Εθνική Φρουρά: «Μηδέν εις το πηλίκον» από την Πολιτεία… Καμία ουσιαστική στήριξη στο στράτευμα

Του Αλέξη Γεωργιάδη, πρωτοδημοσιεύθηκε στο maxhdefence.com
Έπεα πτερόεντα οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις… Πέρασε και το Πάσχα. Στα στρατόπεδα γύρισαν οβελίες, οι αξιωματούχοι του κράτους έβγαλαν πύρινους λόγους με την ευκαιρία της Ανάστασης του Θεανθρώπου για την αναγκαιότητα ύπαρξης της Εθνικής Φρουράς και του στρατεύματος, κάποιοι είχαν την ευαισθησία μάλιστα να τσουγκρίσουν και κόκκινα αβγά με τους φαντάρους μας, ενώ κομματικές νεολαίες θα πάρουν δώρα σε στρατόπεδα, ως ένδειξη συμπαράστασης των μητρικών κομμάτων τους προς τη Δύναμη.
Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί με την εξής φράση: «Μηδέν εις το πηλίκον»!
Κι αυτό γιατί:
  • Η Εθνική Φρουρά εξακολουθεί να παραπαίει, αβοήθητη ουσιαστικά από την Πολιτεία και από το αρμόδιο Υπουργείο.
  • Την ίδια ώρα, ούτε λόγος να γίνεται για αύξηση των προϋπολογισμών που αφορούν στην άμυνα και στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ή για ουσιαστική απόκτηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και μέσων, κυρίως με την αγορά έξυπνων όπλων. Η αναγκαία αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και μέσων που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, παραμένει όνειρο θερινής νυχτός, με τα μέσα, το ένα μετά το άλλο, να καταστρέφονται.
  • Ταυτόχρονα, η προμήθεια και η αναπλήρωση πυρομαχικών που έχουν λήξει ή που πρόκειται σύντομα να λήξουν και/ή πυρομαχικών που έχουν χρησιμοποιηθεί σε βολές κατά τη διάρκεια ασκήσεων, ούτε στα χαρτιά δε φαίνεται να υπάρχει ως πλάνο ή σχεδιασμός.
  • Την ίδια ώρα κανείς δεν τολμά να θέσει τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και να ζητήσει την επανατοποθέτηση και την επαναξιολόγηση της ούτω καλούμενης αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς που μέχρι σήμερα έχει αποτύχει παταγωδώς, σύμφωνα με τα ίδια τα στελέχη της Δύναμης.
  • Όσον αφορά στην αναγκαία αποκατάσταση των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, είτε αυτοί είναι ανώτεροι αξιωματικοί, είτε είναι κατώτεροι αξιωματικοί, είτε είναι υπαξιωματικοί, ΕΠΥ και Εθελόντριες, ούτε λόγος να γίνεται. Κλασικό παράδειγμα οι κανονισμοί για τους υπαξιωματικούς, τους ΕΠΥ και τις Εθελόντριες, οι οποίοι εξακολουθούν να αγνοούνται παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΜ ότι θα κατατίθεντο στο Κοινοβούλιο πριν το Πάσχα και οι οποίοι προφανώς χάθηκαν στο δρόμο.
  • Το ίδιο άπιαστο όνειρο παραμένει μέχρι τώρα και η εκπόνηση νέων αμυντικών σχεδιασμών και επιτελικών σχεδίων που να συνάδουν με τις σημερινές πραγματικότητες και τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς.
Την ίδια ώρα, για όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας ποιεί την νήσσαν, κοιτάζοντας προκλητικά στην άλλη πλευρά από εκείνη που βρίσκονται τα προβλήματα.
Κατά τα άλλα, η Πολιτεία διά στόματος του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιμένει να δηλώνει ότι η Εθνική Φρουρά είναι η «αποτρεπτική δύναμη που μας δίνει το δικαίωμα να διεκδικούμε και να προστατεύουμε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Δεν έχουμε αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος εννοεί απόλυτα τα όσα λέει. Καιρός λοιπόν να συνετίσει και τους γύρω του για να ευθυγραμμιστούν μαζί του, με πράξεις πλέον και όχι με λόγια…

Σχόλια