Ξεκίνησαν οι δοκιμές της ρωσικής πυρηνοκίνητης “υπερτορπίλης” Status-6 (NATO: KANYON)

Ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές της διηπειρωτικής πυρηνοκίνητης τορπίλης Status-6 (NATO: KANYON) σύμφωνα με την κωδικοποίηση των Αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών.
Οι δοκιμές ξεκίνησαν με το σύστημα καθοδήγησης και το σύστημα αυτόνομης πλεύσης και θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα υποσυστήματα. Η ρωσική υπερ τορπίλη είναι εξοπλισμένη με μια πυρηνική κεφαλή 2 Μεγατόνων, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για την καταστροφή παράκτιων υποδομών, λιμανιών πόλεων ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων καθώς και την πρόκληση Τσουνάμι.
Η τορπίλη αυτή κατά τους Αμερικανούς αποτελεί για τους Ρώσους το τελευταίο όπλο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε μια πυρηνική σύγκρουση και θα εξαπολύεται από το υποβρύχιο B-90 κλάσης Sarov (Project 20120) το υποβρύχιο Belgorod (Project 09852) και το υποβρύχιο Khabarovsk (Project 09851).
Η ρωσική τορπίλη έχει εμβέλεια 10.000 χλμ μπορεί να καταδυθεί στα 1.000 μέτρα και να αναπτύξει ταχύτητα 185 χλμ/ώρα ενώ ο αισθητήρας της είναι ιδιαίτερα εξελιγμένος και μπορεί να αποφύγει συσκευές ακουστικής παρακολούθησης. Η τορπίλη “Poseidon” θα εξοπλιστεί το 2020 με τις πυρηνικές κεφαλές cobalt-59 και cobalt-60.

Σχόλια