Ιστορίες: Σπουδαιότητα του Θάρρους (Τ. Λόβελ)

Το Φεβρουάριο του 2017 ο κύριος Τζων Λόβελ, ένας πολύ έμπειρος πολεμιστής και εκπαιδευτής από τις ΗΠΑ, δημοσίευσε ένα εξαιρετικό λόγο του που ξεκαθαρίζει με σύντομο και απλό τρόπο τη σπουδαιότητα του θάρρους. Είτε μιλάμε για πολίτες, επαγγελματίες του ιδιωτικού ή κρατικού τομέα, όλα όσα αναφέρει ισχύουν απόλυτα και έτσι το θεωρήσαμε σωστό να το μοιραστούμε με τους αναγνώστες μας.

Πηγή: Pinterest.com
Πηγή: Pinterest.com

Ο κύριος Τζων Λόβελ είναι απόστρατος των Ρέιτζερς με εκτενή πολεμική εμπειρία ενώ από το 2004 εργάζεται ως εκπαιδευτής στις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ για εκπαίδευση σε μάχη με συσκευές νυχτερινής παρατήρησης. Τα τελευταία χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του και στους πολίτες ενώ ξεχωρίζει από τον ευχάριστο και χιουμοριστικό τρόπο που έχει κατά την εκπαίδευση προσφέροντας ευχάριστο περιβάλλον και υψηλή μεταδοτικότητα. Βλέπετε μία φωτογραφία του κυρίου Τζων Λόβελ παρακάτω.


Πηγή: Imgrum.net/user/warriorpoetsociety/2954946556
Πηγή: Imgrum.net/user/warriorpoetsociety/2954946556

Τη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου του 2017, ο κύριος Τζων Λόβελ μαγνητοσκόπησε στην οικεία του κάποια λόγια για το θάρρος. Το βίντεο αυτό το ανέβασε με το τίτλο «Without THIS, Your Skill Counts for Little… » (Χωρίς ΑΥΤΟ, Η Ικανότητα Σου Μετράει Λίγο…) και μπορείτε να το βρείτε παρακάτω όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε. Ακριβώς κάτω από το βίντεο ακολουθεί το ίδιο περιεχόμενο μεταφρασμένο στα ελληνικά ώστε να είναι καλύτερα κατανοητό σε όλους τους αναγνώστες μας. Προσωπικά, συμφωνούμε απόλυτα με τον κύριο Τζων Λόβελ και αξίζει κανείς να ακούσει τη γνώμη του έμπειρου αυτού επαγγελματία πολεμιστή.


Λοιπόν, πολεμιστές-ποιητές μου, θα δούμε ένα θέμα που είχα στο μυαλό μου εδώ και μερικούς μήνες που δε το οργάνωσα αρκετά για να κάνω βίντεο για αυτό… Έτσι θα το κάνουμε τώρα, χωρίς σχέδιο δίπλα από τα παιδιά μου που υποτίθεται ότι κοιμούνται, αλλά αν ακούσετε προσεκτικά θα δείτε ότι δε με υπακούν.

Ορίστε το ρητό που με έβαλε σε αυτό το μικρό ταξίδι, «η ικανότητα στα όπλα μετράει λίγο, το θάρρος τα λέει όλα»… «η ικανότητα στα όπλα μετράει λίγο, το θάρρος τα λέει όλα». Είναι από το «Οι Πύλες της Φωτιάς» που είναι ένα βιβλίο για τη μάχη των Θερμοπυλών από το 5ο αιώνα π.Χ. και περιγράφει το ήθος, τον βαθύτερο πυρήνα, τις αρετές από τους αρχαίους Έλληνες Σπαρτιάτες.

Αλλά είναι απόλυτα εφαρμόσιμο και σήμερα γιατί υπάρχουν πολλοί γρήγοροι σκοπευτές εκεί έξω, πολύ καλός εξοπλισμός, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με πάρα πάρα πολύ καλά βιογραφικά. Αυτό είναι φανταστικό, δε θέλω να το υποβιβάσω αυτό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι πολύ ικανοί, πολύ χαρισματικοί, αλλά εάν τους λείπει αυτό το ένα πράγμα, τότε τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία. Αν δεν έχουν αυτό το ένα πράγμα, τίποτα άλλο δεν έχει νόημα.

