Kοινωνικής Mηχανική - πως καθιερώνονται πρότυπα συμπεριφοράς: ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΩΝ 5 ΠΙΘΗΚΩΝ ("THE 5 MONKEYS EXPERIMENT")

Ένα σημαντικό πείραμα κοινωνικής μηχανικής, που επεξηγεί πως καθιερώνονται πρότυπα συμπεριφοράς ... που επεξηγεί σε μεγάλο βαθμό συμπεριφορές πολλών "υποταγμένων" γενεών ...
Το "Πείραμα ατων 5 πιθήκων" θεωρείται ότι πραγματοποιήθηκε από τον Αμερικάνο ψυχολόγο και ερευνητή Harry Harlow, κάπου στη 10ετία του ΄60.
Κατά το πείραμα αυτό κλείνονται 5 πίθηκοι σε ένα κλουβί, από την οροφή του οποίου κρέμεται μία μπανάνα και ακριβώς κάτω από αυτήν έχει τοποθετηθεί μία σκάλα.
Όταν κάποιος πίθηκος αποφασίσει να ανέβει για να πιάσει την μπανάνα, οι υπόλοιποι τέσσερις καταβρέχονται με παγωμένο νερό. Αυτό επαναλαμβάνεται κάποιες φορές, μέχρι που οι πίθηκοι αντιλαμβάνονται ότι το ανέβασμα κάποιου στην σκάλα, είναι συνυφασμένο με ψυχρολουσία. Έτσι, κάθε φορά που επιχειρεί κάποιος από τους πέντε να ανέβει, δέχεται την άμεση επίθεση των υπολοίπων.
Στην επόμενη φάση, αντικαθίσταται ένας από τους πιθήκους με έναν νέον. Αυτός μη ξέροντας σχετικά, επιχειρεί να ανέβει στην σκάλα για να πιάσει την μπανάνα, αλλά πριν προλάβει να το πραγματοποιήσει, οι τέσσερις παλιοί που ξέρουν τις συνέπειες, του επιτίθενται και τον εμποδίζουν.
Στην συνέχεια αντικαθίσταται ένας ακόμα πίθηκος με νέον, ο οποίος όπως και ο προηγούμενος επιχειρεί αμέριμνος να ανέβει, αλλά όπως ήταν αναμενόμενο δέχεται την επίθεση των άλλων πιθήκων … και μάλιστα στην επίθεση αυτή συμμετέχει με «ζήλο» και ο νέος της προηγούμενης φάσης (ο οποίος σημειωτέον, δεν είχε καταβρεχτεί ποτέ με παγωμένο νερό).
Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, μέχρι που και οι πέντε αρχικοί πίθηκοι έχουν αντικατασταθεί από ισάριθμους νέους.
Έτσι, στην φάση αυτή παρατηρείται το φαινόμενο να βρίσκονται στο κλουβί 5 πίθηκοι που δεν έχουν υποστεί ποτέ την ποινή της ψυχρολουσίας και οι οποίοι χωρίς να ξέρουν τον λόγο, ούτε επιχειρούν να ανέβουν την σκάλα, αλλά ούτε και επιτρέπουν σε κάποιον άλλον να το κάνει, γιατί απλά ….. «έτσι το βρήκαν».... 
Αυτή η μικρή φράση … σας θυμίζει κάτι;;;

Σχόλια