Η Γαλλία ανέθεσε στην DCNS σύμβαση για την εξέλιξη και κατασκευή της φρεγάτας μεσαίου μεγέθους FT

Το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απόδοση σύμβασης στην DCNS για την εξέλιξη και κατασκευή πέντε φρεγατών FTI (Frégate de Taille Intermédiaire ή φρεγάτα μεσαίου μεγέθους) που προορίζονται για το Γαλλικό Ναυτικό. Η ναυπηγική βιομηχανία DCNS θα προτείνει την γαλλική έκδοση της νέας φρεγάτας της, BELH@RRA, η οποία αποκαλύφθηκε στην έκθεση αμυντικού υλικού Euronaval 2016. Η πρώτη από τις πέντε φρεγάτες του προγράμματος, το οποίο διευθύνεται από την γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement), θα πρέπει να παραδοθεί μέσα στο 2023 και να εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία το 2025.
©DCNS | Καλλιτεχνική απεικόνιση της FTI
©DCNS | Καλλιτεχνική απεικόνιση της FTI
Μια νέα γενιά ψηφιακών φρεγατών για το Γαλλικό Ναυτικό
Η νέα φρεγάτα BELH@RRA θα σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την DCNS, σε μια κοινή διαχείριση έργου με την Thales για την εξέλιξη του ραντάρ νέας γενιάς με το οποίο θα εξοπλιστεί.
Η έναρξη του προγράμματος FTI θα ευεργετήσει τους επιχειρησιακούς τομείς του ομίλου DCNS, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι στην τοποθεσία Lorient της DCNS, και τους συμβασιούχους εταίρους της: ο σχεδιασμός των φρεγατών BELH@RRA αντιπροσωπεύει περίπου δυο εκατομμύρια ώρες εργασίας των σχεδιαστικών γραφείων της DCNS. Για ολόκληρο τον όμιλο DCNS, η κατασκευή της φρεγάτας BELH@RRA αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο δύο εκατομμυρίων ωρών εργασία, εκ των οποίων οι τριακόσιες χιλιάδες ώρες ήταν στα γραφεία σχεδίασης.
Ο Χερέ Γκιλλού, ο διευθυντής και γενικός διευθύνων σύμβουλος της DCNS δήλωσε ότι: “Η DCNS είναι περήφανη που συνεισφέρει, μαζί με την Thales, στην ανανέωση των γαλλικών ναυτικών δυνάμεων χάρις στο νέο πλοίο που καλύπτει τις ανάγκες ενός ναυτικού παγκόσμιας κλάσης. Είναι ένα βασικό συστατικό της γκάμας των πολεμικών πλοίων μας και ο ανάθεση αυτής της σύμβασης μας επιτρέπει επίσης να εξελίξουμε μια φρεγάτα που καλύπτει τις προσδοκίες μιας δυναμικής διεθνούς αγοράς”.
Μια παγκόσμιας κλάσης φρεγάτα που εκτοπίζει 4000 τόνους προορίζεται για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, η γαλλική έκδοση της BELH@RRA έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις διάφορες γαλλικές ανάγκες. Θα διαθέτει διευρυμένη αυτοπροστασία και δυνατότητες προβολής ειδικών δυνάμεων. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, θα ενσωματώνει το νέο ραντάρ Sea Fire Radar της Thales και θα είναι εφοδιασμένη με τους πυραύλους επιφανείας-αέρος Aster-30 της MBDA.
Η πρώτη φρεγάτα για «ψηφιακούς αυτόχθονες» 
Οι φρεγάτες BELH@RRA εξελίχθηκαν για τα πληρώματα που θα λαμβάνουν διαταγές γύρω στο 2020, θα επωφεληθούν από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Συγκεκριμένα, θα ειναι εξοπλισμένες με ένα τελευταίας γενιάς σύστημα μάχης. Αυτό θα προσφέρει μεγαλύτερη ταχύτητα στις τακτικές αναλύσεις, τη λήψη απόφασης και την εξαπόλυση όπλων.
Η ενσωμάτωση των τελευταίων ψηφιακών τεχνολογιών θα μεριμνήσουν ότι το πλοίο θα μπορεί να εξελίσσεται κατά την πάροδο μιας περιόδου περίπου σαράντα ετών. Τα συστήματα επεξεργασίας πληροφοριών θα εκσυγχρονίζονται σταδιακά για να προσαρμοστούν στις αλλαγές των επιχειρησιακών πλαισίων, την εμφάνιση των μελλοντικών απειλών και τους σύντομους κύκλους ανανέωσης των νέων τεχνολογιών.
Με την φρεγάτα BELH@RRA, η DCNS σκοπεύει να συνεχίσει την επιτυχία που απολάμβανε με τις φρεγάτες κλάσης La Fayette, ένα σημείο αναφοράς στην ναυτική αμυντική αγορά με περισσότερες από είκοσι μονάδες να έχουν πουληθεί σ’ όλον τον κόσμο. Η DCNS ολοκληρώνει την γραμμή παραγωγής με την τοποθέτηση αυτή της νέας φρεγάτα μεταξύ του τμήματος φρεγατών FREMM των 6000 τόνων και αυτού των κορβετών Gowind των 2500 με 3000 τόνων.

