MIRAGE 2000: Γιατί πρέπει να εκσυγχρονιστούν μετά από τα F-16! Ανάλυση

Ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχει πάρει το δρόμο του.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον έχει να κάνει με τα αεροσκάφη Mirage 2000EGM/BGM και Mirage 2005MkII της ΠΑ.

Τι θα γίνει μ΄αυτά και γιατί υπάρχει προβληματισμός;

Δεν είναι διόλου ευχάριστο σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία για τους πολίτες να ανοίγουν τέτοια θέματα.

Όμως όπως προκύπτει από την ανάλυση που ακολουθεί ορισμένες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν γιατί μάλλον αποτελούν μονόδρομο.

Το κείμενο ανάλυση από άνθρωπο που όπως θα διαπιστώσετε έχει άποψη:

Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο η ΠΑ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βασίζεται σε μία αρκετά περιορισμένη δύναμη σύγχρονων αεροσκαφών που θα αποτελείται από τα F-16 Block 52+, Block 52+ Adv, τα εκσυγχρονισμένα F-16 Block 30/50 (όταν και όσα από αυτά εκσυγχρονιστούν) και τα Mirage 2000-5 MkII.

Τα A-7E/TA-7C έχουν ήδη αποσυρθεί, ενώ τα F-4E AUP PI2000 και τα Mirage 2000EGM/BGM αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα υποστήριξης. Ειδικότερα η σημερινή διαθεσιμότητα των M 2000EGM/BGM είναι ήδη ανησυχητική.

Η γεωγραφική διαμόρφωση του Αιγαίου, συνιστά ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον για διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Διαχρονικά η Τουρκία αμφισβητεί τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό έχει εξαγγείλει ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα τόσο σε μονάδες επιφανείας και υποβρυχίων για το ΤΝ όσο και σε αεροσκάφη 5ης γενιάς (F-35) για την ΤΑ προσδοκώντας και αποβλέποντας σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

Στην πρόκληση αυτή και λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα η ΤΑ διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη μόνο F-16 & F-4, η ΠΑ διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα που οφείλεται στα αεροσκάφη Mirage 2000/EGM & M 2000-5MkII και στα όπλα που αυτά φέρουν όπως είναι τα MAGIC-2 & AM-39 EXOCET των Μ 2000EGM και MICA EM, MICA IIR & SCALP-EG των Μ 2005-MkII πέραν των F-16 και F-4E AUP PI2000 των οποίων όμως τις δυνατότητες γνωρίζει ο αντίπαλος αφού έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που και ο ίδιος έχει.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κύρια αποτροπή έρχεται από τις επιχειρήσεις Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ/TASMO) ρόλος με τον οποίο είναι επιφορτισμένη η 332ΜΠΚ των Mirage 2000 EGM της ΠΑ τα οποία έχουν την δυνατότητα εξαπόλυσης του βλήματος ΑΜ-39 Exocet και το οποίο αναβαθμίστηκε με την εισαγωγή του Τotem 3000.

Πέραν των ανωτέρω ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην μοναδική για την περιοχή δυνατότητα των Mirage 2000-5 MkII να εξαπολύουν τα στρατηγικού χαρακτήρα βλήματα SCALP-EG με εμβέλεια > 350Km.

Είναι λοιπόν προφανής η σπουδαιότητα της διατήρησης της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των  αεροσκαφών M 2000EGM & M 2000-5 MkII και των οπλικών συστημάτων που αυτά φέρουν αφού με το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουν σε σχέση με τα μέσα του αντιπάλου είναι ικανά να διασφαλίσουν την αποτροπή στο θέατρο των επιχειρήσεων όπως αυτό προβλέπεται να εξελιχθεί στο χώρο του Αιγαίου.

Στις σημερινές δε δύσκολες οικονομικές συνθήκες όπου η προμήθεια νέων σύγχρονων αεροσκαφών κρίνεται ως μη ρεαλιστική, αποτελεί εγκληματική αμέλεια η αδράνεια και η ολιγωρία στην εκδήλωση των ενεργειών που απαιτούνται για την εν συνεχεία υποστήριξη (FOS) των M 2000EGM & M 2000-5 MkII.

Οι ικανότητες ναυτικής κρούσης της ΠΑ, οι οποίες στηρίζονται στα M 2000EGM με τα ΑΜ-39 Exocet, συνιστούν μονόδρομο την παράταση της ζωής των αεροσκαφών αυτών πέραν του 2020, για την οποία θα απαιτηθεί ριζικός εκσυγχρονισμός.

