Σε κοινή γραμμή η Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρος και Ισπανία για το μεταναστευτικό! Τι επιδιώκουν;

Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία ζητούν να μειωθεί το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων στις χώρες πρώτης εισόδου (ANSA)
Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία συνεργάζονται για να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στις διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου και ζητούν να μειωθεί το βάρος των μεταναστευτικών ρευμάτων στις χώρες πρώτης εισόδου», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΤΗ Γενεύη ο Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ αναφέρει ότι 149.159 μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Ευρώπη 2017 μέσω της θάλασσας μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, με το 75% να φτάνει στην Ιταλία και το υπόλοιπο να χωρίζεται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισπανίας. Αυτό συγκρίνεται με τις 332.326 αφίξεις στην περιοχή κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Missing Migrants Τα δεδομένα του σχεδίου καταρτίζονται από το προσωπικό του IOM αλλά προέρχονται από διάφορες πηγές, μερικές από τις οποίες είναι ανεπίσημες. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους ελλείποντες μετανάστες, κάντε κλικ εδώ .
Τελευταίες πληροφορίες για τη Μεσογειακή ενημέρωση: http://migration.iom.int/docs/MMP/171027_Mediterranean_Update.pdf
Για τις τελευταίες αφίξεις και θανάτους στη Μεσόγειο, επισκεφθείτε τη διεύθυνση : http://migration.iom.int/europe
Μάθετε περισσότερα σχετικά με το έργο Missing Migrants Project: http://missingmigrants.iom.int
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τώρα που έρχονται στο προσκήνιο οι διαπραγματεύσεις για την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αποκάλυψε η Corriere della Sera, οι πέντε χώρες απέστειλαν κοινό έγγραφο με τη θέση τους στους εταίρους της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με το αίτημα “οι προσπάθειες των χωρών στην πρώτη γραμμή για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε, οι οποίες υπόκεινται στις μεταναστευτικές πιέσεις και σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο του κανονισμού και να μετριάσουν τα διαδικαστικά βάρη”, σημειώνει το ιταλικό πρακτορείο.
Στα δεκατρία σημεία του εγγράφου που αποτελείται από τρεις σελίδες, επισημαίνεται επίσης η ανάγκη “μείωσης της σταθερής ευθύνης” του κράτους μέλους πρώτης εισόδου ενός μετανάστη με ανώτατο όριο τα δύο χρόνια, σε σχέση με τα δέκα στο πλαίσιο που προβλέπει η παρούσα πρόταση της Βουλγαρικής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Έργο σε εξέλιξη η αλλαγή του Δουβλίνου
Το σχέδιο της προτεινόμενης μεταρρύθμισης του κανονισμού του Δουβλίνου είναι ένα “έργο σε εξέλιξη”, μια εργασία συνεχούς επεξεργασίας, με στόχο την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας. Μια εργασία στην οποία συμμετέχουν όλες οι χώρες για την εξεύρεση μιας συμφωνίας τον Ιούνιο” δήλωσε η εκπρόσωπος της βουλγαρικής προεδρίας, Γκενοβέβα Τσερβενάκοβα , μετά τις διαρροές στον τύπο σχετικά με τη θέση της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ισπανίας σε κοινό έγγραφο. “Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε πολύ διαφορετικές θέσεις και απόψεις, έχουμε μια μέθοδο εργασίας και θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε τη σωστή ισορροπία”, διευκρίνισε η Τσερβενάκοβα, η οποία χαρακτήρισε το έγγραφο των πέντε χωρών “μια σημαντική συμβολή “για τις διαπραγματεύσεις.
«Τα μέτρα αλληλεγγύης θα πρέπει να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο” αναφέρουν στο εν λόγω έγγραφο οι πέντε χώρες, καθώς διαπιστώνουν ότι “ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται, όπως η επανεγκατάσταση και η συνεισφορά των 30 χιλιάδων ευρώ αντί της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο, δεν χρησιμεύουν στο να μετριαστεί άμεσα το βάρος για την πρώτη χώρα εισόδου”. Η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ήθελαν επίσης να υπάρξει διεύρυνση των εθνικοτήτων των προσφύγων που ενδέχεται να προορίζονται για μετεγκατάσταση. Ενώ οι πέντε χώρες πιέζουν για ένα αυτόματο και υποχρεωτικό σύστημα, το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Συμβούλιο την ενεργοποίηση του μηχανισμού αλληλεγγύης ενώπιον ενός ρυθμού ροής μεγαλύτερο από 160% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αλλά το σύστημα θα καθίσταται υποχρεωτικό μόνο με ένα σενάριο πάνω από 180%, υπό την προϋπόθεση ότι η πλειοψηφία των εταίρων της ΕΕ δεν θα το καταψηφίσει.

Σχόλια