ΗΠΑ: Ο νέος εξοπλισμός προστασίας στρατιώτη ζυγίζει λιγότερο και έχει περισσότερες επιλογές

ΟΣτρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) αναπτύσσει ένα νέο σύστημα προστασίας κορμού και άκρων (TEP) το οποίο είναι τμήμα του συστήματος προστασίας στρατιώτη (SPS) το οποίο επί του παρόντος είναι υπό ανάπτυξη από το Εκτελεστικό Γραφείο Προγραμμάτων Στρατιώτη (PEO). Το SPS περιλαμβάνει το TEP και το ενσωματωμένο σύστημα προστασίας κεφαλής.
Εύρος επιλογών
Το TEP μπορεί να αντικαταστήσει το IOTV (βελτιωμένο τακτικό εξωτερικό γιλέκο), με λιγότερο βάρος και μεγαλύτερη κλιμάκωση, αναλόγως την αποστολή. Περιλαμβάνει το σπονδυλωτά κλιμακούμενο γιλέκο, το βαλλιστικό χιτώνιο μάχης, το σύστημα προστασίας της πυελικής περιοχής από τις εκρήξεις, και τη ζώνη μάχης η οποία αποσκοπεί στο να αφαιρεθεί βάρος από τους ώμους και να το μετατοπίσει στους μηρούς του στρατιώτη.
Με το TEP, οι διοικητές μπορούν να απαιτήσουν από τους στρατιώτες να προχωρήσουν με πλήρη προστασία -η οποία παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας με το πλήρως εξοπλισμένο IOTV- ή να κινηθούν φορώντας μαλακή προστασία κάτω από την φόρμα τους για αποστολές που απαιτούν μικρότερη προστασία.
“Παρέχει στους διοικητές στο πεδίο της μάχης την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν τη σπονδυλωτή ικανότητα του εξοπλισμού για να ταιριάζει σε συγκεκριμένο προφίλ αποστολής ή το επίπεδο προστασίας σώματος”, είπε η αντισυνταγματάρχης Κάθλι Μπράουν, η διευθύντρια παραγωγής του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού στο PEO.
Βαλλιστικό χιτώνιο μάχης
Κάποιες φορές το IOTV απαιτεί οι στρατιώτες να φορούν τη βοηθητική προστασία του δελτοειδή μυ -άβολα τμήματα που συγκρατούνται πάνω στην IOTV και προστατεύουν τους ώμους. Τους στρατιώτες ίσως, επίσης, να τους ζητηθεί να φορέσουν το μικρότερα, ευκόλως αφαιρούμενα περιλαίμια που επίσης τοποθετούνται πάνω στην IOTV. Και τα δυο εξαφανίζονται με το TEP. Αντικαταστάθηκαν από το βαλλιστικό χιτώνιο μάχης (BCS), το οποίο είναι ένα χιτώνιο με διαπνεόμενο ύφασμα και το οποίο επίσης περιλαμβάνει ενσωματωμένα αυτά τα μικρότερα τμήματα βαλλιστικής προστασίας. Οι στρατιώτες μπορούν να φορούν το BCS κάτω από το σπονδυλωτά κλιμακωτό γιλέκο του TEP.
“Το έχουμε δοκιμάσει”, είπε η Μπράουν για το Χιτώνιο Βαλλιστικής Προστασίας. “Οι στρατιώτες τ’ άρεσαν. Υπάρχει 95 τοις εκατό αποδοχή από τους στρατιώτες. Σε αυτό που εργαζόμαστε τώρα είναι οι μικρο-αλλαγές στα μεγέθη”.
© C. Todd Lopez | Το σύστημα προστασίας κορμού και άκρων ή TEP, είναι υπό εξέλιξη στο Εκτελεστικό Γραφείο Προγραμμάτων Στρατιώτη (PEO)
Νέα προστασία στην περιοχή της πυέλου
Το TEP περιλαμβάνει επίσης το σύστημα περιοχής πυέλου για προστασία από εκρήξεις (BPPS), το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη βουβωνική περιοχή εναντίον των απειλών και εγκαυμάτων. Το BPPS πρόκειται να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο συνδυασμό εσωρούχων πυέλου και εξωτερικών ενδυμάτων πυέλου, ή “PUG” και “POG”. Το PUG κάποιες φόρες αναφέρεται και ως “βαλλιστικό εσώρουχο”.
Η Μπράουν είπε το BPPS “παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας” με το συνδυασμό PUG και POG, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας από την φωτιά και τα θραύσματα. Είπε ότι οι στρατιώτες ανέφεραν οτι το νιώθουν σαν να είναι “μέρος του παντελονιού”.
USA_TEP
Ζώνη μάχης που μετατοπίζει το βάρος από τους ώμους
Η ζώνη μάχης που περιλαμβάνεται με το TEP είναι μέρος ενός συστήματος διαχείρισης βάρους, όμως προσφέρει επίσης κάποια προστασία.
“Έχει σχεδιαστεί για να μετακινεί το βάρος από τους ώμους σου και να το βάζει στους γοφούς σου”, είπε η Μπράουν. Όπου κατά το παρελθόν στην IOTV η ζώνη προοριζόταν για να αναρτήσουν οι στρατιώτες έναν ασύρματο ή άλλο εξοπλισμό, τώρα η ζώνη μάχης μπορεί να δεχθεί αυτόν τον εξοπλισμό και να μετατοπίσει αυτό το βάρος στους γοφούς του στρατιώτη.
Η Μπράουν είπε ότι μετά τις επιτυχημένες βαλλιστικές δόκιμες, η παραγωγή του TEP θα ξεκινήσει πιθανόν τον Μάιο αυτού του έτους, και ότι οι στρατιώτες θα το φορέσουν το 2018 ή 2019.
Νέο κράνος
Ένα άλλο τμήμα του συστήματος SPS είναι το ενσωματωμένο σύστημα προστασία κεφαλής, ή IHPS. Στην πλήρη διαμόρφωση του, μοιάζει ίδιο με ένα κράνος μοτοσικλετιστή.

