Μετά την δήλωση Μακρόν «ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα αν απειληθεί από την Τουρκία» είναι πίθανο η χώρα μας να προμηθευτεί φρεγάτες 2 Fremm και αργότερα 4 Belharra

Μετά την πρωτοφανή δήλωση στήριξης στην Ελλάδα που έκανε χθές ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως αν απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο η Γαλλία θα δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή της αλληλεγγύη στη χώρα μας, το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία συμμαχία αναβίωσε και μετουσιώνεται στην πράξη σχετικά με τις συνομιλίες που γίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί 4 + 2 φρεγάτες από την Γαλλία. Δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί αν θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό συνολικά 6 Belharra ή αν θα πάρει 2 Fremm και 4 Belharra.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες το Παρίσι όπως όλα δείχνουν έχει να αναμένει την υλοποίηση ενός πολύ μεγάλου για τα δεδομένα της Ελλάδας ναυτικού προγράμματος. Οι συζητήσεις για την απόκτηση των νέων φρεγατών Belharra από τη Γαλλία φαίνεται ότι προχωρούν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό απ΄ ότι αναμενόταν.


Οι φρεγάτες Belharra θα ΄ναι έτοιμες προς παράδοση το 2021. Οι Γάλλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι μέχρι τότε να νοικιάσουν στην Ελλάδα δύο φρεγάτες Fremm. Εκεί θα κριθεί και η εξέλιξη του προγράμματος. Μπορεί δηλαδή οι δύο Fremm, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν σύντομα να παραμείνουν στο ελληνικό οπλοστάσιο και να προστεθούν οι 4 Belharra ή να επιστραφούν στη Γαλλία και να αποκτήσει το ελληνικό Ναυτικό συνολικά 6 Belharra.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα έχει ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό το οπλοστάσιο της, αφού οι γαλλικές φρεγάτες φέρουν και την ναυτική έκδοση του Scalp, το Scalp Naval, που είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να κάνει την διαφορά στο Αιγαίο.

Σχόλια