ΗΠΑ: Ερευνητικό εργαστήριο του Στρατού αναπτύσσει μηχανικό εξάρτημα «τρίτου βραχίονα»

Το Ερευνητικό Εργαστήριο του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αναπτύσσει ένα παθητικό μηχανικό εξάρτημα «τρίτου βραχίονα» το οποίο μπορεί να μειώσει το φόρτο του στρατιώτη και να αυξήσει την φονικότητα.
Τα μελλοντικά επίγεια στρατεύματα ίσως μια μέρα να διαθέτουν μια συσκευή “τρίτου βραχίονα” προσκολλημένη στα προστατευτικά γιλέκα τους ώστε να στηρίζεται το όπλο τους, μειώνοντας το βάρος από τους χέρια τους και απελευθερώνοντας τα δάχτυλα τους για άλλες εργασίες.
Ζυγίζοντας λιγότερο από 1850 γραμμάρια, η βάση όπλου που φοριέται στο σώμα αυτή τη στιγμή διέρχεται τις δοκιμές στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Στρατού, όπου οι ερευνητές ελπίζουν πως η ελαφριά συσκευή θα εξασφαλίσει ότι οι στρατιώτες διαθέτουν μια ακόμα πιο ισχυρή γροθιά στο πεδίο της μάχης.
“Αναζητούμε για νέους τρόπους ώστε να διασυνδεθεί ο στρατιώτης με το όπλο”, είπε ο Ζακ Γουινγκάρ, ένας μηχανολόγος μηχανικός του εργαστηρίου της Διεύθυνσης Έρευνας Μηχανικής και Προσωπικού. “Δεν είναι ένα προϊόν, είναι απλά ένας τρόπος για να μελετήσουμε πόσο μακρυά μπορούμε να ωθήσουμε την βαλλιστική απόδοση των μελλοντικών όπλων χωρίς να αυξήσουμε το φόρτο του στρατιώτη”.
Σήμερα, κάποιοι στρατιώτες επιβαρύνονται με φόρτους μάχης που ξεπερνούν τα 45 κιλά. Αυτά τα βαριά φορτία, είπε, ίσως να χειροτερέψουν καθώς τα όπλα υψηλής ενέργειας, τα οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερα με βαρύτερα πυρομαχικά, αναπτύσσονται για τις πολεμικές επιχειρήσεις του μέλλοντος.
“Θα καταλήξεις να ανεβάσεις το φόρτο μάχης του στρατιώτη πάνω από τα 55 κιλά και θα είναι ήδη υπερφορτωμένος”, είπε την περασμένη εβδομάδα στο Συμπόσιο της Παγκόσμιος Δύναμης του Στρατού των ΗΠΑ. “Έχουμε στρατιώτες στα τελευταία χρόνια της εφηβείας και στις αρχές της δεκαετίας των 20 και ήδη μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης καταρρέουν πριν δουν μια μέρα στην πραγματική μάχη”.
Ο σκοπός της συσκευής του τρίτου βραχίονα είναι να ανακατευθύνει όλα τα βάρη του όπλου στο σώμα, καθιστώντας ευκολότερη την μεταφορά πιο φονικών όπλων από τον στρατιώτη.
“Με αυτήν εδώ τη διαμόρφωση, μπορούμε να σηκώσουμε έως 10 κιλά και να αφαιρέσουμε αυτό το βάρος από τα χέρια”, είπε ο Ντάν Μπασλ, επίσης ένας μηχανολόγος μηχανικός.
Ζυγίζοντας λιγότερο από 1850 γραμμάρια, η συσκευή προσαρμόζεται στο προστατευτικό γιλέκο των στρατιωτών για να στηρίζει το όπλο τους, θέτοντας μικρότερο βάρος στα χέρια τους και απελευθερώνει τα χέρια τους ώστε να πραγματοποιήσουν άλλες εργασίες.
Το παθητικό μηχανικό εξαρτήματα το οποίο ειναι κατασκευασμένο από συνθετικά ανθρακονήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκ του γονυπετώς θέση βολής και στις δύο πλευρές του σώματος.
