Αν η BND (γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας εξωτερικού) άλωσε τις ΗΠΑ, τι έκανε στην Ελλάδα… μερικά συμπεράσματα

Είναι πραγματικά πρωτοφανές και ενδεικτικό της φύσης των σύγχρονων διεθνών σχέσεων, όσα αποκαλύφθηκαν για τη δράση της γερμανικής υπηρεσία κατασκοπείας εξωτερικού, της BND, η οποία είχε καταφέρει να μετατρέψει σε «σουρωτήρι» τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατασκοπεύοντας από τον Λευκό Οίκο και τα κορυφαία υπουργεία, μέχρι τις μυστικές υπηρεσίες και τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν εκεί!
Γράφει ο ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το να αναφέρει κανείς ότι οι Γερμανοί δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από όσα κάνουν όσοι μπορούν στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους και να προωθήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, είναι απλά στοιχειώδες.
Από ένα σημείο και πέρα παύει να έχει ενδιαφέρον, καθότι, θεωρητικά, αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα και αφελείς που εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες περί παγκόσμιας ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών με βάση το κοινό καλό.
Πρέπει όμως να αναφέρεται, καθώς στην Ελλάδα έχουμε δυστυχώς πολλούς οπαδούς τέτοιων προσεγγίσεων, με αποτέλεσμα ο συνδυασμός τέτοιων απόψεων με την απουσία «συστήματος» συστηματικής επεξεργασίας και παραγωγής εξωτερικής πολιτικής στη χώρα, προκαλεί πολλά δεινά.
Το χειρότερο είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται επαρκώς τη σημασία, προδίδοντας την απουσία ορθολογικής κουλτούρας στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων της χώρας και της προστασίας της χώρας από τις σύγχρονες απειλές, οι οποίες δεν προέρχονται μόνο από τρομοκρατικές ομάδες και κράτη που μπορεί να επιβουλεύονται, άλλο λιγότερο και άλλο περισσότερο, την εθνική ασφάλεια.
Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, μια σειρά σκέψεων και συμπερασμάτων θα μπορούσαν να διατυπωθούν «φωναχτά», αφενός για να προβληματιστούμε λίγο περισσότερο για τη «μεγάλη εικόνα» και αφετέρου για να προβληματιστούμε και να πιέσει ο καθένας με όποιον τρόπο μπορεί, για τη διόρθωση της πορείας του «καραβιού» που λέγεται Ελλάδα, στις σύγχρονες ταραγμένες «θάλασσες»…
Πόσο υπερβολικό είναι να σκεφτεί κανείς, ότι εάν οι Γερμανοί έκαναν όσα αναφέρει το Der Spiegel στις Ηνωμένες Πολιτείες, τότε στην Ελλάδα, κατ’ αναλογία, θα έπρεπε να κάνουν κυριολεκτικά «πάρτι»; Κι αν αυτό ισχύει, τότε η χώρα θα έπρεπε δικαίως να θεωρείται στο Βερολίνο ως μια… μοντέρνα «γερμανική αποικία».
Με μια πολιτική ηγεσία σφιχταγκαλιασμένη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με τη χώρα της Μέρκελ, η οποία – Γερμανία – παρότι γνώριζε καλά την τρομακτική διαφθορά μέσω εξοπλιστικών (δεν ήταν μόνο ο Άκης, μέχρι και στελέχη αρμοδίων Επιτροπών του Κοινοβουλίου ταξίδευαν και έταζαν δεξιά αριστερά στους προμηθευτές που πλέον έχουν αρχίσει να «τραγουδάνε», πιθανότατα για να μην εξαιρεθούν από το παιχνίδι) και ΟΧΙ ΜΟΝΟ, καθώς επίσης και τη σαφέστατη υπέρβαση των οικονομικών της δυνατοτήτων, εξυπηρετούσε το συμφέρον των εταιριών της.

Έχοντας βρει ένα «σύστημα» βουτηγμένο στην ακόρεστη βουλιμία για εύκολο πλουτισμό, προφανώς πρότασσε την ανάγκη επιβίωσης της βιομηχανίας της, ενώ καλούνταν να απορροφήσουν το τρομακτικό κόστος ενσωμάτωσης της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Εν ολίγοις, βρήκαν «ανοιχτή την πόρτα» και εγκαταστάθηκαν, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται.
Μια δεύτερη σκέψη είναι, ότι όποιος έχει χρήματα στον σύγχρονο κόσμο, κάνει ό,τι θέλει. Αμφιβάλει κανείς ότι η επένδυση στη δημιουργία των υποδομών που επέτρεψε την απίστευτου μεγέθους επιχείρηση κατασκοπείας παγκοσμίως, ανερχόταν σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ; Έχει προσέξει κανείς τις νέες εγκαταστάσεις της BND; Οι αεροφωτογραφίες κάνουν το Λάνγκλεϊ και την έδρα της περιώνυμης CIA να μοιάζει… θερινή κατοικία.
Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει η Ελλάδα από αυτό το δεδομένο, είναι πως αν δεν κατορθώσει να διορθώσει σταδιακά τα οικονομικά της, είναι απλώς καταδικασμένη. Καλό είναι άπαντες να βάλουν τα κεφάλια κάτω, να ξεχάσουν σε έναν τουλάχιστον βαθμό το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι που είναι αυτοκαταστροφικό για τη χώρα, να κάνουν στοιχειώδη αυτοκριτική…
Να αντιληφθούν το πώς κατακρεούργησαν τη χώρα, είτε αυτοί που κυβερνούσαν επί δεκαετίες και κατασκεύασαν το άθλιο πελατειακό σύστημα που διαιώνιζε την εναλλαγή τους στην εξουσία και την πολιτική τους ηγεμονία, μόνο που γινόταν πάνω σε «πήλινα πόδια» και πλέον το σαθρό εποικοδόμημα κατέρρευσε.
Παρομοίως, αυτοκριτική πρέπει να κάνουν και όσοι προσπαθούν να δικαιολογηθούν με το «δεν κυβερνούσαμε εμείς», ξεχνώντας ότι κατέβαζαν τον κόσμο στον δρόμο ακόμα και για τον μεγαλύτερο παραλογισμό, για να ανακαλύψουν πλέον με τον πλέον τραυματικό τρόπο, κυβερνώντας τη χώρα. Ότι «λεφτόδεντρο» δεν υπάρχει και ότι αν δεν αλλάξουν πολλά, ακόμα και αύριο να διαγραφόταν όλο το χρέος της χώρας, θα ξεκινούσαμε από την επόμενη ημέρα να σωρεύουμε νέα ελλείμματα, βαδίζοντας νομοτελειακά προς την ίδια κατεύθυνση.
Και αναφερόμενοι στην εθνική ασφάλεια, ορισμένοι αμετροεπείς θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι το να καλούμε σε προμήθειες τελευταίας γενιάς οπλικών συστημάτων με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, με άδειο πορτοφόλι, ότι για να εξασφαλίσεις «μεταξωτά» και «επιδέξιους», χρειάζεται πρώτα απ’ όλα… χαρτί υγείας, το οποίο επίσης δυσκολεύονται να αγοράσουν. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν.
Επιστρέφοντας όμως ξανά στην ουσία της υπόθεσης με τις γερμανικές υποκλοπές στο «βαθύ κράτος» των Ηνωμένων Πολιτειών, της υπερδύναμης (!) δεν μπορεί κανείς παρά να ανακαλέσει στην μνήμη του την χαλαρότητα με την οποία η Άγκελα Μέρκελ είχε αντιμετωπίσει τις αποκαλύψεις πάλι του Der Spiegel για τη δράση της αμερικανικής NSA (National Security Agency).
Τώρα έχουμε μια ιδέα τι προκαλούσε αυτή τη χαλαρότητα. Και δεν μπορούμε παρά να χαμογελάσουμε με το πόσο έκθετο είχε αφήσει τον Μπάρακ Ομπάμα το «σύστημα» στις ΗΠΑ, ο οποίος ενθουσιασμένος από τη φιλική διάθεση και τη… στωικότητα της καγκελαρίου, την συμπάθησε τόσο, ώστε την ανακήρυξε ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου και συνεχίστρια του έργου του! Έχουμε άδικο;
Ωστόσο, το πραγματικό «παιχνίδι» τώρα αρχίζει. Η υπόθεση έρχεται να πέσει… σαν κερασάκι στην τούρτα, σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, τη στιγμή μάλιστα που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλει τη φωτογραφία του στο λεξικό δίπλα στο λήμμα «ψυχραιμία» και «διορατικότητα», ενώ η προσέγγισή του στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, δεν απέχει πολύ από αυτή του «ταύρου σε υαλοπωλείο».
Στοιχηματίζουμε, ότι η Άγκελα Μέρκελ θα χαμογελάει πολύ λιγότερο και μόνο κατ’ ανάγκη. Φάνηκε εξάλλου στην πρόσφατη επίσκεψη – την πρώτη της – στον Λευκό Οίκο, από τη στάση του Τραμπ, ότι οι διακηρύξεις του για τις ευθύνες της Γερμανίας, τουλάχιστον στον ευρωατλαντικό χώρο, αποτελούν πεποίθηση του σκληρού πυρήνα του επιτελείου του. Και θα το δούμε προσεχώς.
Το πόσο αντιλαμβάνεται η χώρα μας την κρισιμότητα των στιγμών και το πώς αργά αλλά σταθερά πυκνώνουν συνεχώς τα σύννεφα στην ευρύτερη «γειτονιά» μας είναι πολύ σχετικό. Ακόμα και να το αντιλαμβάνεται, δε σημαίνει ότι προετοιμάζεται για το οτιδήποτε.
Αυτή τη φορά, όλα δείχνουν ότι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών θα είναι παγκόσμιο, μόνο από τύχη, ή από συνειδητοποίηση των κορυφαίων εκ των εμπλεκομένων της αμοιβαίας καταστροφής που θα επέλθει μπορεί να το αποτρέψει. Και όποιον πάρει ο Χάρος… ενώ εμείς, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Σχόλια