Το παραμύθι «έξοδος στις αγορές». Θυμάστε τι έγινε την τελευταία φορά;


Συστηματική αναφορά τις τελευταίες ημέρες για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τόσο από κυβερνητικά χείλη, όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τεχνητή αισιοδοξία και παραπλάνηση, χωρίς ουσιαστικό έρεισμα, γιατί;
Την τελευταία φορά που η Ελλάδα επιχείρησε την έξοδο στις αγορές, το χρηματιστήριο κατέρρευσε κατά 70%! Εμ, που πας ξεβράκωτος στα αγγούρια; Και θες να το ξανακάνεις;
Τι γράφει ο Tyler Durden στο Zerohedge
Ήταν Απρίλιος του 2014 και οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αναστέναξαν με ανακούφιση, καθώς η Ελλάδα μόλις είχε επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων «απόδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει από την κρίση».
18 μήνες αργότερα, οι ελληνικές μετοχές είχαν συντριβεί κατά 70%, οι αποδόσεις είχαν εκραγεί και η διάσωση-μνημόνιο 3 (ή 4) ήταν απαραίτητη. Που μας φέρνε στο σήμερα … Η WSJ ανέφερε ότι η Ελλάδα προωθεί την πώληση ομολόγων εν μέσω αισιοδοξίας για το χρέος.
Boston Globe της 11ης Απριλίου 2014:
Η επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές με προσφορά πενταετών ομολόγων την Πέμπτη συναντήθηκε με συντριπτική ζήτηση από τους επενδυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την πώληση ως απόδειξη ότι η χώρα ανακάμπτει από μια πενταετή οικονομική κρίση.
Η Ελλάδα κέρδισε 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσφορά που συγκέντρωσε πάνω από 27,77 δισεκατομμύρια δολάρια στις παραγγελίες, ανέφερε η κυβέρνηση. Η πλειονότητα των αγοραστών ήταν ξένα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία, τα οποία έλαβαν επιτόκιο 4,75% επί των ομολόγων.
Το σχετικά χαμηλό επιτόκιο σηματοδότησε έναν βαθμό ανανέωσης της εμπιστοσύνης σε μια χώρα που μόλις πριν από μερικά χρόνια ήταν στα πρόθυρα της έξοδο από την ευρωζώνη 18 χωρών και είδε τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της να ξεπερνούν το 30 τοις εκατό. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες επίσης έλαβαν διεθνείς διασώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, επέστρεψαν στις χρηματοπιστωτικές αγορές νωρίτερα αυτό το έτος.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης τους βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού που υποστήριξαν σκληρά μέτρα λιτότητας, παρά το πολιτικό τους κόστος και τους Έλληνες πολίτες για τις θυσίες τους.
«Σήμερα, οι Έλληνες αισθάνονται μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό τους και στο μέλλον», είπε.
Και μετά συνέβη αυτό …
Και οι αποδόσεις αυξήθηκαν από 5 σε πάνω από 17 …
Αλλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν καταρρεύσει σε (επιπέδου κρίσης) χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς όλοι και το… κατοικίδιό τους, είναι σίγουροι ότι η διάσωση είναι τελειωμένη υπόθεση…
Που μας φέρνει στο σήμερα …
Καθώς τα ελληνικά στοιχεία συσπειρώνονται στην αισιοδοξία μιας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του συντριπτικού χρέους της χώρας, αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης σχεδιάζουν ένα θέμα ομολόγων – το πρώτο της Ελλάδας σε τρία χρόνια – ενδεχομένως τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αθήνα έφθασε σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για νέα μέτρα λιτότητας που θα ξεκλειδώσουν την επόμενη πληρωμή στο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 86 δισ. Ευρώ (93,48 δισ. Δολάρια).
Όμως, ο μεγαλύτερος στόχος είναι μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενδεχομένως με τη διεύρυνση των προθεσμιών λήξης, τον περιορισμό των επιτοκίων και την αναβολή των πληρωμών τόκων.
Ο συνδυασμός μιας συμφωνίας χρέους, η συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η επιτυχής επανένταξή της στις κεφαλαιαγορές θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή για την οικονομία της χώρας, που μετρά ήδη εννέα χρόνια κατάθλιψης.

Φαίνεται ότι οι Έλληνες Πιστωτές πρόκειται να βρουν ένα άλλο σύνολο μεγαλύτερων ανόητων …

Σχόλια