Έχει το καλύτερο άρμα το καλύτερο πλήρωμα;

Αυστριακό Leopard 2A4 στο διαγωνισμό SETC 2017.

Δούκας Γαϊτατζής


Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017 ολοκληρώθηκε η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη (SECT) 2017. Ο νικητής ουλαμός προέρχεται από την Αυστρία, που συμμετείχε για πρώτη φορά. Οι στρατιώτες των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων “Bundesheer” που διέθεταν το άρμα μάχης Leopard 2A4 δεκαετίας 1980, νίκησαν την περυσινή νικήτρια Γερμανία. Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Μαΐου, ομάδες από Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) προσπάθησαν να επιδείξουν τις ικανότητες τους σε αριθμό διαφορετικών δεξιοτήτων. Σε αυτές περιλαμβάνονταν οι επιθετικές ενέργειες, αμυντικές ενέργειες, εντοπισμός/ταυτοποίησή στόχου τρίτων συμμαχικών και εχθρικών στόχων, εκτίμηση απόστασης στόχου χωρίς την χρήση του αποστασιόμετρου λέιζερ, ακριβείς αναφορές κατάδειξης στόχου σε μια προσομοιωμένη αστική περιοχή και βολές ατομικού οπλισμού (πιστόλια και οπλοπολυβόλα). Τμήμα του SETC ήταν επίσης η περισυλλογή ενός άρματος το οποίο προσομοίωνε το ακινητοποιημένο άρμα εν μέσω ΧΒΡΠ επίθεσης, εκκένωση και περίθαλψη των τραυματισμένων, αίτηση πυρών υποστήριξης πυροβολικού/αεροπορίας και οδήγηση ακριβείας μέσα σε προκαθορισμένη πορεία. Τα πληρώματα έπρεπε επίσης να αντέξουν μια δοκιμασία σωματικής κατάστασης. Εν συγκρίσει με την περασμένη χρόνια η βαθμολόγηση είχε αλλάξει.
Οι επιβεβαιωμένες κατατάξεις ειναι:
· Αυστρία (Leopard 2A4)
· Γερμανία (Leopard 2A6)
· Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (M1A2 SEP v2)
Όπως αναμένονταν, τα Leopard 2 κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, πέρυσι όλες οι τρεις πρώτες ομάδες διέθεταν άρματα μάχης Leopard 2. Το γεγονός ότι το παλιότερο Leopard 2Α4 κατάφερε να νικήσει τα κατά δεκαέξι χρόνια νεότερα Leopard 2Α6 μας δίνει πολλούς λόγους για να κάνουμε εικασίες. Φαίνεται πως τo άρμα μάχης Leopard 2A6 (όπως και τα άρματα μάχης Leclerc και M1A2) πιθανόν να μην κατάφεραν να κανουν πλήρης χρήση των περισσότερο σύγχρονων σκοπευτικών τους, καθώς δεν ελεγχθήκαν οι νυχτερινές πολεμικές επιχειρήσεις. Το Leopard 2A4 – εφοδιασμένο μόνο με ένα μονό, παλιό θερμικό περισκόπιο- έπρεπε να τα πήγαινε πολύ χειρότερα από αυτά τα άρματα μάχης. Το περιορισμένο πεδίο κατά τις δοκιμασίες των βολών επίσης κατέστησε αδύνατη τη χρήση των μακρύκαννων πυροβόλων από τους γάλλους και γερμανούς αρματιστές.
Austria_ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
Τα πληρώματα των τεσσάρων αυστριακών Leopard 2A4 με το έπαθλο τους.
Ωστόσο υπάρχει ένας άλλος μεγάλος παράγοντας για τη νίκη της Αυστρίας: η εκπαίδευση πληρώματος. Η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη δεν σχεδιάστηκε ως μια αξιολόγηση τεχνικών χαρακτηριστικών των αρμάτων μάχης, αλλά αντ’αυτου προσπαθεί να αξιολογήσει πόσο καλά ένας ουλαμός μιας χωράς μπορεί αποδώσει με τον δικό του εξοπλισμό. Οι αυστριακοί αρματιστές νίκησαν, επειδή ήταν τα καλύτερα εκπαιδευμένα πληρώματα (ή μάλλον: μπόρεσαν και εφάρμοσαν το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσης τους).
