλις την προηγούμενη εβδομάδα (21 Σεπτεμβρίου) και μέσα σε δύο μέρες έπιασε τον “στόχο” των 160 χιλιάδων δολαρίων, ενώ μέχρι και σήμερα πλησιάζει τις 800 χιλιάδες δολάρια χρηματοδότηση (αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη και αυτά...) και πάει φουλ για το 1 εκατομμύριο!
Η εταιρεία έχει ένα πολύ έξυπνο σκεπτικό πίσω από αυτήν της την προσπάθεια. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μόνο στις ΗΠΑ πετιούνται κάθε χρόνο 2 δισ. Ξυραφάκια! Ναι, 2 δισ. Διαβάσατε! Λόγω των κινδύνων για την υγεία, αυτά τα ξυραφάκια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν και έτσι καταλήγουν σε χωματερές, όπου συνεχίζουν να καταλαμβάνουν χώρο μαζί με άλλα απόβλητα. Ενώ, είναι γνωστό ότι το ξύρισμα με τις παραδοσιακές λεπίδες προκαλεί κοψίματα, ερεθισμούς, εγκαύματα και κάνει πολλές τρίχες να μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Έτσι, οι επικεφαλής της εταιρείας, Morgan Gustavsson και Paul Binun, ξεκίνησαν να κατασκευάσουν ένα ξυράφι που δεν θα προκαλεί ερεθισμό, θα ξυρίζει ομαλά και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αποβλήτων.
Ο Gustavsson είχε την ιδέα από το 2001, αλλά η τότε τεχνολογία δεν ήταν ακόμα έτοιμη για κάτι τέτοιο. Τα μήκη κύματος του φωτός που είχαν ανακαλυφθεί έκοβαν τις σκούρες τρίχες, αλλά όχι τις ανοιχτόχρωμες ή γκρίζες τρίχες. Αυτό το βήμα έγινε το 2009, όταν και βρήκαν ένα μήκος κύματος που κόβει κάθε χρώμα τριχών.

Το ξυραφάκι Skarp μπορεί να κόψει τις τρίχες εξαιτίας ενός μορίου που ονομάζεται χρωμοφόρο, το οποίο είναι η μόνη δομή στις ανθρώπινες τρίχες που υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή τη φυλή. Τα χρωμοφόρα κόβονται όταν τα χτυπάει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός. Το λέιζερ λιώνει την τρίχα ακριβώς στην επιφάνεια του δέρματος, οπότε θα αποτελέσει παρελθόν και και η τραχύτητα που προκαλείται από τις παραδοσιακές ξυριστικές μηχανές, οι οποίες κόβουν τις τρίχες υπό γωνία και αφήνουν πολύ “κοφτερά” υπολείμματα τρίχας.

Το ξυραφάκι με λέιζερ δεν εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία και η ισχύς του είναι πολύ χαμηλή για να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη. Το πιο σημαντικό είναι, ότι το λέιζερ δεν εισέρχεται στην επιδερμίδα και δεν προκαλεί τις κλασικές επιπλοκές που συμβαίνουν με την παραδοσιακή αποτρίχωση με λέιζερ.

Το ξυραφάκι Skarp μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με νερό, αλλά δεν είναι απαραίτητο, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούν κατά το ξύρισμα.
Το λέιζερ έχει διάρκεια ζωής 50.000 ώρες και τροφοδοτείται από μια μπαταρία ΑΑΑ.
Δείτε το βίντεο-παρουσίαση που ετοίμασαν οι δύο δημιουργοί Gustavsson και Binun, το οποίο ανέβασαν στο kickstarter...

Πηγή:iatropedia

Σχόλια