Υποβρύχιο Kazan: ο νέος «κόκκινος Οκτώβρης» του Ρωσικού Ναυτικού; (βίντεο)

Στις 30 Μαρτίου, στο μεγαλύτερο ναυπηγικό συγκρότημα της Ρωσίας, το Sevmash, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης του νέου  πυρηνοκίνητου υποβρυχίου επίθεσης Κazan στο Ρωσικό Ναυτικό.

Το Κazan είναι το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Yasen που παραλαμβάνει το Ρωσικό Ναυτικό, ωστόσο, κωδικοποιείται ως κλάση Yasen-Μ ένεκα των πιο εξελιγμένων οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που ενσωματώνει. Σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Βαντίμ Kozyulin της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, το Κazan ενσωματώνει το απαύγασμα της συσσωρευμένης ρωσικής τεχνογνωσίας στην κατασκευή πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και κοστίζει περίπου 3.5 δισ. δολάρια! Φυσικά οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το κρύψουν και γι αυτό ήταν παραβεβλημένο σε μια ανοικτή προβλήτα για να αφήσουν τους Δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους να πάρουν με τη άνεση τους τις απαραίτητες φωτογραφίες...

Σε σχέση με το πρώτο υποβρύχιο Severodvinsk κλάσης Yasen, το Κazan  έχει 2 περισσότερους σωλήνες εκτόξευσης πυραύλων (10 αντί 8 ) αλλά θα είναι ένα από τα πιο ήσυχα υποβρύχια που θα τεθούν σε υπηρεσία με το Ρωσικό Ναυτικό. Αυτό είναι πιθανό να επιτευχθεί με την ευρεία χρήση σύνθετων υλικών, τόσο στην επικάλυψη του κύτους με αυτά, όσο και στα πηδάλια, τους σταθεροποιητές, τις προπέλες και τους άξονες κίνησης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη μείωση, τόσο της ακουστικής υπογραφής του υποβρυχίου στα αντίπαλα σόναρ όσο και του γενικότερου κόστους συντήρησης. Ο επιθετικός οπλισμός του Κazan είναι απλά εντυπωσιακός και περιλαμβάνει:

  • 8 τορπιλοσωλήνες για τορπίλες των 650mm και 533mm (6 x650mm και 2x533mm). Από τους τορπιλοσωλήνες μπορεί να βληθούν νάρκες, οι νέες τορπίλες βαθέων υδάτων Futlyar των 533 mm και βλήματα SS-N-16 Stallion οπλισμένα με ανθυποβρυχιακές τορπίλες ή πυρηνική κεφαλή για κρούση τόσο εχθρικών σχηματισμών επιφανείας όσο και εχθρικών υποβρυχίων σε μεγάλο βάθος. Δείτε παρακάτω το εντυπωσιακό βίντεο από εκτόξευση βλημάτων SS-N-16 Stallion από ρωσικό πολεμικό πλοίο: εκτοξεύεται σαν τορπίλη στο νερό και μετά από μερικά μέτρα αναδύεται σαν υποβρυχίως εκτοξευόμενο βλήμα!


Σχόλια