Ο BERAT ALBAYRAK KAI Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ «ΕΦΟΔΟΣ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Ο γαμπρός του Ερντογάν, ο Berat Albayrak, που είναι και υπουργός Ενέργειας ενώ ο Ερντογάν τον προορίζει για πολλούς σαν πολιτικό του διάδοχο, φιλοδόξει, όπως αναφέρεται, να καταστήσει την Τουρκία αφ’ ενός αυτάρκης ενεργειακά και αφ’ ετέρου παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο και κόμβο ενεργειακών αγωγών.
Είναι αυτός που στέλνει κατά παράβαση κάθε διεθνούς νομιμότητας ερευνητικά πλοία να κάνουν έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει τονίσει πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε παρόμοιες έρευνες και στην Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο. Γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια η Τουρκία αντιμετωπίζει έντονο το ενεργειακό πρόβλημα και καθημερινά στην Κωνσταντινούπολη σε ολόκληρες συνοικίες κόβεται η ηλεκτροδότηση, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.
Εκτός από τα θαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα, ο Berat Albayrak προωθεί με μεγάλη έμφαση και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, ένα πρόγραμμα που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα εκτός από το περιβαλλοντικό για την σχέση του με την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.
Όπως αναφέρεται ήδη προετοιμάζεται με μεγάλη ταχύτητα το πρώτο κέντρο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Akkuyu, απέναντι από την Κύπρο, στο οποίο πρωτοστατούν στην κατασκευή του οι Ρώσοι ενώ ετοιμάζεται της Σινώπης και έχει αναγγελθεί και το τρίτο στην περιοχή İğneada, στην ανατολική Θράκη, κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Για τα ενεργειακά κέντρα εκτός από την Ρωσία έντονο ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και γαλλικές και ιαπωνικές εταιρίες.
Αλλά το καυτό σημείο αυτού του ζητήματος είναι το Αιγαίο. Από πότε η Τουρκία έχει θεωρήσει ότι πρέπει να βάλει πόδι στην περιοχή ; Στα μέσα Νοεμβρίου του 2009 γίνονταν γνωστή η πρώτη αποκαλυπτική έκθεση της «TPAO», δηλαδή της «Τουρκικής Κρατικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου» σύμφωνα με την οποία από το 2006 έχουν αρχίσει εντατικές προετοιμασίες για την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου. Ο αποκαλυπτικός χάρτης μαζί με την έκθεση , έδειχνε ένα ευρύ κόκκινο πλαίσιο ερευνών της τουρκικής εταιρείας που άρχιζε από τις ακτές της Μικράς Ασίας και εκτείνονταν μέχρι και κεντρικές περιοχές του Αιγαίου.
Όπως υποστήριζε τότε η «ΤΡΑΟ», εκεί βρίσκονται τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τα οποία έχει ήδη η εντοπίσει η τουρκική εταιρεία και εν μέρη έχει αρχίσει και την εκμετάλλευση τους βάσει ενός κολοσσιαίου προγράμματος απόκτησης ενεργειακής αυτάρκειας για την Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθετε η τουρκική κρατική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1954 και έγινε γνωστή από την πρώτη κρίση του Αιγαίου, το 1974, με το Χόρα, από τον Ιανουάριο του 2007 έγινε η πρώτη έρευνα σε περιοχές του Αιγαίου με πολύ θετικά αποτελέσματα, κάτι που πέρασε τελείως απαρατήρητο στην ελληνική ειδησεογραφία. Μάλιστα σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΤΡΑΟ, Μεχμέτ Ουισάλ, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη βγήκαν έξη μίλια δυτικά της Καλλίπολης στο Αιγαίο πέλαγος και πραγματοποίησαν τις πρώτες έρευνες τους χωρίς καμία ένσταση από ελληνικής πλευράς, (περιοχή Ζουράφας, δηλαδή της ελληνικής Λαδοξέρας ανατολικά της Σαμοθράκης που οι Τούρκοι την προβάλλουν σαν τουρική).
Σε τότε δηλώσεις του στον τουρκικό τύπο, ο Τούρκος ειδικός ερευνητής της «ΤΡΑΟ», Νετζντέτ Παμίρ, ισχυρίστηκε ότι τα πετρέλαια του Αιγαίου είναι δυνατόν να λύσουν οριστικά και με πολύ θετικό τρόπο το ενεργειακό πρόβλημα της Τουρκίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τότε δηλώσεις του Διευθυντή του «Τεχνικού Ινστιτούτου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης», καθηγητή Αμντουραχμάν Σατμάν. Ο Σατμάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει ερευνήσει μόνο 5% από τις περιοχές που έχει προγραμματίσει για ανακάλυψη και εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο.
Να σημειωθεί ότι η «ΤΡΑΟ» εκτός από το Αιγαίο έχει διεξάγει έρευνες με θετικό όπως αναφέρετε αποτέλεσμα και σε περιοχές του τουρκικού Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, τα δε στοιχεία που παραθέτει είναι εντυπωσιακά. Όπως αποκαλύπτεται στον Πόντο έχουν ευρεθεί 43 σημεία που οδηγούν σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, ενώ στην ανατολική Μεσόγειο και σε περιοχές δίπλα στην ελληνική νήσο του Καστελόριζου, αλλά και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, άλλα… 143 σημεία.
Ο Berat Albayrak με την μεγάλη στήριξη και εύνοια του ίδιου του Ερντογάν φιλοδοξεί τώρα να χρησιμοποιήσει όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του για τα ενεργειακά κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής. Το πρόβλημα είναι ότι λογαριάζει χωρίς να υπολογίζει την νόμιμη ελληνική κυριαρχία.
Ενδιαφέρων είναι να δούμε τι πρόκειται νε επιτύχει στα φιλόδοξα σχέδια του.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Σχόλια