Ο Ερντογάν κόβει χρυσή τουρκική λίρα… είναι πολύ πιθανόν να έχει το ίδιο άδοξο τέλος όπως και Muammar Gaddafi όταν προσπάθησε να σχεδιάσει ένα νέο αφρικανικό οικονομικό σύστημα με βάση το «Χρυσό Δηνάριο».


Μια επικίνδυνη κίνηση από τον Σουλτάνο Ερντογάν κατά των ΗΠΑ αποκάλυψε η επιστροφή στην Τουρκία 28,6 τόνων χρυσού ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία», αναφέρουν τουρκικά και ξένα ΜΜΕ.

Γράφει ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ

Την ίδια στιγμή σήμερα  <<άρχισαν τα όργανα>> με το  ΔΝΤ να προειδοποιεί ότι η τουρκική οικονομία είναι έτοιμη να προσγειωθεί πολύ ανώμαλα και με την ισοτιμία της τουρκικής λίρας να ξεπερνά τα τέσσερεις λίρες  προς ένα δολάριο και ακόμα με πληθωρισμό που  αυξήθηκε σε διψήφια νούμερα,  δεν θα αργήσει να φανεί η οικονομική καταστροφή στην τουρκική οικονομία κάτι που θα πυροδοτήση άγριες εντάσεις στα χαμηλά – φτωχά κοινωνικά στρώματα της Τουρκιάς.

Ο Ερντογάν  βλέποντας το οικονομικό τσούναμι να έρχεται κατά πάνω του έκανε δυο κινήσεις πιστεύοντας να προλάβει να το διαχειριστεί από θέση ισχύος που είναι η πρώτη η προκήρυξη εκλογών στα τέλη του Ιουνίου και η δεύτερη να μαζέψει όσο ποιο πολύ χρυσό μέσα στην Τουρκία με τη σκέψη να κόψει χρυσή τουρκική λίρα ως μερικό αντιστάθμισμα των χρηματοοικονομικών κίνδυνων που φαίνονται ότι θα περάσει η τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εξαίρεση τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ «σκαρφάλωσε»  στην σχετική  κατάταξη… στην 10η θέση στον κόσμο, είναι δε γνωστό ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου  κατέχουν το 70-80% των αποθεμάτων τους σε χρυσό, καταλήγει ο τουρκικός τύπος.
Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου σύμφωνα με ειδικούς θα είναι πιθανόν  η κοπή χρυσής λίρας ως μέσο συναλλαγής με άλλα κράτη με σκοπό την διασφάλιση της οικονομικής ομαλότητας στην χώρα, και την επέκταση της τουρκικής βιομηχανίας στην Μ. Ανατολή.
Πρόκειται όμως με παρόμοιο σχέδιο το οποίο είχε θέσει σε ενέργεια και ο πρώην Λίβυος δικτάτορας Μ. Καντάφι πριν δεχθεί επίθεση από την δύση και εξοντωθεί από τους «αγανακτισμένους» πολίτες της χώρας του.
Ο κ. Καντάφι ήθελε να ενδυναμώσει την Αφρική. Είχε ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας Αφρικανικής Ένωσης, με βάση ένα νέο αφρικανικό οικονομικό σύστημα. Είχε ένα σχέδιο να εισαγάγει το «Χρυσό Δηνάριο» ως υποστήριξη για τα αφρικανικά νομίσματα, έτσι ώστε να μπορούν να απελευθερωθούν από το δυτικό νομισματικό σύστημα που κυριαρχούσε στο δολάριο, που κρατά και συνεχίζει να απαλλοτριώνει την Αφρική τους τεράστιους φυσικούς πόρους της Αφρικής, ιδιαίτερα το πετρέλαιο και τα ορυκτά. Ως πρώτο βήμα, προσέφερε αυτή την προσοδοφόρα και πολύ ωφέλιμη εναλλακτική λύση σε άλλα μουσουλμανικά αφρικανικά κράτη, αφήνοντας όμως ανοιχτό σε όλες τις άλλες αφρικανικές χώρες να ενταχθούν.
Όμως αυτή η κίνηση δεν άρεσε σε αυτούς που διαχειρίζονται το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ο Muammar Gaddafi θα δολοφονηθεί στις 20 Οκτωβρίου 2011. ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΕΠΟΧΗ τα αποθέματα χρυσού της Λιβύης εκτιμήθηκαν σε περίπου 150 τόνους και περίπου το ίδιο ποσό ασήμι. Η εκτιμώμενη αξία την εποχή εκείνη ήταν 7 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
ΜΕΤΑ την δολοφονία του Gaddafi   τα ίχνη του χρυσού και του ασημιού χάθηκαν και εκ τότε  κάνεις δεν γνωρίζει που αυτά βρίσκονται!
Τώρα ο Ερντογάν βρίσκεται στον ίδιο δρόμο και έχει διττό στόχο, από την μία να απεγκλωβιστεί από την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και από την άλλη να επεκτείνει την τουρκική βιομηχανία , φυσικό αέριο, πετρέλαιο με την τουρκική χρυσή λίρα.
Έτσι θα μπορέσει κάποια στιγμή, όπως θεωρεί ο ίδιος, να αναβιώσει και την πάλαι ποτέ Οθωμανική του αυτοκρατορία σε Βαλκάνια-Μέση Ανατολή.
Όμως η ιστορία έδειξε ότι όποιος – μέχρι σήμερα – προσπάθησε να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου εκτός από την Κίνα και τη Ρωσία στο τέλος πέθανε και το μόνο που μένει είναι αν ιστορικά και ο Ερντογάν θα έχει το ίδιο φρικτό τέλος.

Σημείωση: Δεν είναι τυχαίο που ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Ζαν-Μισέλ Φρεντερίκ Μακρόν μέσα από το την έδρα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δήλωσε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας αν δεχτεί επίθεση από τρίτο κράτος και ακόμη η εσπευσμένη παραχώρηση των δυο γαλλικών φρεγατών με πλήρη εξοπλισμό – πυραυλους MdCN/SCALP Naval (έως 1000 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης) μια μέρα μετά.
Ας θυμηθούμε ότι η Γαλλία με τη  γαλλική Κεντρική Τράπεζα, η Banque de France, υποστηρίζει το νόμισμα της Δύσης και της Κεντρικής Αφρικανικής Νομισματικής Ένωσης, το φράγκο CFA. Για παράδειγμα, η Κεντρική Τράπεζα της Δυτικής Αφρικής καλύπτεται, δηλαδή ελέγχεται, από το 70% περίπου της Banque de France. Η Banque de France έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο της οικονομίας των πρώην αποικιών της Δυτικής Αφρικής, ΟΠΟΤΕ θα καταλάβατε ίσως γιατί βγήκε από τη μέση ο Gaddafi και από ποιους.

Από εδώ και πέρα θα παιχτεί το ίδιο παιχνίδι και είναι θέμα χρόνου να το δούμε να εξελίσσεται

Σχόλια