Η “μακεδονολαγνεία” Ζάεφ ζορίζει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν χάνει ευκαιρία να κάνει κατάχρηση των όρων «Μακεδονία» «μακεδονικός-ή». Διαλαλεί, άλλωστε, ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών κατοχυρώνεται η «μακεδονική ταυτότητα». Αυτή τη φορά την αφορμή έδωσε μία τελετή ορκωμοσίας στρατιωτικών, οπότε μετά τα διάφορα «μακεδονικά» είχαμε και τον «μακεδονικό στρατό».
Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
Μπορεί η κυβέρνηση στην Αθήνα να επιδεικνύει κατανόηση στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά οι αντιδράσεις στην Ελλάδα υποχρέωσαν το Νίκο Κοτζιά να πει κάτι. Μας είπε ανεπίσημα, λοιπόν, ότι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί τους επίμαχους όρους είναι επειδή δεν έχει ακόμα κυρωθεί και τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Πιο συγκεκριμένα, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών είπαν πως η «δήλωση αυτή (του Ζόραν Ζάεφ) υπογραμμίζει τη σημασία της θέσεως σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση θα ήταν ‘στρατός της Βόρειας Μακεδονίας’».
Τυπικά, ο Νίκος Κοτζιάς έχει δίκιο. Η συμφωνία δεν έχει ακόμα επικυρωθεί ούτε από τα Σκόπια, ούτε από την Αθήνα. Τουναντίον έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, αν αναλογιστεί κανείς ότι απαιτείται θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα για να επιτρέψει στον Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει στην επίσης δύσκολη συνταγματική αναθεώρηση.
Πρέπει επίσης να ξεπεράσει και την αντίσταση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοβ, ο οποίος απορρίπτει τη συμφωνία και έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει τις συνταγματικές αλλαγές. Ακόμα, όμως, και αν τα πάντα επιλυθούν στα Σκόπια, δεν πρέπει κανείς να παραβλέπει το τελευταίο και σημαντικότερο βήμα: την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.
Η λογική Κοτζιά
Αν ακολουθήσουμε τη λογική του Νίκου Κοτζιά, γιατί ο ίδιος βιάζεται και από τώρα αποκαλεί την γείτονα χώρα Βόρεια Μακεδονία; Ακόμα πιο σημαντικό, γιατί ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί δεδομένη την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ; Για του λόγου το αληθές, κατά τη διάρκεια ορκωμοσίας στρατιωτών χθες στα Σκόπια δήλωσε σε εορταστικό τόνο:
«Το να είστε στρατιώτες σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι θα εργάζεστε σε βελτιωμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα δεδομένα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί την χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ».
Επιπλέον, τα κρατικά μέσα έδειχναν συνεχώς κοντινά πλάνα από τις στολές των στρατιωτών, στις οποίες αναγραφόταν ο όρος «Македонија». Παρά τις επεξηγήσεις και δικαιολογίες που επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, το γεγονός παραμένει ένα:
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δυσχεραίνει πολύ το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα, ερεθίζοντας την ελληνική κοινή γνώμη. Και βέβαια δεν κάνει τίποτα για να προσαρμοστούν οι ομοεθνείς του στο όνομα Βόρεια Μακεδονία.
Σε κάθε του εμφάνιση κάνει το αντίθετο. Το μήνυμα που στέλνει είναι πως η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας έγινε για να ανοίξουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ Πως Ο ΖΑΕΦ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ…

Σχόλια