Πόσο γρήγορα ρίχνεις, πόσο γρήγορα κάνεις αλλαγές γεμιστήρα… Αν δεν έχεις θάρρος, όταν θα είσαι μέσα στο φόβο για να προστατέψεις τον εαυτό σου και άλλους ανθρώπους, όταν θα αντιδράσεις σε έναν ένοπλο εγκληματία, είτε είσαι αστυνομικός, πυροσβέστης, στρατιωτικός… Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις πολύ αρνητικές πιθανότητες επιτυχίας που θα πρέπει να ξεπεράσεις επί τόπου…

Υπάρχει ακόμα ένα απόσπασμα από τις «Πύλες της Φωτιάς» όπου γράφει «το να είσαι καλός στρατιώτης…», κάπως έτσι, δε θυμάμαι ακριβώς τη λέξη, «… είναι να κάνεις απλά πράγματα κάτω από αντίξοες συνθήκες». Δηλαδή, είναι εύκολο να κάνεις μία άσκηση στο σκοπευτήριο και είναι τελείως διαφορετικό να το κάνεις όταν είσαι σίγουρος ότι θα πεθάνεις. Το θάρρος τα λέει όλα.

Ξέρετε, επίσης μελετούσα τις «Αρετές του Πολέμου» που είναι ένα βιβλίο για τον Μέγα Αλέξανδρο που διάβασα πρόσφατα. Σε ένα σημείο μιλάει για τη θέση του Αλεξάνδρου προς τους μισθοφόρους. Και κάπου προς το τέλος, μισό λεπτό να το βρω… Κάπου λέει το πως ήταν σε ένα πεδίο μάχης και ήταν 57.000 άντρες έτοιμοι για μάχη αλλά ήταν μισθοφόροι. Και καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος τους παρατηρεί λέει «ακόμα και μερικά κουνέλια θα μπορούσαν να τους κάνουν να σκορπιστούν» θέλοντας να πει ότι οι μισθοφόροι δεν ήταν αξιόπιστη δύναμη.

Και αν σκεφτούμε για κάποιους από αυτούς τους μισθοφόρους, όπως και από τον Μακιαβέλι που είπε κάτι παρόμοιο… Συγκεκριμένα είχε πει κάτι σαν παίρνω τον άντρα με θάρρος, που πολεμάει για την ελευθερία, για την οικογένεια του, για το Θεό, για την αγάπη, για τα παιδιά, εκείνου που πολεμάει για κάτι και τον συγκρίνω με τον μισθοφόρο ως το αντίθετο. Κατά λέξη ο Μακιαβέλι είχε πει «οι μισθοφόροι είναι βοηθητικοί, άχρηστοι, και επικίνδυνοι». Αρκετά διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουμε σήμερα για τους μισθοφόρους αλλά ναι… Άχρηστοι και επικίνδυνοι… Και συνεχίζει «και αν το κράτος προστατευτεί με τα όπλα στα χέρια τους, δε θα κρατάνε τα όπλα ούτε γερά ούτε με ασφάλεια γιατί δεν είναι ενωμένοι, έχουν προσωπικές φιλοδοξίες και δεν έχουν πειθαρχία. Είναι πιστοί και ανδρείοι μπροστά στους φίλους τους αλλά δειλοί μπροστά στους εχθρούς τους. Δεν έχουν ούτε το φόβο του Θεού, ούτε πίστη στο σκοπό, και η καταστροφή τους διαρκεί μόνο για όσο διαρκεί η επίθεση». Ο Μακιαβέλι δε συμπαθούσε τους μισθοφόρους, ο Μέγας Αλέξανδρος το ίδιο.

Και ναι είναι δυνατό για κάποιον που πληρώνεται για να προσφέρει υπηρεσίες ασφαλείας, που είναι κάτι πολύ κοντά στο μισθοφόρο, υπάρχουν και άλλα που υπάγονται σε αυτό το τίτλο. Αλλά είναι αρκετοί που ζουν στο εξωτερικό και προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας… Στη Κεντρική Αμερική, στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή… Παντού το έχω δει αυτό. Τη πρόσληψη ένοπλης φρουράς.

Πάμε λοιπόν, πρώτον βήμα… Γίνεται μία επίθεση, μία τράπεζα ληστεύεται… Βήμα 1.5 τώρα, το προσωπικό που προσέλαβαν παρατάει τα όπλα του και τρέχει να σωθεί. Δε προειδοποιούν, δε λένε κάτι, απλά τρέχουν να σωθούν. Οπότε αν δεις ποτέ τους φρουρούς σου να τρέχουν, τους πληρωμένους υπαλλήλους σου να τρέχουν, αυτό σημαίνει ότι κάποιο πρόβλημα σε πλησιάζει.

Ξέρετε, οι άνθρωποι σκοτώνουν για λεφτά. Οι άνθρωποι σκοτώνουν για λεφτά… Αλλά οι άνθρωποι δε θέλουν να πεθάνουν για λεφτά. Αυτό απαιτεί κάτι άλλο, κάποιο ανώτερο ιδεώδες.

