Π.Καμμένος: «Δεν υπάρχει συμφωνία για τις Fremm» – Στον «αέρα» ο εκσυγχρονισμός των F-16 (βίντεο)

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ξεκίνησε την ομιλία του στην συνέντευξη Τύπου με τα F-16, τονίζοντας ότι σήμερα κιόλας ενημερώνεται η αμερικανική πλευρά ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών «θέλουμε να γίνει», αλλά πάντα μέσα στις «δημοσιονομικές μας δυνατότητες» τις οποίες και περιέγραψε. Είπε πως υπάρχει θέμα με τις καταβολές δόσεων μέχρι το 2021 και πρέπει να λυθεί.
Συνέχισε ωστόσο και με το επίμαχο θέμα των γαλλικών φρεγατών Fremm λέγοντας πώς είναι ένα πρόγραμμα από τα παλιά, δεν υπάρχει συμφωνία και γίνεται μία προσπάθεια να συνδεθεί με την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.  
Μαχητικά αεροσκάφη F-16
Με λίγα λόγια αυτό που είπε ο κ. Καμμένος είναι πώς αν η αμερικανική πλευρά επιμείνει στα 1,35 δισ. για την αναβάθμιση των F-16 και δεν πέσει στο 1,1 δισ. που έχει θέσει η ελληνική πλευρά, αλλά και δεν κάνει πίσω όσον αφορά στις τεράστιες προκαταβολές που επιθυμεί η κατασκευάστρια εταιρεία τότε το πρόγραμμα μπορεί και να μην προχωρήσει ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις δεδομένου ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία και την άμυνα της χώρας. 
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να μην εγκρίνει το πρόγραμμα με την οικονομική προσφορά που έχει γίνει και θα υπάρξει και επαφή του κ. Καμμένου με τον Αμερικανό ομόλογό του προκειμένου να αναζητηθεί λύση.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος είπε χαρακτηριστικά πώς «υπάρχει η ημερομηνία της 30ης Απριλίου για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αν η αμερικανική πλευρά συμφωνήσει με τον οικονομικό διακανονισμό θα προχωρήσουμε. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε το διάλογο» για να προσθέσει όσον αφορά στην πώληση των F-16 block 30 ότι «είμαστε σε συζητήσεις αλλά αν τα πουλήσουμε τα χρήματα θα πάνε για νέα αεροσκάφη κι όχι γι΄ αυτά που θα εκσυγχρονίσουμε».

Για το κονδύλι του Κογκρέσου αναφορικά με τα F-16 τόνισε «Μας είπαν ότι αυτό το κονδύλι έχει συζητηθεί αλλά δεν έχει εγκριθεί για το 2019. Αν μας το είχαν εγκρίνει δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των F-16…  Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι έχουμε συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε και γι΄ αυτό πρέπει να μας βοηθήσουν στο θέμα της χρηματοδότησης… Έχουμε άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ και πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία γι΄ αυτό το πρόγραμμα».
Ο Πάνος Καμμένος έκανε αναφορά και στο F-35 λέγοντας πώς «μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες και η ΠΑ και το ΠΝ θα πρέπει να αποκτήσουν ότι χρειάζονται. Μέσα σ΄ αυτές τις ανάγκες θα δούμε και το νέο μαχητικό… Είναι άλλο η Τουρκία με τα F-35 και τους S-400 και άλλο η Τουρκία χωρίς αυτά…Επιθυμία μας να δώσουμε στους πιλότους μας τα καλύτερα μέσα. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα».
Γαλλικές φρεγάτες
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των γαλλικών φρεγατών επισημαίνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι παλαιό και έφθασε στην συνομιλία Μακρόν-Τσίπρα, η οποία όπως είπε, συνέδεε άμεσα το πρόγραμμα γαλλικών φρεγατών με την ναυπηγική μας βιομηχανία. «Αν και όταν αποφασιστεί τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες».
Σε ότι έχει να κάνει με τα δημοσιεύματα για τις φρεγάτες ο κ. Καμμένος είπε ότι υπήρχε ένα παλιό πρόγραμμα από την εποχή του Ε. Μεϊμαράκη το οποίο δεν είχε προχωρήσει. Σε υψηλότατο επίπεδο, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα, όπως είπε ο κ. Καμμένος, εξετάστηκε η πιθανότητα μέσω του ποσού που διακρατείται από τη Γαλλική Τράπεζα να προχωρήσει ένα πρόγραμμα για τις φρεγάτες.
Ο πρόεδρος Μακρόν φάνηκε θετικός σε αυτό το πρόγραμμα και γενικότερα θετικός για την ενίσχυση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος είναι ένα πρόγραμμα που συζητείται μαζί με άλλα, και εάν και όταν έρθει η ώρα θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες…
Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά ο υπουργός διέψευσε τον αναπληρωτή του που είχε δώσει μάλιστα και σχετικό χρονοδιάγραμμα ως τον Αύγουστο…
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε για τις Fremm:
«Αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η προσπάθεια να συνδεθεί το πρόγραμμα με τη ναυπηγική βιομηχανία και αυτό είναι και η αγωνία του πρωθυπουργού… Και ο κ. Κουβέλης έχει την ίδια αγωνία και αυτό έκανε ο ΑΝΥΕΘΑ διερευνώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν γι΄ αυτό το πρόγραμμα…Το θέμα της εμπλοκής της αμυντικής βιομηχανίας είναι για μας κρίσιμο. Τα ΕΑΣ έχουν αρχίσει να δουλεύουν, στην ΕΑΒ υπογράφτηκε η σύμβαση συλλογικής εργασίας, τα Ναυπηγεία παρέδωσαν ήδη τα υποβρύχια…».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πώς εάν και όταν έρθει η ώρα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τη Βουλή και το Σύνταγμα περί αγοράς μέσω leasing δυο ετοιμοπόλεμων φρεγατών τύπου FREMM από τη Γαλλία μέσα στο καλοκαίρι.
«Στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε τελική απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία για τα C27, για τα F16 η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Το πρόγραμμα των μαχητικών έχει την έγκριση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Βουλής, όμως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να καταβάλει τα ποσά με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών για τα πλεονάσματα. Η διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ γίνεται σε αυτό το επίπεδο για τα ποσά ανά έτος πριν και μετά το 2021, οπότε και υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας έναντι των δανειστών».
Για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών ΜΕΚΟ: «Ήδη έχει ξεκινήσει υποπόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό τους…».



ΠΗΓΗ

Σχόλια