Οδομαχίες στο Κίεβο: 9 αστυνομικοί νεκροί, 33 σε κρίσιμη κατάσταση - ΤΟΜΑ δέχονται πυρά

Εννέα αστυνομικοί δολοφονήθηκαν από τους φιλοδυτικούς εξτρεμιστές μέχρι στιγμή στο Κίεβο σε μια νύχτα που όμοιά της έχει να ζήσει η πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τον Β'ΠΠ.
 Ακόμη, 135 αστυνομικοί  νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, οι περισσότεροι με τραύματα από πυροβόλα όπλα 35 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Στα χέρια των φιλοδυτικών εξτρεμιστών έχουν περιέλθει και ΑΚ-47 πυρά από τα οποία δέχθηκαν ΤΟΜΑ της αστυνομίας
Οι φήμες κάνουν λόγο για 12 νεκρούς διαδηλωτές/εξτρεμιστές που με πιστόλια και χειροβομβίες έχουν σπείρει τον όλεθρο επί δικαίων και αδίκων.


Η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος ήδη από τις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η οποία βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας.
Κατά την κορύφωση των συγκρούσεων διαδηλωτών-αστυνομίας πυρκαγιά ξέσπασε και στο κτίριο που χρησιμοποιούν ως έδρα τους οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.
Εικόνες που μεταδόθηκαν από το defencenet..gr σε ζωντανή μετάδοση έδειξαν τμήματα του 9οροφου κτιρίου να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και πυκνός καπνός να βγαίνει από τα παράθυρα.
Οι επικεφαλής των διαδηλωτών κάλεσαν τους αντικαθεστωτικούς που βρίσκονται στην πλατεία της Ανεξαρτησίας να βοηθήσουν ώστε να σώσουν τους ανθρώπους που πιθανώς να χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από το κτίριο του οποίου αρκετά τμήματα έχουν τυλιχτεί στις φλόγες
.
Περίπου 25.000 Ουκρανοί, βρίσκονται στα οδοφράγματα, πολύ λιγότεροι από αυτούς που ήταν στις ογκώδεις πρώτες διαδηλώσεις. Στην πόλης Λβίβ στα δυτικά της χώρας λεηλατήθηκε ο οπλισμός από το αρχηγείο της αστυνομίας επιθέσεις όπως και στην γειτονική πόλη Τέρνοπιλ.
Τα όπλα αυτά, μέσα σε λίγες ώρες μεταφέρθηκαν στο Κίεβο και τα δύο ΤΟΜΠ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού) που μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού δέχθηκαν καταιγισμό πυροβολισμών
Στο Ιβάνο-Φρανκιβσκ, επίσης στα δυτικά της Ουκρανίας, περίπου 50 διαδηλωτές με κουκούλες εισέβαλαν στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για την «έφοδο στα δημόσια κτίρια », η οποία προβλέπει ποινές φυλάκισης μέχρι και έξι χρόνια, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Mέχρι στιγμής έχει καταληφθεί το δημαρχείο της πόλης και η έδρα της περιφερειακής διοίκησης.
Παράλληλα, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, ζήτησε απόψε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκεχειρία μέχρι το πρωί, αλλά φαίνεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώνει μαζί τους απόψε.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, ωστόσο οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Σύμφωνα δε με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να προβεί σε διάγγελμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η χρονική στιγμή.

Η βία έχει ξεφύγει στην Ουκρανία και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούν αμφότερους για ρίψη σφαιρών και χρήση όπλων.
«Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα» ανέφερε το πρακτορείο.
Όπως μεταδίδουν πάντως τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές από τμήμα της κεντρικής πλατείας του Κιέβου.
Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές ποινές» σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες και κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει.
Την ίδια ώρα, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές θα περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.
Δείτε τι γίνεται τώρα στο Κίεβο σε ζωντανή σύνδεση

ΠΗΓΗ

Σχόλια