Σχόλια από το Navy Recognition
Το χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα FTI είναι πολύ ασφυχτικό: Το πρώτο πλοίο της κλάσης προορίζεται να παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό μέσα στο 2023. Λόγω αυτού του ασφυχτικού προγράμματος, η DGA δημιούργησε μια συνεργατική ομάδα εργασίας. Αυτή η ομάδα εργασίας συγκεντρώνει ειδικούς από την DGA, το Γαλλικό Ναυτικό, την DCNS και την Thales με τα πιο σύγχρονα τεχνικά εργαλεία στη διάθεση τους. Η FTI θα διαθέτει εκτόπισμα περίπου 4200 τόνων και πλήρωμα 125 ναυτών. Θα μπορεί να πραγματοποιεί ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, αντιαεροπορικές επιχειρήσεις, αντιπλοϊκές επιχειρήσεις όπως επίσης και υποστήριξη αποστολών ειδικών δυνάμεων.
Ο κύριος ανάδοχος είναι η DCNS ενώ η Thales πρόκειται να παρέχει αριθμό ολοκαίνουριων νέας γενιάς συστημάτων:
  • Το ραντάρ CAPTAS-4
  • Το ραντάρ SEA FIRE
  • Το ολοκληρωμένο ναυτικό σύστημα επικοινωνίας Aquilon
  • Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SENTINEL.
Η Safran Electronics & Defense θα παρέχει το νέο ήλεκτρο-οπτικό σύστημα ελέγχου πυρός, το PASEO XLR.
Μέχρι να φτάσει το πρόγραμμα στην Κρίσιμη Ανασκόπηση Σχεδίασης (CDR), πολλά πράγματα μπορεί να εξελιχθούν και το πρόπλασμα FTI που θα δούμε στην Euronaval 2018 ίσως να δείχνει ελαφρώς διαφορετικό εν συγκρίσει με αυτό που αποκαλύφθηκε πέρυσι καθώς η σχεδίαση λαμβάνει την τελική μορφή της. Αυτό είναι ωστόσο φυσιολογικό: Οι τακτικοί αναγνώστες μας ίσως να θυμούνται ότι εντοπίζαμε τις σχεδιαστικές αλλαγές ανάμεσα στο αρχικό υπό κλίμακα μοντέλο του Type 26 και των τελευταίων επαναλήψεων του.
Η περιοχή γύρω από την γέφυρα του FTI ίσως εξακολουθεί να εξελίσσεται. Αντιλαμβανόμαστε ότι δείχνει έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή κυρίως εξαιτίας μιας απαίτησης να τοποθετηθεί ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός Narwhal μόλις μπροστά από την γέφυρα (με έναν άλλον στην οροφή του υπόστεγου ελικοπτέρου για κάλυψη 360ο).
Μάθαμε επίσης ότι οι διατάξεις χώρου έχουν ήδη ρυθμιστεί επί και εντός του εμπρόσθιου καταστρώματος για την μελλοντική ανάπτυξη. Ενώ η FTI του Γαλλικού Ναυτικού εμφανίστηκε με 16x A50 VLS (για τους SAM Aster 30 της MBDA), υπάρχει μια απαίτηση για την αύξηση αυτού του αριθμού στον συνολικό αριθμό των 32Χ VLS για το “αν εμφανιστεί η ανάγκη κάποια στιγμή στο μέλλον”. Δεν μπορέσαμε να μάθουμε την αιτία πίσω από αυτή την απαίτηση, ωστόσο μαντεύουμε ότι μπορεί να εχει εχει σχέση με το Μελλοντικό Αντιπλοϊκό Όπλο Πλεύσης (FCASW), (γνωστό στην Γαλλία ως το Future Missile Antinavire/Future Missile de Croisière). Προορίζεται να αντικαταστήσει, στο μακρινό μέλλον, τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet (όπως επίσης και τους εκτοξευόμενους από αέρος SCALP/Storm Shadow) και μπορεί κάλλιστα να εκτοξεύεται κάθετα από τις μονάδες επιφάνειας.
Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, κατά τη διάρκεια της Euronaval (Οκτώβριος 2016) πληροφορηθήκαμε ότι αρκετά συστήματα ήταν ακόμη υπό συζήτηση, με ένα από αυτά τα συστήματα να είναι το κύριο ναυτικό σύστημα πυροβόλου.
Βίντεο παρουσίαση του ηχοβολιστικού συστήματος ραντάρ CAPTAS-4 
Βίντεο παρουσίαση του ραντάρ SEA FIRE 
Απόδοση/Μετάφραση από το navyrecognition.com για την Προέλαση.

Σχόλια