Το διαδίκτυο κυριαρχεί στην κοινωνία: Οκτώ στους δέκα Έλληνες ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται από τον ιστό!

Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 4 μονάδες εν σχέσει με αυτό του προηγουμένου τριμήνου οπότε και είχε φτάσει στο 77,6%. Καθημερινοί χρήστες είναι με βάση την έρευνα το 70,6% των Ελλήνων, ενώ στις ηλικίες 13-44 ετών η χρήση του Internet είναι καθολική και καθημερινή σε ποσοστό 87,8%.
Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εξαιρετικά δημοφιλή αν αναλογιστεί ότι το 47,5% των Ελλήνων χρηστών δηλώνουν ότι επισκέπτονται κάποιο εξ αυτών σε καθημερινή βάση.
Η μέση διάρκεια της ημερήσιας χρήσης του Διαδικτύου διαμορφώθηκε στα 177 λεπτά, με την υψηλότερη επίδοση να παρουσιάζει η κατηγορία χρηστών 18-24 ετών, όπου η μέση διάρκεια είναι 243 λεπτά, ενώ τη χαμηλότερη εκείνη των 55-64 ετών όπου και εκεί, όμως, ξεπερνούν τις 2 ώρες (134 λεπτά).

Επίσης αυξημένη εμφανίζεται και η χρήση smartphone, με 7 στους 10 Έλληνες να έχουν στην κατοχή τους μια τέτοια συσκευή. Ταυτόχρονα, το smartphone αναδεικνύεται με βάση την έρευνα ως κύριο μέσο πρόσβασης στο Internet ιδιαίτερα για τους νέους. Ειδικότερα, το 54% των Ελλήνων συνδέονται καθημερινά στο Internet από το κινητό τους τηλέφωνο, όμως σχεδόν 9 στους 10 τέτοιους χρήστες είναι ηλικίας 13-24 ετών. Μάλιστα, το smartphone ως μέσο πρόσβασης στο Internet προηγείται και σε επίπεδο νοικοκυριού, σε ποσοστό 65,1% με τις επόμενες δύο δημοφιλέστερες συσκευές να είναι το laptop (53,2%) και ο σταθερός υπολογιστής (36,9%). Σε επίπεδο νοικοκυριών, 7 στα 10 νοικοκυριά (69,7%) δηλώνει ότι έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ακόμη, 1 στα 4 νοικοκυριά (965 χιλιάδες) δηλώνει ότι έχει συνδρομητική τηλεόραση, ποσοστό που αυξάνεται στο 33,3% στα νοικοκυριά με 4 ή περισσότερα μέλη.
Αρκετά διαδεδομένη είναι και η χρήση των εφαρμογών αφού περίπου οι μισοί (49,3%) δηλώνουν ότι κατεβάζουν apps στο smartphone τους με τις 5 δημοφιλέστερες κατηγορίες να είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χάρτες, τα παιχνίδια, η ενημέρωση και η μουσική-video.
Σε ότι αφορά τις πολύ μικρές ηλικίες 5-12 ετών, το 77% αυτών μπαίνει στο Διαδίκτυο με το ποσοστό να φθάνει στο 89,1% στις ηλικίες 10-12 ετών. Πιο δημοφιλή συσκευή πρόσβασης είναι το tablet (37%) και ακολουθούν ο σταθερός υπολογιστής (25,5%) και ο φορητός υπολογιστής (25,3%). H απουσία του smartphone εξηγείται από το γεγονός ότι στις συγκεκριμένες ηλικίες το ποσοστό κατοχής κινητού τηλέφωνου είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικίες. Συγκεκριμένα, στις ηλικίες 6 έως 12 ετών το ποσοστό χρήσης κινητών τηλεφώνων είναι στο 19%, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 4,9% στις ηλικίες έως 9 ετών και ανεβαίνει στο 37,6% στις ηλικίες 9-12 ετών όπου φαίνεται πως οι γονείς αποφασίζουν ότι πρέπει να δώσουν κινητό στα παιδιά τους για πιο εύκολη επικοινωνία.

Σχόλια