Με βάση τη φωτογραφία ενός φύλλου βαθμολόγησης, η οποία λήφθηκε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι αυστριακοί κατάφεραν να αποδώσουν καλύτερα στην αίτηση πυρών, το τμήμα του διαγωνισμού με την μεγαλύτερη βαθμολογία. Οι αυστριακοί αρματιστές κατάφεραν να λάβουν 696 από τους 700 πιθανούς βαθμούς, ενω οι υπόλοιπες ομάδες όπως οι γερμανοί και πολωνοί έλαβαν μόνο 500 και 450 βαθμούς αντίστοιχα. Τα Leopard 2 κατάφεραν να λάβουν τις υψηλότερες βαθμολογίες στις επιθετικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με την υψηλή ποιότητα και απόδοση των οπτικών και του συστήματος ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) του άρματος. Τα πληρώματα των ουλαμών των Leopard 2A4 και Leclerc κατάφεραν να κανουν τον ταχύτερο χρόνο στη δοκιμασία της οδήγησης ακριβείας, και τα δύο άρματα τύχαινε να έχουν την μεγαλύτερη σχέση ισχύς-βάρους από όλα τα διαγωνιζόμενα μοντέλα. Αυτό ίσως να δώσει στους σχεδιαστές αρμάτων έναν λόγο για να σκεφτούν, αν η αναβάθμιση των κινητήρων δεν θα έπρεπε να αποτελέσει μια προτεραιότητα για το μέλλον, ειδικά έκτοτε που αναβαθμίστηκαν οι θωρακίσεις αυτό οδήγησε στην αύξηση του βάρους μάχης των αρμάτων όπως τα M1 Abrams και Leopard 2 κατά περισσότερους από εφτά τόνους.
Germany_SETC_2017_ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Το φύλλο των βαθμολογίων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού
Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στον SETC 2017 υπήρχαν 12 διαφορετικές δοκιμασίες/στάδια τα οποία παρείχαν συνολική βαθμολογία 1500 πιθανών βαθμών. Ωστόσο, επίσημα στοιχεία από τον Αυστριακό Στρατό (οι βαθμολογίες κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, δεν ολοκλήρωσαν όλες οι ομάδες τον ίδιο αριθμό αποστολών) και η φωτογραφία από το φύλλο των βαθμολογίων κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού δείχνουν ότι υπήρχαν περισσότεροι από 1500 πιθανοί βαθμοί.
Germany_SETC_2017_ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ_1
Ανεπιβεβαίωτες φήμες ενός ουκρανικού ιστοτόπου υπονόησαν ότι η γαλλική ομάδα με το άρμα μάχης Leclerc κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση, ενώ ο ουκρανικός ουλαμός -που χρησιμοποίησε την αναβαθμισμένη έκδοση του άρματος T-64BV (το οποίο κάποιες φορές αναφέρεται και ως T-64BM)- έλαβε την πέμπτη θέση. Τα άρματα αυτά εφοδιάστηκαν με νέους ασυρμάτους, συστήματα GPS και σκοπευτικά νυχτερινής παρατήρησης πριν αποσταλούν στον SETC 2017. Προφανώς τα πληρώματα μπόρεσαν και νίκησαν κάποιους άλλους ουκρανούς στρατιώτες με T-64Bm και T-80BV σε έναν εθνικό διαγωνισμό πριν αποσταλούν την Γερμανία. Υποτίθεται ότι η πολωνική ομάδα με τα Leopard 2A5 κατέλαβε την τελευταία θέση, κάτι το οποίο οφείλεται στην ελλειπή εκπαίδευση τους, πέρυσι οι πολωνοί κατόρθωσαν να ξεπεράσουν όλους εκτός από τους γερμανούς και δανούς αρματιστές. Έχοντας ως βάση το φύλλο των βαθμολογίων από το μέσο των δοκιμασιών οι πολωνοί αρματιστές είχαν σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις στην περισυλλογή βεβλαμμένου οχήματος σε σενάριο ΧΒΡΠ απειλής, στην οδήγηση ακριβείας, στην αίτηση πυρών, στην αναγνώριση οχημάτων και την εκτίμηση απόστασης. Άλλοι ισχυρισμοί που δικαιολογούν την χαμηλή απόδοση του πολωνικού ουλαμού λένε ότι το ΣΕΠ ενός άρματος Leopard 2A5 χάλασε σε τέτοιο σημείο που το πλήρωμα δεν μπορούσε να το επισκευάσει. Ωστόσο, τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι μπόρεσαν να καταλάβουν την τετάρτη θέση νικώντας τον γαλλικό και τον ουκρανικό ουλαμό -ίσως αυτό να είναι πιθανό, γιατί μετά τη δοκιμασία προστέθηκε μια τροποποίηση με σκοπό την αναπλήρωση της απώλειας ενός άρματος.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αμερικανικού ιστοτόπου Stripes.Com, όλα τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Germany_SETC_2017
Το τρόπαιο και τα βραβεία για την πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση.
