ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Οι Τούρκοι δεσμεύουν το Καστελόριζο για έρευνες με το «Πίρι Ρέις»


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Περιοχές ανατολικά της Ρόδου στα διεθνή ύδατα, ελληνικής αρμοδιότητας και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ωκεανογραφικών ερευνών του Πιρι Ρέις το οποίο ανακοίνωσε η Άγκυρα η οποία συνεχίζει ακάθεκτη της προσπάθειές της για δημιουργία κρισης στο Αιγάιο ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου!


Η τουρκική NAVTEX ανέφερε τα εξής:
TURNHOS N/W : 310/17
MEDITERRANEAN SEAOCEANOGRAPHIC SURVEY, BY R/V K.PİRİ REİS BETWEEN 15-20 MAR 17 ALONG THE LINE JOINING THE POSITIONS BELOW.36 42.26 N – 028 30.01 E36 33.93 N – 028 29.84 E
36 28.16 N – 028 56.34 E36 10.32 N – 028 38.67 E35 49.93 N – 028 42.58 E36 17.45 N – 029 08.23 EWIDE BERTH REQUESTED.
Σημειώνεται πως στην ίδια περιοχή, η Τουρκία είχε αναγγείλει με προγενέστερη NAVTEX, την υπ’ αριθ. 300/17, τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στις 16 και 17 Μαρτίου.

Οι Ελληνικές Αρχές δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής NAVTEX για να ακυρώσουν την τουρκική NAVTEX.
Με την NAVTEX 310/17 η Τουρκία ανήγγειλε ότι το Πιρι Ρέις θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες από 15-20 Μαρτίου σε περιοχες που εκτός των σημείων Ανατολικά της Ρόδου περιλαμβάνουν και σημεία οριακά εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στην περιοχή της Μαρμαρίδας. 
Οι κινήσεις του Πιρι Ρέις έχουν άμεση σχέση με τις σεισμογραφικές έρευνες που ανακοίνωσε ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ ότι θα ξεκινήσουν στα τέλη Μαρτίου με τα δυο υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτει η Τουρκία σε Ανατολικιή Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Ήδη από νωρίς το πρωί το Πιρι Ρέις έχει φθάσει νοτιοανατολικά της ρόδου και πραγματοποιεί τις πρώτες έρευνες.
Αυτπή τη στιγμή κατόπιν πλέυσεως προς βορρά, ανοικτά από την Λίνδο συνεχίζει τις έρευνες του. 
Για τις ωκεανογραφικές έρευνές δεν απαιτείται άδεια, αλλά η γνωστοποίηση των ερευνών γίνεται από το αρμόδιο για την έκδοση NAVTEX κράτος που είναι η Ελλάδα.
Η Τουρκία εκδίδει δική της NAVTEX για περιοχές που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με αυτό τον τρόπο αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά διακιώματα.
Σημειώνεται ότι πηγές του ελληνικού ΥΠΕΘΑ θεωρούν πολύ πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στην Κύπρο τον Ιούνιο όταν και θα ξεκινήσει η γαλλική TOTAL τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να «σπάσει» την συμφωνία για το μεταναστευτικό κατά τη διάρκεια του μήνα και πριν από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα μέσα Απριλίου, ώστε να «χτυπήσει» την Ελλάδα, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής Διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Ευρώπης και μέλος της κρατικής Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντισλάβ Μπελόφ 
Θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τις προκλήσεις για να συσπειρώσει γύρω του την τουρκική κοινωνία. Άλλωστε το εφάρμοσε αυτό και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ.Ρούτε με αρκετά μεγάλη επιτυχία όπως αποδείχθηκε.

Σχόλια