Τα όπλα λέιζερ κοντά στην εισαγωγή τους σε υπηρεσία…

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σύμφωνα με το οποίο τα όπλα λέιζερ βρίσκονται πολύ κοντά να εισαχθούν σε υπηρεσία με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αν και σε αντίθεση με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες μικρότερες από τις ταινίες, άρα και με επιπτώσεις λιγότερο δραματικές, τουλάχιστον σε πρώτη φάση!

Μετά από ερευνητική και αναπτυξιακή προσπάθεια δεκαετιών, τα πρώτα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά, καθώς τα όπλα λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί, τοποθετούνται πλέον για δοκιμές σε οχήματα, πλοία και σε αεροσκάφη. Οι κολοσσοί του χώρου της αμυντικής βιομηχανίας, Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman και Raytheon, όλοι αναπτύσσουν πρωτότυπα για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου, με στόχο τη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι των επίδοξων αντιπάλων, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Το αμερικανικό Ναυτικό από το 2014 έχει περάσει στη φάση δοκιμών συστήματος λέιζερ ισχύος 30KW, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Ponce. Η Lockheed Martin πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην ανακοίνωση ανάπτυξης όπλου λέιζερ ισχύος 60KW.

Το όπλο αυτό αναμένεται να εγκατασταθεί επί οχήματος των χερσαίων δυνάμεων για τη διεξαγωγή δοκιμών που θα αφορούν στην αποτελεσματικότητά του εναντίον όλμων (υπερθέρμανση και έκρηξη κατά τη διάρκεια της τροχιάς προς τον στόχο) και μικρών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (drones), τα οποία φέρεται να μπορεί να πλήξει και να εξουδετερώσει σε απόσταση 500 μέτρων!

Σχόλια