Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ασπίδα προστασίας κατασκευάζει ο Στρατός Ξηράς στον Β. Έβρο – Ένα από τα σημαντικότερα έργα αμυντικής θωράκισης της χώρας – Δείτε εικόνες

Στην εποχή της αεροκίνησης, των ταχύτατα κινούμενων και ελισσόμενων μηχανοκίνητων μονάδων, η κατασκευή κωλυμάτων- οχυρωματικών έργων αποτελεί αναμφίβολα μία διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι επιχειρήσεις σήμερα.

Με την ελληνική άμυνα να έχει κινητοποιηθεί και τις πρώτες οβίδες του ελληνικού πυροβολικού να πλήττουν τις επιτιθέμενες μονάδες η αντιμετώπιση της τάφρου δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.
Ο χρόνος που θα χρειαστούν οι Τούρκοι είτε να μπαζώσουν τα σημεία που επιθυμούν να περάσουν απέναντι, είτε να γεφυρώσουν, είναι αρκετός λόγω του όγκου των υλικών που πρέπει να προωθηθούν στην τάφρο και λόγο του εύρους αυτής.
Από την άλλη πλευρά η συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων σε μία στενή λωρίδα μερικών εκατοντάδων μέτρων μεταξύ της τάφρου και του ποταμού θα αποτελούσε το καλύτερο δώρο για τον ΕΣ.

Την ίδια στιγμή ο ΕΣ θα έχει αρκετό χρόνο να κινητοποιήσει τις μονάδες του οι οποίες κατά κανένα λόγο δεν θα πρέπει να είναι αγκιστρωμένες σε κάποιο σημείο πίσω από την ταφρο περιμένοντας καρτερικά τις τουρκικές μονάδες.
Oπως διαβάζουμε λοιπόν στο kranosgr.blogspot.com, σε άρθρο του Ηλία Προύφα, ένα από τα σημαντικότερα έργα αμυντικής θωράκισης της χώρας, κατασκευάζεται από το Στρατό Ξηράς στον Βόρειο Έβρο.
Πρόκειται για το έργο διάνοιξης αντιαρματικής τάφρου στην περιοχή Διδυμοτείχου – Πραγγί – Μαυρόλοφου. Το έργο έχει ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου και μέχρι στιγμής έχουν διανοιχτεί 600 μέτρα.
Από τα μέσα Ιουνίου ξεκίνησε εκσκαφή τάφρου και στην περιοχή του Σουφλίου, όπου έχουν φτιαχτεί περίπου 150 μέτρα, ενώ το σύνολο της έκτασης θα προσεγγίζει τα 50 χιλιόμετρα.
Στην κατασκευή του έργου απασχολούνται 30 προσωπικό με 35 μηχανήματα όλων των τύπων του Μηχανικού.
Η σπουδαιότητα του έργου είναι μεγάλη, διότι εκτός από αντιαρματικό κώλυμα, η τάφρος θα χρησιμεύσει και ως »ασπίδα» απέναντι στην είσοδο των λαθρομεταναστών στη χώρα.
Ηδη υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από κατοίκους και φορείς της περιοχής, για την κατασκευή του έργου, για το οποίο ενημερώνεται προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.
Δείτε εικόνες:


Σχόλια