Αδιέξοδο στη Μόσχα – Αυξάνει ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος

Οι συνομιλίες Πούτιν-Τίλερσον δεν φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία, γεγονός που επαυξάνει τους κινδύνους, για την παγκόσμια ειρήνη που επισημαίνονται. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ συνεχίζονταν οι συνομιλίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας κ. Σόιγκου θεώρησε σκόπιμο σήμερα το μεσημέρι να πληροφορήσει το κοινό ότι το 99% των εκτοξευτών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων της Ρωσίας βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και το 96% από αυτούς έτοιμοι «σε συνεχή ετοιμότητα για άμεση εκτόξευση«. Αν επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο στη Μόσχα, η πιθανότητα μιας πυρηνικής ανάφλεξης παραμένει σε υψηλά επίπεδα, από τη στιγμή που το αεροσκάφος του κ. Τίλερσον θα εγκαταλείψει τον ρωσικό εναέριο χώρο.

Ακόμη η κατάσταση δεν έχει περάσει το σημείο μη αντιστροφής. Όλα δείχνουν, όμως, ότι βαδίζουμε προς μια κατάσταση «παιχνιδιού κοτόπουλων» (chicken game), όπου καμία από τις δύο πλευρές δεν θα νοιώθει ότι μπορεί να υποχωρήσει. Οι Αμερικανοί και ειδικά η μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν «απαγάγει» τον πρόεδρο Τραμπ, περιλαμβανομένου του συζύγου της κόρης του, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Μακ Μάστερ και του Γκάρι Κοέν της Goldman Sachs, παίζουν με τη φωτιά, πιστεύοντας ότι μπορεί να κερδίσουν. Αλλά είναι παγιδευμένοι κι αυτοί στο παιχνίδι τους τώρα.

Ορισμένες φήμες στην Ουάσιγκτον, που κυκλοφόρησαν σε ορισμένα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρουν ότι ο Χένρι Κίσινγκερ χρησιμοποιεί την κόρη του Τραμπ για να χειραγωγήσει τον πρόεδρο. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι φυσικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί. Ο κ. Κίσινγκερ είναι γνωστός για την συνειδητή χρήση του παραλογισμού, προκειμένου να προκαλέσει φόβο και να αναγκάσει σε υποχώρηση την άλλη πλευρά. Όπως επίσης είναι γνωστός και για την χρήση έμπρακτων παραδειγμάτων για να καταλάβουν όλοι τι μπορεί να γίνει. Το εξαιρετικά αιματηρό πραξικόπημα στη Χιλή, «δίδαξε» στους Ευρωπαίους τι μπορούσε να συμβεί αν έβαζαν Κομμουνιστικά Κόμματα στις κυβερνήσεις τους.

«Εκπαιδευμένο» από την κατάρρευση-αυτοκτονία της ΕΣΣΔ, το ευρύτερο αμερικανικό κατεστημένο μοιάζει οργανικά αδύνατο να «διαβάσει» σωστά τους Ρώσους. Υποτιμά βαθιά και τη Ρωσία και τον πρόεδρο Πούτιν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι σχεδόν αδύνατο για τη Μόσχα να τους ικανοποιήσει θυσιάζοντας τον Άσαντ, τη Συρία και τη Χεζμπολά, όπως θέλει ο κ. Νετανιάχου.

Ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα κινδυνεύσει ο ίδιος αν επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί. Η Ρωσία ξέρει ότι αν το αποδεχθεί θα ανοίξει τον δρόμο για πόλεμο εναντίον του Ιράν. Όσο για ενδεχόμενες υποσχέσεις για την Ουκρανία, μπορούν να ξεχαστούν πιο γρήγορα από όσο θα δοθούν. Μοιάζει, επίσης, ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν σήμερα πιθανώς τους κώδικες επικοινωνίας που είχαν αναπτύξει κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ταυτόχρονα, οι δυτικές κοινωνίες δεν διαθέτουν τη συνείδηση των κινδύνων που έφεραν τα μεγάλα αντιπολεμικά κινήματα του παρελθόντος, ούτε τους διανοούμενους-φορείς συνείδησης του παρελθόντος. Όσο για τους Ευρωπαίους πολιτικούς, δεν έχει καν νόημα να τους σχολιάσει κανείς. Σύμφωνα, πάντως, με την εκτίμηση που έκανε στο CNN ο ομότιμος Καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον Στήβεν Κόεν (ίσως ο σημαντικότερος Αμερικανός ρωσολόγος), βρισκόμαστε στο πιο επικίνδυνο σημείο των αμερικανορωσικών σχέσεων μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας.


ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Σχόλια