Για τον έλεγχο της συσκευής, οι ερευνητές πραγματοποιούν ένα δοκιμαστικό πρόγραμμα με ελάχιστους στρατιώτες να χρησιμοποιούν την καραμπίνα M4 στο πεδίο δοκίμων Αμπερτίν στο Μέριλαντ. Στο πλαίσιο αυτού του δοκιμαστικού , ο Μπάσλ είπε, οι στρατιώτες φέρουν στα χέρια τους και τον άνω κορμό του σώματος αισθητήρες ηλεκτρομυογραφήματος για την καταμέτρηση της μυικής δραστηριότητας ώστε να καθοριστεί αν υπάρχει αλλαγή στην καταπόνηση όταν πυροβολούν χρησιμοποιώντας την συσκευή.
Οι ερευνητές βαθμολόγησαν επίσης τις βολές των στρατιωτών για να διαπιστώσουν αν υπάρχει βελτίωση στη σκοπευτική ικανότητα τους.
Η έρευνα θα εξετάσει τις απαντήσεις των ερωτήσεων προς στους στρατιώτες, όπως αν η συσκευή ειναι βολική όταν στο πλάι θα φορούν μια ιατρική συλλογή ή φυσιγγιοθήκες από μπροστά.
«Αυτά ειναι όλα τα θέματα μελλοντικής χρήσης που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε κατά τις μελλοντικές εφαρμογές».
«Η έρευνα και ανάπτυξη που εστιάζουμε αυτή τη στιγμή ειναι πάνω στην τελειοποίηση αυτής της συσκευής», είπε ο Μπασλ, προσθέτοντας ότι εργάζονται επίσης μαζί με το εργαστήριο της Διεύθυνσης Έρευνας Μηχανικής και Προσωπικού.
Ενώ το M4 ειναι το μοναδικό όπλο που δοκιμάζεται επί του παρόντος με αυτή τη συσκευή, είπε ο Μπασλ, σκοπεύουν να ερευνήσουν και άλλους τύπους όπλων, όπως το αυτόματος όπλο ομάδας M249 ή το πολυβόλο M240B.
«Φανταστείτε να εκτελείτε βολή με οπουδήποτε από αυτά τα όπλα χωρίς το βάρος στα χέρια σας, και χωρίς την μεταβίβαση της ανάκρουσης στους ώμους σας», είπε.
Ο τρίτος βραχίονας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους στρατιώτες να χρησιμοποιούν στο μέλλον τα όπλα δεχόμενοι μικρότερη ανάκρουση.
«Μελλοντικά θα κοιτάξουμε σε συστήματα με μεγάλη ανάκρουση που δεν θα «χτυπάνε» τους στρατιώτες όπως θα έκαναν συνήθως«, είπε.
Οι ερευνητές σχεδιάζουν επίσης να εξετάσουν τις δυνητικές εφαρμογές της συσκευής σε διάφορες τεχνικές μάχης, όπως την βολή εν κινήσει, την μάχη εκ του σύνεγγυς (CQB), ή ακόμα τις βολές από γωνίες με τη βοήθεια οθονών επαυξημένης πραγματικότητας, είπε.
Οι υπόλοιπες πιθανές εφαρμογές για τη συσκευή περιλαμβάνουν την υποστήριξη του στρατιώτη στο να κρατήσει το όπλο του κοντά καθώς θα κόβει μια ράβδο με ένα ηλεκτρικό πριόνι κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εισβολής σε ένα οίκημα. Ο στρατιώτης ίσως επίσης να θέλει να το χρησιμοποιήσει ως ασπίδα ενώ προπορεύεται έναντι των υπολοίπων στρατιωτών κατά την εκκαθάριση ενός δωματίου.
Πριν λάβει χώρα η δοκιμή πεδίου, ο Μπασλ είπε, οτι ελπίζουν να «σταθεροποιήσουν» την συσκευή για να εξασφαλίσουν πως μπορεί να αντέξει την έντονη δραστηριότητα, όπως όταν ένας στρατιώτης να πέσει με αυτήν στο έδαφος.
«Αυτη τη στιγμή απλά πραγματοποιούμε επαλήθευση της αρχής λειτουργίας, ώστε να μη βουτάμε στη λάσπη με το μοναδικό μας πρωτότυπο», είπε. «Όμως αυτό ειναι κάτι που θέλουμε να εξασφαλίσουμε οτι μπορούμε να κάνουμε, επειδή οι στρατιώτες θα το πράττουν συνεχεία».
USA_Arm1
Απόδοση/Μετάφραση απο το www.army.mil για την Προέλαση.

Σχόλια