«Ξέθαψαν» το εργόσημο

Την υιοθέτηση του εργοσήμου (που είναι προαιρετικό προς το παρόν) από όλους τους Ελληνες εργοδότες θέλει να πετύχει το υπουργείο Εργασίας.

Το ΙΚΑ  εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, στην οποία αναφέρεται ότι οι καθαρές αποδοχές ενός εργαζομένου, προκειμένου να προμηθευτεί ο εργοδότης του το ανάλογο εργόσημο, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν με τον συντελεστή 1,25.

Το ΙΚΑ δίνει τις απαραίτητες εντολές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει υποχρεωτικό χαρακτήρα η ασφάλιση μεταναστών, αλλά και Ελλήνων που εργάζονται ως εργάτες γης ή ως οικιακοί βοηθοί. Η αποδοτικότητα όμως του μέτρου σε συνθήκες ύφεσης είναι έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά περιορισμένη. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας, η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα κινείται πάνω από το 30%, με τις απώλειες για τα Ταμεία να φτάνουν τα 9 δισ. Ευρώ.

Οι κρατήσεις για ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου θα είναι 20% και θα πρέπει να εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του εργοσήμου. Οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ στους κλάδους ασθένειας και σύνταξης και στο ΕΤΕΑΜ για τον τομέα της επικουρικής σύνταξης. Ο εργοδότης θα καταβάλλει το αντίτιμο στην τράπεζα από την οποία θα προμηθεύεται το εργόσημο.

Για παράδειγμα, αν ένας εργαζόμενος έχει συμφωνήσει να λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 600 ευρώ καθαρά, τότε ο εργοδότης θα πρέπει να αγοράσει εργόσημο αξίας 750 ευρώ (600 ευρώ x συντελεστής 1,25). Ο εργαζόμενος παραλαμβάνει από τον εργοδότη το εν λόγω εργόσημο και εισπράττει από την τράπεζα το καθαρό ποσό. Τα υπόλοιπα αποτελούν ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδονται στο ΙΚΑ.

Σχόλια