Εγκρίθηκε η αναβάθμιση των F-16 σε VIPER σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Τι περιλαμβάνει;

Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ εγκρίθηκε η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Η συμφωνία προβλέπει εκσυγχρονισμό 85 αεροσκαφών F-16 και όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ η πρόταση που έφθασε χθες στην Αθήνα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές απαιτήσεις σ΄ ότι έχει να κάνει με τις δόσεις μέχρι το 2021.
Ο ΥΕΘΑ προχθές σε συνέντευξη Τύπου είχε κάνει σαφές ότι αν δεν έπεφταν οι δόσεις των 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο μέχρι το 2021 το πρόγραμμα δεν θα προχωρούσε.
Η ανακοίνωση για το ΚΥΣΕΑ και την αναβάθμιση των F-16
«Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
ατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η Αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών».
Η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών εγκρίθηκε με βάση τη νέα πρόταση, καθώς παραλίγο να εξελιχθεί σε θρίλερ αφού η προηγούμενη πρόταση ήταν εμπροσθοβαρής, με αποτέλεσμα να αδυνατεί η ελληνική πλευρά να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.
Μετά το πρώτο ΚΥΣΕΑ που απέβη άκαρπο, υπήρξε νέα πρόταση από την αμερικανική πλευρά, η οποία είχε καλύτερη κατανομή σε βάθος χρόνου, καθώς κατά πληροφορίες οι δόσεις φτάνουν την «οροφή» των 150 εκατ. ευρώ κατ΄ετος, αντί των 250 εκατ. που προβλέπονταν για την πρώτη πενταετία με βάση την προηγούμενη πρόταση.
Η αποπληρωμή θα γίνει έως τη διετία 2027-2028, ενώ υπολογίζεται ότι το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, αν και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να «πέσει» λίγο.
Καμμένος: Μεγάλη μέρα!
Με μια ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα για την Πολεμική Αεροπορία» την απόφαση του ΚΥΣΕΑ.
Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ
F -16 VIPER
Ανάμεσα στις βελτιώσεις παρέχονται αναβαθμισμένος υπολογιστής αποστολής, ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης τελευταίας τεχνολογίας και πολύχρωμες οθόνες με μεγάλη ανάλυση. Παρέχεται επίσης κράνος με ενσωματωμένα σκοπευτικά.
Στα VIPER υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών Link-16 και αναγνώρισης εχθρού ή φίλου.
Διαθέτει επίσης ενσωματωμένο σύστημα ακριβείας GPS με αυτοματοποιημένο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης στο έδαφος, που ειδοποιεί τον πιλότο όταν πετάει πολύ χαμηλά με μικρή ορατότητα.
Ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που το F-16V είναι πύραυλοι αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.
Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T.
Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.
Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσεις βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.
Το ισχυρό όπλο όμως του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση.
Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος.
Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.
Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ.
Ο F100-PW-229 δίνει ώθηση 29,100 λιβρών ενώ ο F110-GE-129 δίνει ώθηση 29,500 λιβρών. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 2 Mach 2 και μπορεί να διανύσει φορτωμένο με οπλικά συστήματα αποστάσεις 1,740 ναυτικά μίλια.


Το πακέτο αναβάθμισης F-16V Viper της εταιρείας  Lockheed Martin Aero, που ουσιαστικά πρόκειται για την ριζική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους, και το οποίο  έχει ήδη προταθεί στην Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο του προγράμματος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» όπως έχει ονομαστεί, περιλαμβάνει :
  • Την αντικατάσταση του υπάρχοντος radar AN/APG-68 των F-16 με το νέο radar τεχνολογίας AESA τύπου AN/APG-83 SABR της εταιρείας Northrop Grumman, το οποίο τεχνολογικά βασίζεται στο radar APG-81 τεχνολογίας AESA του F-35 Lightning II.
  • Την εγκατάσταση του νέου Τμηματικού Υπολογιστή Αποστολής (MMC) 7000AH με διασύνδεση αυτού με την νέα αρτηρία δεδομένων υψηλής ταχύτητας 1Gigabit Ethernet, ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του radar τεχνολογίας AESA.
  • Την εγκατάσταση προηγμένης έγχρωμης οθόνης 6X8 ιντσών της εταιρείας Elbit στο κέντρο του πιλοτηρίου (CPD, Center Pedestal Display), μαζί με δύο νέες έγχρωμες οθόνες υψηλής ανάλυσης πολλαπλών λειτουργιών (MFD, Multi-Function Display) 4×4 ιντσών τοποθετημένες εκατέρωθεν της κεντρικής οθόνης.
  • Βελτιωμένη Προγραμματιζόμενη Γεννήτρια Απεικόνισης (iPDG, improved Programmable Display Generator)
  • Κοινή Μονάδα Ηλεκτρονικών Εισαγωγής Δεδομένων (CDEEU, Common Data Entry Electronics Unit)
  • Προηγμένο Εξοπλισμό Μεταβίβασης Δεδομένων (ADTE, Advanced Data Transfer Equipment) με αποθηκευμένους ψηφιακούς χάρτες αναγλύφου
  • Σύστημα ναυτιλίας LN-260 EGI (Embedded GPS/INS) της εταιρείας Northrop Grumman
  • Ζεύξη δεδομένων Link-16 με τερματικό περιορισμένου όγκου του Συστήματος Διανομής Πληροφοριών Πολλαπλών Λειτουργιών (MIDS, Multifunctional Information Distribution System)
  • Τον Ψηφιακό Υπολογιστή Ελέγχου Πτήσης (DFLCC, Digital Flight Control Computer)
  • Το σύστημα IFF APX-126 της εταιρείας BAE Systems
  • Το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Καταγραφής Δεδομένων (ADRS, Airborne Data Record System)
  • Το Αυτόματο Σύστημα Αποφυγής Σύγκρουσης με το Έδαφος (AGCAS, Automatic Ground Collision Avoidance System)
  • Ψηφιακό Σκοπευτικό επί Κράνους JHMCS
  • Ολοκλήρωση του προηγμένου Ατρακτιδίου Σκόπευσης AAQ-23 Sniper
Τα παραπάνω υποσυστήματα, θα επιτρέψουν στον στόλο των 54 F-16C/D Block52+ και 30 F-16C/D Block52+ Adv που θα εκσυγχρονιστούν, να επιχειρούν μέχρι και το 2048, και να ανταπεξέλθουν στο νέο ψηφιακό επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου.

Σχόλια