Και σκέφτομαι, μπορώ να δουλέψω στις ικανότητες μου, μπορώ να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, μπορώ να δουλέψω διαφορετικές τακτικές, μπορώ να μελετήσω και να αγοράσω το κατάλληλο εξοπλισμό… Όλα αυτά μπορώ να τα κάνω. Αλλά πως μπορεί οποιοσδήποτε στο κόσμο να δουλέψει στο θάρρος; Πως μπορείς να εργαστείς για να αποκτήσεις αυτή τη καρδιά που είναι έτοιμη να κάνει την απόλυτη θυσία, που είναι έτοιμη να πολεμήσει μέχρι το θάνατο; Πως φτάνεις εκεί;

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα γιατί αναμφισβήτητα εάν όλα όσα είπα είναι αλήθεια, ότι η δύναμη και η ικανότητα μετράει λίγο αλλά το θάρρος τα λέει όλα. Εκεί φαίνεται να καταλήγουν όλα. Σίγουρα χρειάζεσαι ικανότητα, ναι, θέλεις τα καλύτερα παιχνίδια, χρειάζεσαι καλές τακτικές, αλλά το θάρρος θα είναι η κινητήρια δύναμη του κάθε άντρα.

Εάν αυτό απαιτείται, πως μπορούμε να δουλέψουμε επάνω σε αυτό; Προσπαθούσα να χωνέψω όλα αυτά και εν τέλει πιστεύω ότι κατά βάθος είναι το πόσο πολύ αγαπάς το καλό, και το πόσο πολύ μισείς το κακό. Ξέρεις… Χμ… Δύσκολο θέμα… Είναι αργά το βράδυ και σκέφτομαι όλα αυτά μέσα στο μυαλό μου…

Πιστεύω πως ο τρόπος να δουλέψεις στο θάρρος είναι τα απλά πράγματα. Ένα είναι να αγαπάς τη σύζυγο και τα παιδιά σου χωρίς όρια. Το έχω ξαναπεί ότι εάν αγαπάς τρομακτικά, θα πολεμήσεις με θάρρος και νομίζω ότι είναι αλήθεια. Δεν είναι εγγυημένο αλλά είναι ένας τρόπος να έχουμε θάρρος γιατί η απόλυτη αγάπη εξαλείφει το φόβο. Θέλεις να πολεμήσεις το φόβο; Τότε αγάπησε με όλη σου τη δύναμη. Σίγουρα αυτός είναι ένας τρόπος.

Ένας άλλος τρόπος είναι να συνηθίσεις να κατακτάς τους φόβους σου. Κάθε φορά που κάποια φοβία πάει να σε αρπάξει πρέπει να μάθεις να τη πολεμάς. Μπορείς να το κάνεις με κάποια άσκηση/εκπαίδευση που σε αναγκάζει τρέξεις προς το κίνδυνο όταν όλοι οι άλλοι τρέχουν μακριά. Το σώμα σου θα μπει σε ένα ρυθμό επίθεσης, μία σφυρηλάτηση που αγνοεί τα συμπτώματα του φόβου ώστε δίχως σκέψη μπαίνει εκεί όταν συναντάει τρόμο. Βγάλε κάτι από τη πλευρά του εθισμένου στην αδρεναλίνη του εαυτού σου.

Νομίζω ότι αυτοί είναι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κτίσουμε το θάρρος μας. Θα έλεγα ότι το θάρρος είναι ουσιαστικά ο χαρακτήρας σου όταν όλα πάνε στραβά. Εάν έχεις καλό χαρακτήρα πιστεύω ότι σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου που θα δοκιμαστεί ο χαρακτήρας σου, θα φανεί το θάρρος σου.

Ακόμα το δουλεύω στο μυαλό μου… Άρα δεν είμαι απόλυτα σίγουρος για αυτά. Θα ήθελα να το δοκιμάσω λίγο παραπάνω. Ίσως να είναι λίγο πρώιμο που τα λέω αυτά. Εσείς τι λέτε παιδιά; Πως δουλεύετε στο θάρρος σας;

Όσα είπα είναι ουσιαστικά όσα οι Έλληνες μας δίδαξαν που καταλήγουν στο ότι ικανότητα στα όπλα, δύναμη στα όπλα, μετράνε λίγο αλλά το θάρρος τα λέει όλα. Εάν αυτό είναι πράγματι αλήθεια, πως αλλάζει το τρόπο που εκπαιδευόμαστε; Πως αλλάζει το πως πρέπει να προετοιμαζόμαστε; Και πως δουλεύουμε σε αυτά τα πράγματα; Παιδιά είστε έξυπνοι, γράψτε μου τις απόψεις σας…

Σε όλους τους πολεμιστές-ποιητές, να εκπαιδεύεστε σκληρά και να εκπαιδεύεστε έξυπνα. Θα τα πούμε παιδιά.


ΠΗΓΗ

Σχόλια