Εκβιάζουν και με ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Κυπριακό!!!

Τη συνέχιση της παρουσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο επιχειρούν να εμπλέξουν διάφοροι κύκλοι, εκτός και εντός, προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Κυπριακό.
Τώρα εξ’ αφορμής μιας τοποθέτησης της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ξεκίνησαν διάφοροι κύκλοι να επαναφέρουν το όλο θέμα. Η Νίκκι Χάλεϊ σε μια ομιλία της είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να προχωρήσει σε μείωση της ετήσιας συνεισφοράς των ΗΠΑ προς τον ΟΗΕ για ειρηνευτικές αποστολές. Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, αφού το όλο θέμα, εάν όντως προκύψει, θα οδηγηθεί ενώπιον του Κογκρέσου που έχει και τον τελευταίο λόγο για επικύρωση της όποιας απόφασης.
Το όλο θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο από διάφορους κύκλους που αναζητούν συνεχώς την ευκαιρία ώστε να εκβιάσουν και να ασκήσουν πιέσεις στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και έσπευσαν να μιλήσουν για ενδεχόμενο απόφασης για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα πρέπει να προβληματίσει. Υπονοώντας πως εάν δεν υπάρξει σύντομα λύση τότε θα αποφασιστεί απομάκρυνση της ειρηνευτικής δύναμης από την Κύπρο. Για να ληφθεί όμως αυτή η απόφαση θα χρειαστεί τη σύμφωνη γνώμη και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Στόχος των τοποθετήσεων αυτών είναι να ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνοκυπριακή πλευρά ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών. Καθώς είναι αυτή που βλέπει στο πρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ την απομάκρυνση του κινδύνου από μια ενδεχόμενη επιχείρηση του τουρκικού στρατού.
Πιέσεις που φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς προς την κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς η Τουρκία θέλει να επιτύχει να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες της Λευκωσίας στο θέμα του φυσικού αερίου. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συναντώνται εκ νέου αύριο οι δύο ηγέτες, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί. Σε μια συνάντηση, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας αφού απ’ αυτή θα διαφανεί η πάρα πέρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σχόλια