Το 2017 ο Στρατός των ΗΠΑ διέθεσε μόνο έναν ουλαμό για να διαγωνιστεί στην Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη, πέρυσι δύο ουλαμοί των ΗΠΑ προσπάθησαν όσο μπορούσαν για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Τότε τα άρματα M1A2 SEP v2 κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πέμπτη και έκτη θέση, νικώντας μόνο τα άρματα μάχης M-84 του Σλοβενικού ουλαμού.
Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ο Στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε τα πιο σύγχρονα απ’ολα τα άρματα μάχης του οπλοστασίου του (το M1A2 SEP v2, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία το 2011) αλλά και πάλι απέτυχε να νικήσει τουλάχιστον έναν από τους χρήστες Leopard 2 με πολύ πιο παλιό υλικό. Αυτό σημαίνει είτε η εκπαίδευση των αμερικάνων αρματιστών είναι χαμηλού επιπέδου ή ότι το M1A2 SEP v2 χρειάζεται αρκετή δουλεία για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο απόδοσης με τις παλιότερες γερμανικές σχεδιάσεις. Έχοντας ως βάση τα ελάχιστα γνωστά αποτελέσματα, ο ουλαμός των αμερικάνικών αρμάτων μάχης τα πήγε λίγο χειρότερα στις επιθετικές ενέργειες (βολές, παρατήρηση στόχου) απ’οτι οι γερμανόφωνες ομάδες, ενώ, επίσης, τα πήγε πολύ χειρότερα στην οδήγηση ακριβείας. Ειδικά ανάμεσα στις δοκιμασίες του διαγωνισμού που επηρεάζονται περισσότερο από το υλικό και τον εξοπλισμό πρέπει να είναι οι επιθετικές ενέργειες.
Ο φιναλίστ του SETC 2016, η Δανία, δεν μπόρεσε να συμμετέχει λόγω οικονομικών λόγων. Η Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη είναι μια αρκετά δαπανηρή διοργάνωση, δεν απαιτείται μόνο η αποστολή πληρωμάτων τεσσάρων αρμάτων, αλλά επίσης και η μεταφορά τεσσάρων αρμάτων, στην νότια Γερμανία. Αντ’αυτου η Δανία αποφάσισε να διαγωνιστεί στη “Δοκιμασία Ουόρθιγκτον” στον Καναδά και στην “Αρματική Δοκιμασία Νόρντικ” στην Σκανδιναβία, και οι δύο διαγωνισμοί απαιτούν μόνο δύο τετραμελή πληρώματα, ενώ τα άρματα μάχης μπορούν να ενοικιαστούν.
Τον επόμενο χρόνο η Σουηδία θα διαγωνιστεί στην Αρματική Δοκιμασία Ισχυρή Ευρώπη, πιθανόν με την αναβαθμισμένη έκδοση του Strv 122, υπάρχουν ελπίδες ότι στον SETC 2018 θα συμμετάσχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς με το Challenger 2 και το Leopard 2 (2A6 ή 2A6M) αντίστοιχα.

Σχόλια