Σενέρ Λεβέντ: Η ομοσπονδία δεν θα μας σώσει από το να είμαστε μαριονέτες

Δύο μισά σημαίνουν πάντα έλλειψη συμφωνίας. Δύο μισά σημαίνουν πάντα έλλειψη συμφωνίας και σύγκρουση. Η ομοσπονδία δεν θα μας σώσει..
Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πιστεύει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα απαλλαγεί από την κυριαρχία της Τουρκίας σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα. Δηλαδή, ακόμα και αν ιδρυθεί ένα ομοσπονδιακό σύστημα στην Κύπρο, οι Τουρκοκύπριοι θα διοικούνται και πάλι εκ μέρους της Τουρκίας. Εδώ θα γίνεται και πάλι αυτό που λέει η Τουρκία. Η εδώ κυβέρνηση πάλι θα κάνει αυτό που θέλει η Τουρκία. Δεν θα τελειώσει ποτέ η σχέση μητέρας πατρίδας-θυγατέρας. Επειδή σκέφτεται με αυτό τον τρόπο, η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία δεν βλέπει σωτηρία στην ομοσπονδία. Μόνο η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία; Οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά; Αυτοί πιστεύουν ότι θα είναι ανεξάρτητοι από την Τουρκία χάρη σε μιαν ομοσπονδιακή λύση; Εγώ δεν το πιστεύω. Και είμαι περίεργος πώς θα μας το αποδείξουν όσοι το πιστεύουν αυτό.

Θα θέσουν ενώπιόν μας την Ευρωπαϊκή Ένωση; Θα μας πουν ότι δεν μπορεί να γίνονται παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους μέλους της Ένωσης; Εσείς έτσι νομίζετε; 
Πέστε μου τότε. Μήπως δεν είμαστε και τώρα μέλη της ΕΕ; Γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτε; Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που εντάχθηκε η Κύπρος. Αλλά ακόμα βρισκόμαστε υπό τη διοίκηση της Τουρκίας και όχι της ΕΕ. Συνεχίζεται η κατοχή για 44 χρόνια. Ακόμα και οι ευρωβουλευτές δεν μπορούν να κάνουν βήμα στο περίκλειστο Βαρώσι
Το μέρος αυτό μετατράπηκε γρήγορα σε αποικία της Τουρκίας. Στρατός. Πληθυσμός. Κεφάλαιο. Όλα είναι δικά της. Ακόμα και αν φύγει από εδώ ο στρατός σε μια ομοσπονδιακή λύση, που εγώ δεν πιστεύω ότι θα φύγει το σύνολό του, ο πληθυσμός και το κεφάλαιο θα μείνουν εδώ. Υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι να μας υπαγορεύει τα πάντα εδώ η Τουρκία σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, όπως συμβαίνει και τώρα. Άλλωστε, ουδέποτε είχαμε κυβερνώντες που έλεγαν όχι στην Τουρκία. Ούτε στην ομοσπονδιακή Κύπρο θα έχουμε! Και η Ευρώπη δεν θα μπορεί να κάνει κάτι, όπως και τώρα. Ούτε εμπάργκο θα μπορέσει να εφαρμόσει κατά της Τουρκίας, ούτε οποιαδήποτε τιμωρία θα μπορέσει να επιβάλει. Δεν μπορεί να θυσιάσει τα συμφέροντά της στην Τουρκία για χάρη της μικρής Κύπρου. Η Ευρώπη, η οποία δεν άσκησε καμία πίεση στην Τουρκία για την Κύπρο, μήπως θα της ασκήσει από εδώ και μπρος; Πώς να εμπιστευτούμε την Ευρώπη, η οποία παραγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, εγκρίνει το σύστημα του ενός και μόνο ανδρός και δεν μπόρεσε να αποτελέσει ελπίδα για όσους αθώους βρίσκονται στη φυλακή εδώ και χρόνια; Επιπλέον, δεν είναι μόνο η Ευρώπη που στηρίζει την Τουρκία, αλλά και η Αμερική και η Ρωσία. Άλλωστε, αν έπαυαν αυτοί να τον στηρίζουν, ο Ερντογάν θα έπεφτε προ πολλού.

Οι ομοσπονδιακοί στον νότο προσπαθούν να πείσουν την ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα η Τουρκία δεν θα μπορεί πλέον να βρίσκεται εδώ και οι Τουρκοκύπριοι θα είναι πλήρως ανεξάρτητοι από αυτήν Αλλά δεν έχουν ισχυρά επιχειρήματα γι’ αυτό. Αρκούνται απλώς να λένε ότι δεν θα είναι έτσι. Και το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί είναι εκείνοι των οποίων οι προβλέψεις δεν βγήκαν ποτέ σωστές προηγουμένως. Καμία απολύτως πρόβλεψη. Πόσες φορές προσπάθησαν να μας πείσουν ότι θα βρισκόταν λύση στις κρίσιμες Συνόδους Κορυφής. Δεν μπόρεσαν να δουν ακόμα και κοτζάμ «όχι» των Ελληνοκυπρίων κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Δεν βγήκαν σωστά αυτά που είπαν όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Πίστεψαν στην Αραβική Άνοιξη. Δεν μπόρεσαν να δουν την αραβική κόλαση. Ανοίξτε τα αρχεία των εφημερίδων και διαβάστε τα παλιά τους άρθρα. Να μην σας ξεγελάει το γεγονός ότι τώρα, αφού έχουν τελειώσει τα πάντα, προβαίνουν σε σχόλια σάμπως και δεν έχουν κάνει κανένα λάθος. Κανένας ανάμεσά τους δεν μπορεί να πει «αυτά που είπα βγήκαν σωστά»! Αν υπάρχει να βγει να μας το πει. Να με διαψεύσει. Πώς να πιστέψουμε αυτά που μας λένε στο θέμα της ομοσπονδίας τώρα εκείνοι των οποίων καμία πρόβλεψη δεν βγήκε σωστή μέχρι σήμερα;

Αν υποστήριζαν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι την ομοσπονδία, μήπως δεν θα έκαναν μια πολύ πιο χρήσιμη δουλειά; Δεν πέθανε η Κυπριακή Δημοκρατία. Ζει. Όλοι παίρνουν το μερίδιο που τους ανάλογα με τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου. Το παίρνει η Αγγλία. Το παίρνει η Τουρκία. Το παίρνει η Ελλάδα. Το παίρνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Μόνο εμείς δεν το παίρνουμε. Μόνο εμείς, αν και είμαστε ένας από τους δύο εταίρους της Δημοκρατίας αυτής. Και κανείς από εμάς δεν το απαιτεί. Όταν τους ρωτήσουμε γιατί, μας λένε «δεν υπάρχει επιστροφή». Τι σημαίνει επιστροφή; Αφού ζει η Κυπριακή Δημοκρατία, μήπως μπορεί να γίνεται λόγος για επιστροφή; Αν συναντηθούμε στη Βουλή όπως το 1960, μήπως δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλοι μαζί το πρόβλημά μας; Δεν θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τη λύση στη Βουλή αντί στους ηγέτες; Όμως, ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά το θέλει αυτό, όχι μόνο η τουρκική.

Σκεφτείτε την Κύπρο όχι ως δύο μισά, αλλά ως ένα ενιαίο σύνολο και βρείτε λύση. Δύο μισά σημαίνουν πάντα έλλειψη συμφωνίας. Δύο μισά σημαίνουν πάντα έλλειψη συμφωνίας και σύγκρουση. Η ομοσπονδία δεν θα μας σώσει από το να είμαστε μαριονέτες! 

Πηγή

Σχόλια