ΠΟΙΕΣ δυτικές τεχνολογίες χρησιμοποιεί ο ρωσικό άρμα μάχης Armata T-14;


Μια νέα έκθεση τονίζει πως η Ρωσία καταστρατηγεί τις κυρώσεις γα να αγοράσει δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην φωτογραφία το ρωσικό άρμα μάχης Armata T-14. (Pavel Bukanov – Flickr)
Franz-Stefan Gady
Όπως είχα επισημάνει νωρίτερα, το άρμα μάχης T-14 είναι το άγιο δισκοπότηρο της μελλοντικής δύναμης τεθωρακισμένων της Μόσχας. Ο νέος σχεδιασμός του αποτελεί με πολλούς τρόπους μια σαφή ρήξη με το παλιό στρατιωτικό υλικό της Σοβιετικής εποχής «και αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αλλαγή στις οικογένειες των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων από τις δεκαετίες των 1960 και ’70,» σύμφωνα με το IHS Jane’s Defense Weekly.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του T-14 Armata είναι ο τηλεχειριζόμενος μη επανδρωμένος πύργος του, και η θέση πληρώματος μέσα σε μια θωρακισμένη κάψουλα στον εμπρόσθιο μέρος του σκάφους. Διαθέτει επίσης ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα τροφοδοσίας πυρομαχικών, και «υψηλής ανάλυσης κάμερες που προσφέρουν στο τριμελές πλήρωμα  επίγνωση 360 μοιρών γύρω από το άρμα μάχης,» δήλωσε το Business Insider.
Το T-14 είναι το καμάρι της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο, αν η πρόσφατα δημοσιευόμενη ανάλυση της αμερικάνικής εταιρείας που ειδικεύεται στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, Taia Global, είναι σωστή, ένα κρίσιμο κομμάτι εξοπλισμού του άρματος –οι κάμερες νυχτερινής/θερμικής παρατήρησης/σκόπευσης – δεν θα μπορούσαν να είναι Ρωσικής κατασκευής.
Σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έλαβε η Taia Global (Ρώσοι χακερ φίλα προσκείμενοι προς την Ουκρανία παραβίασαν τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ρώσου πολίτη με εμφανείς στενούς δεσμούς με την FSB και παρείχαν στην εταιρεία κυβερνο-ασφαλείας περισσότερα από 9000 μηνύματα), η Ρωσική αμυντική βιομηχανία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παραγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης, όπως σκοπευτικά νυχτερινής παρατήρησης.
Ο λόγος; Η αδυναμία της Ρωσίας «να παράγει ένα κρίσιμο εξάρτημα – μικροβολομετρικές συστοιχίες- που μπορούν να συλλάβουν εικόνες χωρίς να απαιτείται ψύξη, μειώνοντας το μέγεθος και την πολυπλοκότητα των συστημάτων θερμικής απεικόνισης,» εξηγεί το Intercept, μια διαδικτυακή έκδοση που ανέλυσε την έκθεση της Taia Global.
Η έκθεση αναφέρει μια επιστολή του συντάχθηκε το 2013 από τον Ντμιτρι Ρογκόζιν, τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσία (Τα ρωσικά άρματα δεν χρειάζονται βίζα για να μπουν στην Ευρώπη), ο οποίος δήλωσε ότι «προς το παρόν, ο ρωσικός στρατός έχει μόνο μερικές εκατοντάδες επιμέρους συστήματα παρατήρησης και όχι σκόπευσης και μηχανικά συστήματα παρατήρησης με προηγμένη απόδοση. Από την άλλη πλευρά, οι στρατιώτες του δυνητικού εχθρού μας –NATO, είναι εξοπλισμένοι με εκατοντάδες θερμικά συστήματα σκόπευσης, παρατήρησης και παρακολούθησης.»
Κατά συνέπεια, τον Απρίλιο του 2014, ο Βίκτορ Ταράσοφ, ο ανώτερος διευθυντής μιας θυγατρικής της μητρικής κρατικής εταιρείας Ρουσελεκτρονικς, έγραψε μια επιστολής προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του με την οποία ζητούσε να πιέσει τον Ρώσο υπουργό Άμυνας για να αγοράσει 500 μικροβολομετρικές συστοιχίες από μια γαλλική εταιρεία.
Η γαλλική εταιρεία έχει αρνηθεί την πώληση του εν λόγω εξοπλισμού στην Ρωσία, αν και το Intercept σημειώνει ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι χωρίς προηγούμενο: «Πέρυσι, Ρώσος υπήκοος, ο Ντμιτρι Ουστινοφ κατηγορήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) για την χρήση μιας εταιρείας βιτρίνας, που εδρεύει επίσης στην Κύπρο, για να αγοράσει διάφορες διόπτρες νυχτερινής όρασης και συναφή εξοπλισμό από τις ΗΠΑ.»
Ένας αριθμός άλλων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων χρησιμοποιούν ξένη τεχνολογία. Για παράδειγμα, το αναβαθμισμένο T72M1 είναι εξοπλισμένο με το θερμικό σκοπευτικό Catherine της γαλλικής Thales Optronique.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Taia Global, τα μηνύματα που λαμβάνονται από φίλο-Ουκρανούς χακερ απεκάλυψαν μια παρόμοια εξελιγμένη επιχείρηση που αποσκοπεί την απόκτηση «ξένης τεχνολογίας ζωτικής σημασίας για τις Ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες, παρακάμπτοντας τις διεθνείς κυρώσεις.»
Έτσι, αν η έκθεση της Taia Global αποδειχθεί αληθινή, οι πιθανότητες ότι οι κάμερες θερμικής παρατήρησης του T-14, που περήφανα παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της φετινής στρατιωτικής Παρέλασης της Νίκης την 9η Μαΐου, περιέχουν δυτικά συστήματα είναι αρκετά μεγάλες.
Όπως δήλωσε ο Τζεφρευ Καρ, διευθύνων σύμβουλος της Taia Global, σε συνέντευξη του στο The Diplomat: «Συχνά, βλέπουμε ρωσικά ερευνητικά ινστιτούτα να διεξάγουν αναγνωρίσεις κατά εταιρειών των ΗΠΑ που εργάζονται σε τεχνολογίες υψηλής αξίας, όπως τα LASER και άλλα οπτικά συστήματα.»
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι το T-14 θα είναι λιγότερο θανατηφόρο στο πεδίο της μάχης. Δείχνει, ωστόσο, ότι παρά τις αναφορές για το αντίθετο, οι δυτικές κυρώσεις αρχίζουν σιγά-σιγα να βλάπτουν τον Ρωσικό Στρατό και την ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Σχόλια