Θέλουν φτωχή Ελλάδα και με δύο νομίσματα!

Δραχμή εντός και ευρώ εκτός είναι το σενάριο που βλέπουν ως «λογική» συνταγή για την Ελλάδα δύο Γερμανοί οικονομολόγοι. Ο οικονομολόγος πρόεδρος του συνδέσμου μεσαίων επιχειρήσεων της Γερμανίας Μάριο Οχοβεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt», αναφέρεται στην Ελλάδα ως μια χώρα που «θέλει ταυτόχρονα ανάπτυξη και περιστολή δαπανών, μέσω της μείωσης των μισθών και της αύξησης της φορολογίας». Ο κ. Οχοβεν είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη συνταγή που ακολουθείται. «Αυτό δεν γίνεται» λέει χαρακτηριστικά. Ως λύση προτείνει το σενάριο δύο νομισμάτων με τη συνύπαρξη ευρώ και δραχμής.

 Οι πληρωμές των μισθών και των συντάξεων, τα ενοίκια και οι συναλλαγές μεταξύ των Ελλήνων θα γίνονται με το εθνικό νόμισμα. Οι συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό θα γίνονται αντίστοιχα σε ευρώ, ενώ οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής του σχεδίου η ισοτιμία ευρώ - δραχμής θα είναι σταθερή, ένα προς ένα. Στη συνέχεια, η νέα δραχμή θα υποτιμάται κατά 2% μάξιμουμ, ανά μήνα. Ο Μάριο Οχοβεν υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί ώστε να αποφευχθεί το σοκ μιας ξαφνικής υποτίμησης.

Μαζί του συμφωνεί και ο Ολιβερ Χολτεμέλερ του Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας του Χάλε. Ο κ. Χολτεμέλερ χαρακτηρίζει παράλογη την επιλογή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη καθώς, όπως λέει, οι συνέπειες θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ, ενώ θα ανακοπεί και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιπλέον, επισημαίνει ο Χολτεμέλερ, η έξοδος από το ευρώ θα είχε δραματικές συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και των συνταξιούχων στην Ελλάδα.

Σχόλια