Το IHPS περιλαμβάνει επίσης πρόσθετα στοιχεία για το βασικό κράνος, συμπεριλαμβανομένου ενός γείσου, ενός τμήματος κάτω γνάθου που προστατεύει το σαγόνι, και μια βαλλιστική εφαρμογή που είναι περισσότερο σαν μια προστατευτική επίστρωση που τοποθετείται πάνω από βασικό κράνος.
Το IHPS αποτελείται από ένα βασικό κράνος, παρόμοιο με τα ενισχυμένα κράνη πολυαιθυλένιου που ηδη κάποιοι στρατιώτες φορούν. Το IHPS περιλαμβάνει επίσης προσθετά τμήματα για το βασικό κράνος, συμπεριλαμβανομένου ενός γείσου, ενός τμήματος “κάτω γνάθου” το οποίο προστατεύει το σαγόνι και μια βαλλιστική εφαρμογή που είναι περισσότερο σαν μια προστατευτική επίστρωση που τοποθετείται πάνω από βασικό κράνος. Ολόκληρο το σύνολο είναι γνωστό ως η “διαμόρφωση υψηλού κινδύνου”.
Νέα γυαλιά ηλίου
Το τμήμα του γείσου επί του IHPS παρέχει βαλλιστική προστασία στο πρόσωπο του στρατιώτη αλλά δεν παρέχει οποιαδήποτε προστασία από τον ήλιο. Οπότε οι στρατιώτες που το φέρουν θα χρειαστεί να φορέσουν σκοτεινά γυαλιά ηλίου κάτω από το γείσο αν βρίσκονται σε φωτεινά περιβάλλοντα.
Ο ταγματάρχης Ζαν Φ. Καρλετον, επίσης του γραφείου PEO, είχε ένα ζεύγος νέων γυαλιών ηλίου που είναι εξουσιοδοτημένα για χρήση από τους στρατιώτες αν επιθυμούν να τα αγοράσουν, ή αν τα προμηθευτούν οι διοικητές τους για αυτούς.
Τα γυαλιά, τα οποία επίσης παρέχονται σε έκδοση μάσκας επίσης, ξεκίνησαν ως ανοιχτόχρωμα – μη προσφέροντας προστασία από τον ήλιο. Όμως με το πάτημα ενός κουμπιού, στοιχεία οθόνης υγρών κρυστάλλων (LCD) που είναι προσκολλημένα στους φακούς σκοτεινιάζουν και παρέχουν προστασία από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.


“Το όφελος είναι πως χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι προστατευτικών γυαλιών για τα μάτια, δεν θα χρειαστεί να αλλάξεις από ένα ζεύγος ανοιχτά γυαλιά σε σκοτεινά – θα έχεις ένα ζεύγος προστατευτικών γυαλιών για όλες τις συνθήκες,” είπε ο Καρλετον.
Η Μπράουν είπε ότι τα γυαλιά θα είναι διαθέσιμα για τις μονάδες που μπορούν να τα αιτηθούν ως τμήμα του Συστήματος Προστασίας Στρατιώτη.
“Αν μπορέσουμε να κατεβάσουμε την τιμή, ο στρατός μπορεί τελικά να αποφασίσει να τα περιλάβει στην λίστα εξαρτημάτων που διενεργούμε για τους στρατιώτες που ειναι στις εκστρατείες”, είπε ο Μπράουν.
Έλεγχος από στρατιώτες
Η Μπράουν είπε ότι το IHPS πιθανόν να είναι διαθέσιμο για ανάπτυξη με τους στρατιώτες κάποια στιγμή μεταξύ του 2020 και 2021.
Στο πλαίσιο των εκτεταμένων αξιολογήσεων από ανθρώπινους παράγοντες, ο Μπράουν είπε ότι το PEO χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό τους στρατιώτες ώστε να αξιολογήσουν τον νέο εξοπλισμό.
“Είχαμε μια μεγάλη κλίμακα στρατιωτών για την αξιολόγηση του εξοπλισμού, συνήθως κατά το χρονοδιάγραμμα διάρκειας τριών εβδομάδων με έναν μήνα, όπου πραγματοποιούσαν διαφορετικά πακέτα δοκιμών, όπου πρόκειται να εκτελέσουν βασικά καθήκοντα σκοπευτή με τυφέκιο, και πλήθος πεζοποριών».
Μετά από όλα αυτά, είπε, οι ίδιοι στρατιώτες ερωτήθηκαν τι σκέφτονται για τον εξοπλισμό μέσα από την μεθοδολογία ποιοτικής αξιολόγησης (ερωτηματολόγιο οπλίτη).
“Θα μας δώσουν το καλό, το κακό και το άσχημο”, είπε η Μπράουν. “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λάβουμε την ανατροφοδότηση από τους στρατιώτες. Πρώτο, οι στρατιώτες είναι αμείλικτα ειλικρινείς και πρόκειται να σου πουν ακριβώς πως αισθάνονται για τον εξοπλισμό. Δεύτερο, γιατί να αγοράσεις εξοπλισμό που δεν φοράνε οι στρατιώτες; και τρίτο, ποιος είναι καλύτερος για να μας δώσει την καλύτερη απάντηση σχετικά με τις συλλογές που πρέπει να σχεδιάσουμε από ο,τι οι στρατιώτες που πράγματι φοράνε τον εξοπλισμό;”.
Απόδοση/Μετάφραση απο το www.army.mil για την Προέλαση.

Σχόλια