Όταν οι τούρκοι τα τελευταία 30 χρόνια αναπτύσσουν συστηματικά την στρατιωτική τους τεχνολογία. Εικόνες από την τελευταία αμυντική έκθεση IDEF 2017 που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Και από την άλλη όσοι γνωρίσουν εδώ στην Ελλάδα επικρατεί μια εγκατάλειψη στην κατασκευή αμυντικών – οπλικών συστημάτων που ευχόμαστε να μην την πληρώσουμε ακριβά.

1. Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος KHAN


Στην IDEX 17 η Roketsan παρουσίασε το σύστημα KHAN που πιστεύεται ότι αποτελεί ένα άλλο σύστημα στην ίδια δέσμη προγραμμάτων που εντάσσεται και το «Bora». Δεν είναι γνωστό εάν το KHAN σχετίζεται με τον Yildirim II που αναφερόταν ότι ανέπτυσσε η Roketsan ως εξελικτικό μοντέλο του αρχικού (κινεζικού) Yildirim σε τουρκική υπηρεσία.
Για ευνόητους λόγους η Roketsan δεν αποκάλυψε το βεληνεκές του KHAN, που χρησιμοποιεί TEL MAN (8 x 8) αλλά στελέχη της παραδέχθηκαν ότι αυτό κινείται στο φάσμα των 280-350 km. Η διάμετρος του πυραύλου είναι 610 mm, το βάρος του 2.500 kg και το βάρος της κεφαλής είναι 470 kg. Αναφέρονται δυο εκδόσεις, μια με αδρανειακό σύστημα καθοδήγησης και μια δεύτερη με «υποβοήθηση συστήματος δορυφορικού προσανατολισμού» που δίνει CEP 50 μέτρων.
2. 
Το περίπτερο της Otokar σήμερα
και της FNSS
 και Aselsan
3. Havelsan, εξομοιωτής μάχης

4. Altay X2
Δυο εκδόσεις του Altay στην IDEF 2017. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Altay Urban Warfare με θωράκιση ERA, λεπίδα απομάκρυνσης εμποδίων, μη επανδρωμένο πύργο αρχηγού πληρώματος και σύστημα IR ανίχνευσης απειλών.

Σχόλια