Θα πρέπει η πρόταση που θα διαμορφωθεί να περιλαμβάνει ανταγωνιστικό κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να γίνει παράλληλα αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται στο πλαίσιο μιας σύμβασης FOS για τα αφη.

Στην υπόψη FOS μπορεί να γίνει πρόβλεψη ενσωμάτωσης όρων απορρόφησης κόστους που θα απαιτηθεί για τη ανάπτυξη υποδομών αναβάθμισης.

Ως τέτοιοι μπορεί να θεωρηθούν όροι που επί παραδείγματι, θα προβλέπουν την εκπόνηση μελετών – εργασιών για την αναντικατάστατη υλικών προς απόσυρση, υλικών με αναβαθμισμένες δυνατότητες, υλικών προς διασφάλιση συμβατότητας κ.λ.π.

Πέραν των ανωτέρω και με σκοπό την αντιμετώπιση «γραφειοκρατικών» εμποδίων που οφείλονται τόσο στις διαδικασίες της ελληνικής πλευράς, (ΥΠΕΘΑ – ΓΔΑΕΕ – ΠΑ), όσο και στις δυσκολίες συντονισμού της γαλλικής πλευράς (εμπλοκή πολλών εταιρειών με διαφορετικά συμφέροντα DASSAULT – THALES – SNECMA), θα πρέπει να επιχειρηθεί με έμφαση η αξιοποίηση του τρόπου συμβασιοποίησης του όλου προγράμματος στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει ο Ν. 3978/11.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να επιχειρηθεί η μέθοδος G to G (ΓΔΑΕΕ – DGA), μέθοδος που με μεγάλη αποτελεσματικότητα χρησιμοποιείται για συστήματα αμερικανικής προέλευσης μέσω των FMS και η οποία άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Στην προσπάθεια αυτή μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες και εμπειρίες από αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών όπως:

  • Ο εκσυγχρονισμός των Mirage 2000D της Γαλλικής Αεροπορίας που έγινε μέσω της γαλλικής αρχής εξοπλιστικών προμηθειών DGA (Direction Générale pour l’Armement), και αφορούσε τόσο στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων (avionics) όσο και στην αντικατάσταση των πυραύλων αέρος – αέρος MAGIC με τους πλέον σύγχρονους MICA τους οποίους διαθέτει η ΠΑ σε ικανοποιητικούς αριθμούς για τα M-2000-5 MkII.

  • Η αναβάθμιση των Mirage 2000 της Ινδικής Αεροπορίας σε Mirage 2000-5 Mk2.

  • Ο εκσυγχρονισμός των Μαροκινών Mirage.

Συμπερασματικά από το 2020 η ΠΑ θα βασίζεται σε μία δύναμη αιχμής η οποία θα περιλαμβάνει εκσυγχρονισμένα μαχητικά F-16C/D Block52+/52+Adv/50 και πιθανόν F-16C/D Block30.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα Mirage 2000-5 MkII, αφού τόσο τα F-4E AUP PI2000, όσο και τα Mirage 2000EGM/BGM θα αντιμετωπίζουν στο κοντινό μέλλον προβλήματα υποστήριξης.

Με τα δεδομένα αυτά και με δεδομένη τη δυσχέρεια για αγορά νέων μαχητικών η Πολεμική Αεροπορία έχει μπροστά της μία μόνο λύση, τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000EGM/BGM, τα οποία διαθέτουν ήδη υποσυστήματα τα οποία δεν χρειάζεται να αγοραστούν και να πιστοποιηθούν όπως είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ICMS-2000 MkI αλλά και στιβαρή κατασκευή που αντέχει στις χρόνιες καταπονήσεις και δεν απαιτεί περιοδικές συντηρήσεις και επιδιορθώσεις της δομικής τους αντοχής.

Με τον εκσυγχρονισμό αυτό η ΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει μία συμπαγή δύναμη μαχητικών με την ίδια διαμόρφωση, τα οποία μαζί με τα 25 Mirage 2000-5 MkII σχηματίζουν μία υπολογίσιμη δύναμη εκσυγχρονισμένων μαχητικών εξειδικευμένα σε αποστολές αναχαίτισης και ναυτικής κρούσης με τους πυραύλους ΑΜ-39 Exocet προσφέροντας στην ΠΑ ένα αποτελεσματικό εργαλείο και έναν νέο πρόσθετο πονοκέφαλο σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

πηγη

Σχόλια