Σε μια βαλίτσα όλο το βιός μας

Με προσωπικά αντικείμενα, βάρους έως 20 κιλά και τον περιορισμό να πάρουν μαζί τους μέχρι 200 τουρκικές λίρες, αξίας 22 περίπου δολαρίων, απελάθηκαν από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Ο λόγος για τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης...
Η έκθεση στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» περιλαμβάνει δημοσιεύματα του ελληνικού και τουρκικού τύπου της εποχής, εικόνες ελληνικών σπιτιών που δέσμευσε το τουρκικό κράτος και άλλο οπτικά ντοκουμέντα. Επίσης θα προβάλλεται βίντεο με το χρονικό των Απελάσεων, αφηγήσεις των θυμάτων κ.α..
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 18.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (αμφιθέατρο «Αντώνη Τρίτση»). Κατά την έναρξη χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής Ε.Μ.Π., ο Καθ. κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και εκπρόσωπος της Τιμητικής Επιτροπής Απελαθέντων.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2015, Τρίτη, ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Οι Απελάσεις, η Συνθήκη της Λωζάνης και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
– Ομηλιτές ο Καθ. Ε.Μ.Π. κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Αναπλ. Καθηγητής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου πρόεδρος Ιδρύματος της Βουλής , ο Επικ.Καθηγητής κ. Άγγελος Συρίγος γεν. γραμ. πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής Υπουρ. Εσωτερικών.
Συντονιστής ο δημοσιογράφος κ. Άρης Πορτοσάλτε.
Στις 6 Φεβρουαρίου 2015, Παρασκευή, ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση – συζήτηση με τίτλο “Γεγονότα και μαρτυρίες”. Την εκδήλωση συντονίζει ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου, ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που έζησε από κοντά δύο κρίσιμες στιγμές των Απελάσεων.
Χώρος έκθεσης – εκδηλώσεων: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50,
Αθήνα, αμφιθέατρο Αντώνη Τρίτση.
Διάρκεια έκθεσης: 2 έως 7 Φεβρουαρίου 2015. Ώρες λειτουργίας: 18.00 - 21.30
Πληροφορίες: Εφημερίδα “Ανατολή” 210.95.14.225 - 697.442.5986

Σχόλια