Μια εικόνα του τουρκικού στρατού και οι ψευτομαγκιές στα Ίμια

Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για τη βόλτα και την «αναμνηστική φωτογραφία» που έβγαλε ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στα Ίμια.
Τη φορά αυτήν ο Τζαν Ατακλί, από τους διάσημους αρθρογράφους της εφημερίδας Sözcü, έρχεται να προστεθεί στους επικριτές της προκλητικής επίσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, την οποία στην ουσία εξευτελίζει, τονίζοντας ταυτοχρόνως πτυχές που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Μια από αυτές είναι η πρόσκληση-πρόκληση προς την ηγεσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από τη μια «να διώξουν από 18 βραχονησίδες το στρατό και τα πυροβόλα με τα οποία τα επάνδρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας» και από την άλλη «να στείλουν στράτευμα και να επανδρώσουν βραχονησίδα/ες στο Αιγαίο»!
Όμως, καλύτερα είναι να αφήσουμε τον ίδιον τον Ατακλί να μας τα πει, υπογραμμίζοντας ότι οι προτροπές αυτές δεν κυκλοφορούν μόνο στα δημοσιογραφικά γραφεία!
Ο νοών νοείτω…
Άρθρο του Τζαν Ατακλί (Can Ataklı) στην εφ. Sözcü, 6/2/2017.
Είσαι στρατιωτικός, δεν υπάρχει λόγος να κάνεις ψευτομαγκιές
Γνωρίζετε ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων [της Τουρκίας] και οι διοικητές του έβγαλαν «αναμνηστική φωτογραφία» στα ανοιχτά των Ιμίων. Η ειδική γραμματέας του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, μια αντισυνταγματάρχης που στεκόταν ακριβώς δίπλα, μία μέρα μετά τη λήψη της αναμνηστικής φωτογραφίας συνελήφθη μαζί με τον άντρα της επειδή είναι με τον Γκιουλέν. Θαυμάστε «σοβαρότητα» και «αξιοπιστία» από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Και ποιος ήταν ο λόγος της αναμνηστικής φωτογραφίας; Η Ελλάδα δεν επέτρεψε την έκδοση των 8 προδοτών αξιωματικών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, που μετά την απόπειρα των θρησκευόμενων-φασιστών έφυγαν με τα όπλα τους και ένα ελικόπτερο και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα.
Το παλάτι και η κυβέρνηση αντέδρασαν σε αυτό.
Την ίδια χρονική στιγμή άρχισε και η καμπάνια για το δημοψήφισμα με το σύνθημα «Ισχυρή Τουρκία», για την αλλαγή συντάγματος, με βάση το οποίο «η Τουρκία θα είναι υπό την κυριαρχία ενός ανθρώπου, ενώ θα έχει καταστραφεί το Κοινοβούλιο και οι ελεύθεροι πολίτες θα μετατραπούν και πάλι σε υπηκόους». Ενώ λοιπόν ξεκίνησε η καμπάνια, οι στρατηγοί, κάνοντας επίδειξη ισχύος στα Ίμια, λένε στην Ελλάδα: «Είμαστε κι εμείς εδώ, ως απόδειξη της ισχυρής Τουρκίας», όπως λέει το σύνθημα του δημοψηφίσματος.
Τα μετέπειτα τα ξέρετε. Η Ελλάδα άρχισε τα αντίποινα. Ξεκίνησαν οι μάχες στο Αιγαίο, παρόμοιες με τις αερομαχίες στον αέρα, αλλά αυτή τη φορά στη θάλασσα. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα [σ.σ.: ο υπουργός Εθνικής Άμυνας] έφερε γύρες πάνω από τα νησιά του Αιγαίου και έριξε στεφάνι στη θάλασσα εις μνήμην των νεκρών αξιωματικών [σ.σ.: της κρίσης των Ιμίων]. Αλλά οι Έλληνες δεν αρκέστηκαν σε αυτό, έκαναν και στρατιωτική άσκηση στην Κω, η οποία φαίνεται από το [πολεμικό σκάφος] «Τουργκούτ Ρέις», που βρίσκεται στα ανοιχτά της χερσονήσου του Μπόντρουμ [Αλικαρνασσός].
Τι έκαναν οι δικοί μας, που έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες; Τίποτα.
Δεν μπορεί να γίνεται επίδειξη της δύναμης της Τουρκίας με τη λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών από ένδοξους και γενναίους αξιωματικούς, όταν αυτοί δεν είναι σε θέση να πάρουν ένα μικρό σκάφος και να πατήσουν πόδι σε μια μικρή βραχονησίδα.
Αφού θέλουν να δείξουν ότι η Τουρκία είναι ισχυρή, να τους κάνω μερικές υποδείξεις.
Η Ελλάδα από το 2006 μέχρι σήμερα τοποθέτησε στρατιώτες σε 18 νησιά στο Αιγαίο, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με όλες τις διεθνείς συμφωνίες. Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, εξόπλισε αυτά τα νησιά – και μάλιστα σε δύο από αυτά έφτιαξε αεροδρόμια και εγκατέστησε πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς.
Αν όντως έχετε δύναμη, να απομακρύνετε από τα νησιά αυτά τους Έλληνες στρατιώτες και τα όπλα.
Οι ΗΠΑ έδωσαν τεθωρακισμένα οχήματα στους Κούρδους του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). Οι φωτογραφίες των οχημάτων αυτών δημοσιεύονται στον Τύπο της χώρας μας. Αν όντως είμαστε ισχυροί, όπως λένε οι στρατηγοί μας που τους αρέσει να βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες, να καταστρέψουν στη στιγμή αυτά τα τεθωρακισμένα. Έχετε drones που αγοράσατε από τον γαμπρό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντοπίστε τα όλα [τα τεθωρακισμένα] και μετά καταστρέψτε τα.
Τότε μόνο, αν πάτε να βγάλετε αναμνηστική φωτογραφία δίπλα στα κατεστραμμένα τεθωρακισμένα, ο κόσμος θα καταλάβει και θα παραδεχτεί ότι όντως είστε ισχυροί.
Διαφορετικά δηλώσεις του τύπου «πετύχαμε τόσους στόχους στην αλ Μπαμπ, σκοτώσαμε δεν ξέρω κι εγώ πόσους από το ISIS, εξοντώσαμε ακόμη και τον διοικητή της αλ Μπαμπ», ικανοποιούν μόνο μια μερίδα ανθρώπων που είναι οπαδοί της κυβέρνησης!
Μετάφραση: Σοφία Αγγελίδου.
Επιμέλεια-πρόλογος: Σάββας Καλεντερίδης.

Σχόλια