Mία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις: Ο Αμερικανός πρόεδρος «διασκεδάζει» και οι άλλοι παρατηρούν

Ο Τραμπ διασκεδάζει ενώ η Μέρκελ είναι κουρασμένη και άναυδη: ειδικός στη γλώσσα του σώματος αποκωδικοποιεί την περίφημη φωτογραφία από τη σύνοδο κορυφής G7. Πρόκειται για τη φωτογραφία που έγινε παγκοσμίως γνωστή και αποτύπωσε τις εντάσεις στη διάσκεψη που κορυφώθηκε το Σάββατο.
Από την περιφρονητική στάση της Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τα επιτιμητικά βλέμματα του Ντόναλντ Τραμπ, πολλά ειπώθηκαν για να αποδώσουν αυτά που έγιναν στη συνάντηση κορυφής.
Αλλά επειδή μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, όπως λέει η ειδική στη γλώσσα του σώματος Πάτι Σμιθ, πολλά μπορούν να φανούν από τα δάχτυλα της Μέρκελ ή τους ώμους του Τραμπ. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η κ. Σμιθ αποκάλυψε ότι τα σταυρωμένα χέρια του Αμερικανού προέδρου σημαίνουν ότι «είναι κλειστός στο να διαβάσει κάποιος αυτό που σκέφτεται», ενώ η στάση σώματος της Γερμανίδας καγκελάριου δείχνει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψή της».
«Ήταν τόσο αιφνίδιο και κωμικό ταυτόχρονα» είπε. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να συμβεί σε τέτοιου είδους γεγονότα. Αλλά με αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η στάση των ηγετών απέναντι στη συμπεριφορά του Τραμπ».
Η Σμιθ επεσήμανε ότι αν και ο Αμερικανός ηγέτης είναι καθισμένος στη φωτογραφία, παραμένει «το επίκεντρο της προσοχής». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ φαίνεται να το διασκεδάζει, ενώ η Μέρκελ δείχνει κουρασμένη και αποσβολωμένη. «Τις περισσότερες φορές όταν κάποιος είναι καθισμένος, δείχνει να έχει μικρότερη εξουσία. Αλλά σε αυτή την περίπτωση ο Αμερικανός πρόεδρος ελέγχει το οπτικό πεδίο, επηρεάζοντας όλους τους άλλους γύρω του. Κάθεται σαν βασιλιάς, επομένως διατηρεί τη θέση εξουσίας και οι υπόλοιποι πρέπει να στέκονται, όπως πρέπει να στέκεται ο καθένας όταν είναι παρών ο βασιλιάς».
«Κρύβει αυτά που νιώθει για τις γνώμες των άλλων ηγετών», τόνισε η Σμιθ, η οποία πιστεύει ότι η στάση των ποδιών του, που είναι ανοιχτά, είναι αυτή του «κυρίαρχου αρσενικού». «Αυτό είναι κάτι τυπικό για αυτόν, αλλά όχι σύνηθες να γίνεται μπροστά σε πανίσχυρους ηγέτες. Παρ’ όλα αυτά το έχει κάνει και στο παρελθόν. Αν σκεφθεί κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης είναι ενδιαφέρον που έχει αυτή τη συμπεριφορά».
Μάλιστα, πιστεύει η Σμιθ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Άμπε σταυρώνει τα χέρια του γιατί «νιώθει ότι πρέπει να προστατευθεί», ενώ οι ώμοι του Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν ότι «είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη Μέρκελ».
«Και ο Εμμανουέλ Μακρόν, έχει αυτό το ανασηκωμένο φρύδι – πράγμα που με εκπλήσσει κάπως. Αλλά αν δείτε τα στάση των χεριών του, με τα δάκτυλά του ασπρισμένα από την ένταση να στηρίζονται γερά στο τραπέζι -δείχνει πόσο ευθυγραμμισμένη είναι η στάση του με εκείνη της Μέρκελ».
Αυτή που δείχνει να μην το διασκεδάζει καθόλου είναι η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η θέση της είναι δυναμική, επιθετική. Αν προσέξει κάποιος τα μπράτσα της είναι κλειδωμένα, οπότε δεν είναι μόνο επιθετική – είναι αμετακίνητη στη θέση της. Τα δάχτυλά της είναι κάπως χαλαρά. Αν ήταν πιο σφιγμένα θα φοβόμουν λίγο. Φαίνεται όμως και λίγο λυπημένη».
Σημειώνεται ότι η επίμαχη φωτογραφία τραβήχτηκε λίγες ώρες πριν αποκαλυφθεί ότι ο Τραμπ αρνήθηκε να συμμετάσχει στην κοινή δήλωση που παραδοσιακά ακολουθεί τη σύνοδο.
«Το πιο έντονο συμπέρασμα που προκύπτει από τη φωτογραφία είναι ότι ο Τραμπ το διασκεδάζει, ενώ κανείς από τους ηγέτες του υπόλοιπου κόσμου δεν νιώθει το ίδιο».

Σχόλια