Νιλς Μουίζινιεκς: «Σε λίγα χρόνια τέλος τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη»


Στην οδυνηρή διαπίστωση ότι σε λίγα χρόνια, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη θ’ αποτελεί… παρελθόν προβαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουίζνιεκς
Επισημαίνοντας ότι το 2016 υπήρξε η πρώτη χρονιά κατά την οποία ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδειξαν πρωτοφανή απαξίωση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Επίτροπος, φοβούμενος τα χειρότερα, υπογραμμίζει:

«Αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιβεβαιώσουν έμπρακτα την δέσμευση τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχει κίνδυνος τερματισμού του ευρωπαϊκού συστήματος προστασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».


Ενδεικτικά, στην έκθεση του ο Επίτροπος Μουίζνιεκς αναφέρεται στην άνευ προηγουμένου κατάσταση κατά την οποία τρεις χώρες -η Ουκρανία, η Γαλλία και τώρα η Τουρκία- παρέκκλιναν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην υποβάθμιση του δικαιώματος του ασύλου που έγινε το 2016 σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο βρετανικό δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και στην επακόλουθη επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και στις νομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση της Πολωνίας.

Για τον Επίτροπο, οι «ολέθριες πρακτικές, όπως οι εκκλήσεις για «εκσυγχρονισμό» της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και η άρνηση ενός αυξανόμενου αριθμού κρατών μελών να συνεργαστούν με θεσμικά όργανα και μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέτουν τις βάσεις για την πλήρη απαξίωση του συστήματος προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γηραιά Ήπειρος.

«Εκείνοι που θέλουν να… αλλάξουν το σύστημα πρέπει να θυμούνται ότι η εναλλακτική λύση στο σημερινό σύστημα μπορεί να μην είναι κάτι περισσότερο από το χάος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην Αντιτρομοκρατία, ο Επίτροπος κάλεσε τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια να αμφισβητήσουν την επ’ αόριστον αυτόματη παράταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και παρεκκλίσεις από τη Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ» είπε και επέμεινε στην επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής εποπτείας των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σχόλια