Διεθνής Οργανισμός καρφώνει Τούρκους για τη μετανάστευση

Οι τουρκικές προσπάθειες να σταματήσουν τους διακινητές να στέλνουν πλοία φαντάσματα γεμάτα λαθρομετανάστες στην Ιταλία, οδήγησε στην συσσώρευσή τους στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΟΜ οι μαζικές αφίξεις λαθρομεταναστών στην Ελλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τούρκοι δουλέμποροι δεν κατάφεραν να βρουν τα κατάλληλα πλοία για να τους στείλουν στην Ιταλία.

Στα τέλη του 2014 οι δουλέμποροι άρχισαν να αγοράζουν πλοία από εγκαταστάσεις διάλυσης. Τα πλοία αυτά, σε άθλια κατάσταση ευρισκόμενα, τα γέμιζαν με μετανάστες και χωρίς πλήρωμα, έχοντας θέσει προκαθορισμένη πορεία, τα άφηναν να πλεύσουν προς την Ιταλία. Κάποια από τα πλοία αυτά έφτασαν στην Ιταλία.
Οι Τούρκοι δουλέμποροι σκέφτηκαν πως είχαν βρει την κατάλληλη λύση αποστολής των λαθρομεταναστών στην Ιταλία, η οποία, αντίθετα με την Ελλάδα, συνορεύει με άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν.
Όμως, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι, έχοντας πληρώσει, περιμένουν στις τουρκικές ακτές, οι τουρκικές αρχές σταμάτησαν τις πωλήσεις των πλοίων φαντασμάτων. Οι δουλέμποροι, φυσικά, δεν επιστρέφουν χρήματα και έτσι, η συμβιβαστική λύση είναι η προώθησή τους στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν κατακλύσει τα ελληνικά νησιά 124.000 λαθρομετανάστες, τους πρώτους επτά μήνες του 2015, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 750% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2014.
Όσον αφορά την Ιταλία δέχεται, κυρίως, λαθρομετανάστες από τη Λιβύη και τη δυτική Αφρική. Λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών έχουν πέσει και οι τιμές διακίνησης. Αντίθετα οι Σύριοι μετανάστες που είναι πλουσιότεροι, πληρώνουν στους Τούρκους δουλεμπόρους από 1.500-8.000 δολάρια για το πέρασμα στην Ελλάδα

Σχόλια