Κολοσσιαία εξαγορά ισραηλινής εταιρίας hi-tech απ’ την Intel

Η Intel γίνεται ένας μεγάλος παίκτης στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στην αυτόνομη οδήγηση μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της ισραηλινής Mobileye για 15,3 δισ. δολ., μια ομολογουμένως υψηλή τιμή.
Η Intel είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι θα επενδύσει 250 εκατ. δολ. τα επόμενα χρόνια στην αυτόνομη οδήγηση αλλά προφανώς κάτι άλλαξε στο μεσοδιάστημα, ίσως λόγω της πίεσης που δέχεται στο θέμα από τους ανταγωνιστές της Qualcomm και nVidia.

Αρχές του 2017 είχε ανακοινωθεί η συνεργασία της με την BMW και την Mobileye για την ανάπτυξη 40 οχημάτων της σειράς 7 στους δρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής το δεύτερο μισό του 2017 για δοκιμές. Η Intel θα προμήθευε την υπολογιστική και δικτυακή υποδομή, η Mobileye το σύστημα της αυτόνομης οδήγησης και η BMW… όλα τα υπόλοιπα.
Η συνεργασία αυτή είχε στόχο να δημιουργήσει μια ανοικτή υποδομή αυτόνομης οδήγησης η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μοντέλα αλλά και κατασκευαστές ενώ παράλληλα η ΒΜW αναπτύσσει το i-Next, ένα ηλεκτροκίνητο όχημα αυτόνομης οδήγησης, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά το 2021.
Η Mobileye ξεκίνησε το 1999 από το Ισραήλ και το 2014 μπήκε στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, απασχολεί 450 μηχανικούς και είναι ένας μεγάλος προμηθευτής των κατασκευαστών σε ότι αφορά τα σημερινά συστήματα υποβοήθησης οδήγησης αυτοκινήτων, όπως αυτά που αφορούν την αλλαγή λωρίδων, το παρκάρισμα κ.α.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ
ΠΗΓΗ: http://startupper.gr/

Σχόλια