Ελληνοτουρκική «ναυμαχία» σήμερα στο Καστελόριζο – Πλοία του Στόλου σε στενό μαρκάρισμα τουρκικών που βγήκαν στο Αιγαίο για… άσκηση

«Ναυμαχία» ελληνικών και τουρκικών πλοίων ανοιχτά του Καστελόριζου. Οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει μια περιοχή για αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά νοτίως του ελληνικού νησιού, εντός του FIR Αθηνών και την ίδια στιγμή πλοία του Πολεμικού Ναυτικού θα διεξάγουν επίσης άσκηση στο Καστελόριζο για προφανείς λόγους.
Η ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων δεν θέλουν να αφήσουν τους Τούρκους να πάρουν «ανάσα» ή να τους αφήσουν ελεύθερο πεδίο προκειμένου να προκαλέσουν και να αμφισβητήσουν κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Έχει αποφασιστεί λοιπόν να υπάρχει «στενό μαρκάρισμα» στα τουρκικά πλοία έτσι ώστε να αποτραπεί κάποια ενέργεια η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «θερμό επεισόδιο» ή σοβαρά πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας.
Στην περιοχή λοιπόν θα πλέουν από έξι έως και οκτώ ελληνικά και τουρκικά πλοία, ενώ οι κινήσεις στην επιφάνεια της θάλασσας θα παρακολουθούνται από υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο νοτιοανατολικό Αιγαίο για περιπολία και για πάν ενδεχόμενο.
Οι Τούρκοι με τη NAVTEX 384/17 που εξέδωσαν την Κυριακή θα πραγματοποιήσουν άσκηση αεροναυτική στο Καστελόριζο με πραγματικά πυρά. Έχουν δεσμεύσει για το λόγο αυτό μία περιοχή, την οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «pentapostagma.gr» την έχουν δεσμεύσει και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η άσκηση από ελληνικής πλευράς θα γίνει σήμερα τις πρωινές ώρες, ενώ η τουρκική τις απογευματινές.
Ωστόσο, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δεσμεύσει και άλλη περιοχή στο Καστελόριζο προκειμένου να παρατείνουν την παρουσία τους ολόκληρη την ημέρα έτσι ώστε να δημιουργήσουν τα πλοία του Στόλου έναν «κλοιό» στα τουρκικά που θα υλοποιήσουν τη δική του άσκηση.
Η περιοχή του Καστελόριζου βρίσκεται στις ευαίσθητες περιοχές, καθώς η Τουρκία αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νησιού, ενώ στο παρελθόν έχει γίνει και η δήλωση από τουρκικής πλευράς πως ανήκει… στη Μεσόγειο. Ο λόγος είναι συγκεκριμένος. Η ΑΟΖ του Καστελόριζου κλείνει την έξοδο της Τουρκίας στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και η Άγκυρα επιχειρεί να σβήσει το ελληνικό νησί (όπως και τη Στρογγύλη) από τον χάρτη.
Την περασμένη Κυριακή μάλιστα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μία περιοχή του ανατολικού Αιγαίου που εκτείνεται νότια του Καστελόριζου, νοτιοανατολικά της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου. Με απίστευτο θράσος δήλωσε η Άγκυρα ότι δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της ελληνικής περιοχής ευθύνης SAR παρ” ότι ανήκει στο FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι η περιοχή εμπίπτει στη δική της αρμοδιότητα.

Οι προκλήσεις λοιπόν διαδέχονται η μία την άλλη και αυτός είναι ο λόγος που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουν αυξήσει την ετοιμότητα τους και προσπαθούν να βρίσκονται όσο γίνεται κοντά στο πεδίο που η Τουρκία μπορεί να… ανάψει φωτιά.

Η άμεση απάντηση στις προκλήσεις λειτουργεί αποτρεπτικά στο να επιχειρηθεί από την Τουρκία να στήσει σκηνικό κρίσης στο Αιγαίο. Θυμίζουμε πώς την Κυριακή θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις υπερεξουσίες του Ρ.Τ. Ερντογάν και αν δεν πάνε όλα βάσει σχεδίου τότε μπορούν να συμβούν τα πάντα. Και το Αιγαίο παραδοσιακά ήταν ένα πεδίο εκδήλωσης των εσωτερικών προβλημάτων της Τουρκίας.

Σχόλια