Η χώρα ολοταχώς σε ασύντακτη χρεωκοπία και άτακτη έξοδο από ευρώ. Εκτός εάν…

Ο πρόσφατος Economist, ναυαρχίδα όσων ομνύουν στην ”παγκοσμιοποίηση”, με μεγάλη του λύπη θεωρεί ότι αναβιώνει και είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Οι ελεύθεροι Δημοκράτες της Γερμανίας, πάνε πιο γρήγορα και εκτιμούν ότι οι μέρες της Ελλάδας στην ευρωζώνη είναι μετρημένες, ενώ ο προαλειφόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ προκρίνει ευθέως ως προτιμότερο το εθνικό νόμισμα για την Ελλάδα.Κι’ όλα αυτά στο φόντο της ”βαρυσήμαντης” έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία εκτοξεύει εφιαλτικά το ελληνικό χρέος σε ουράνια ύψη, υπογραμμίζοντας, με τη μέγιστη δυνατή κατηγορηματικότητα, ότι είναι ”εξαιρετικά μη βιώσιμο”, πράγμα που παραπέμπει σε μια Ελλάδα υπό χρεωκοπία.

Η ΕΕ, μπροστά σε αυτόν τον καταιγισμό για την διαγραφόμενη ελληνική χρεωκοπία και την απροετοίμαστη έξοδο από την ευρωζώνη, δεν μπορούσε να κρατά σιγή ιχθύος.

Ο Klaus Regling, με αναλυτική παρέμβαση του επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όχι, όμως, με πειστικά επιχειρήματα αλλά με δογματικούς αφορισμούς.

Υπάρχει δέσμευση των εταίρων, υπογραμμίζει αφοριστικά ο K. Regling, για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και προσθέτει πως οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί ”διάσωσης” δεν θα δάνειζαν στην Ελλάδα ποτέ 174 δισ αν δεν πίστευαν ότι θα τα πάρουν πίσω.

Αυτό πάντως έλεγαν ότι οι πιστωτές πριν χρεοκοπήσουν ή προχωρήσουν σε αθέτηση πληρωμών οι δανειζόμενοι.

Όσοι, όμως, διάβασαν επιμελώς την δήλωση Regling, μάλλον, τους διέφυγε μια λεπτομέρεια.

Ο Regling εμμέσως δεν αμφισβητεί τα περί μη βιώσιμου ελληνικού χρέους, που εκτιμά το ΔΝΤ και την συνεπαγόμενη χρεωκοπία.

Αυτό που λέει για να αντικρούσει μια τέτοια εξέλιξη είναι το εξής αμίμητο: ότι το ΔΝΤ δεν κατανοεί πως το ελληνικό χρέος για 30 χρόνια θα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα χέρια του ESM, o οποίος, επειδή είναι ισχυρή η δέσμευση των εταίρων για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι θα κάνει για να μην την αφήσει να χρεοκοπήσει!!!

Ο Regling προφανώς αιθεροβατεί.

Σκεφτείτε να του προσέθετε κανένας ως παράμετρο και την βιωσιμότητα της ίδιας της ευρωζώνης! Θα χτυπάγαμε μπιέλες!

Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι όχι μόνο το παρακμιακό ελληνικό κατεστημένο αλλά και το ευρωπαϊκό κατεστημένο βρίσκονται εκτός τόπου κα χρόνου! Μωραίνει κύριος…

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Dijjselbloem και Schauble ξεκαθάρισαν ότι ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει.

Τι θα υπάρχει;

Προφανώς τερματισμός του προγράμματος και επομένως χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ.

Η υπόθεση διαπραγμάτευσης άλλου προγράμματος εν μέσω πολιτικής θύελλας στην Ευρώπη πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Αν η Γερμανική Ευρώπη δεν πάει σε πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ, δείχνει καθαρά ποιος είναι το ”αφεντικό”.

Είναι το ΔΝΤ.

Και το ”αφεντικό”’,κατά τη Lagarde, είναι ανελέητο και επιμένει αδίστακτα σε σκληρότατα μέτρα, εφ’ όσον και η Ελλάδα συμφωνεί με την ΕΕ σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% από 5-10 χρόνια (!) και δεν θέτει θέμα για κούρεμα χρέους (αμφίβολο βεβαίως αν και με τέτοια μέτρα θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αν κάνει, μάλλον, ως τεχνικός σύμβουλος το πολύ).

Είναι ισχυρότατες οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Τσίπρα τελικά θα παραδοθεί στους ανελέητους όρους του ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσε η δεύτερη αξιολόγηση (δραστικές μειώσεις στο αφορολόγητο και τις κύριες συντάξεις, απολύσει, ενέργεια κλπ).

Τέτοιοι όροι, όμως, δίνουν ένα σήμα χαριστικής βολής στην Ελλάδα, το οποίο οι αγορές, μαζί με την εκτίμηση του ΔΝΤ για το μη βιώσιμο του χρέους, θα το καταγράψουν εντελώς αρνητικά.

Αυτό σημαίνει απλά ότι δεύτερη αξιολόγηση με τόσο σκληρά μέτρα και όρους και με το ΔΝΤ να κρίνει μη βιώσιμο το χρέος, κλείνονται αντί να ανοίγονται δρόμοι για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Και χωρίς μια τέτοια έξοδο μέχρι τέλους του 2017, το πολύ μέχρι αρχές του 2018, η Ελλάδα οδηγείται στη χρεωκοπία και την άτακτη έξοδο.

Η προσμονή σωτηρίας θαυματουργής παρέμβασης από την ευρωζώνη, αν υπάρχει και πως τότε, συνιστά όνειρο θερινή νυκτός.

Πολύ περισσότερο, η άτακτη χρεοκοπία και η άτακτη έξοδος από το ευρώ είναι θέμα μηνών ή ίσως και βδομάδων να απέλθει, αν η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείσει ή αν πάμε και σε εκλογές, οπότε μαζί τους μάλλον εκ των πραγμάτων θα επέλθει και η χρεωκοπία.

Ένα ελληνικό μνημονιακό κατεστημένο, βουτηγμένο μέχρι το λαιμό στα εγκλήματα, την ανευθυνότητα, την παρακμή, την ανεπάρκεια και την αγκίστρωση σε ληστρικά συμφέροντα, σπρώχνει τη χώρα στον Καιάδα ή καλύτερα έχει ρίξει και πέφτει σε αυτόν.

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Ενώ τα πάντα ερειπώνουν γύρω μας, η πολιτική τάξη και εν μέρει οι πολίτες, ακολουθούν τον πλου του Τιτανικού.

Ασφαλώς από τις στήλες αυτές έχουμε υποστηρίξει με πάθος την συγκροτημένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

Άλλο, όμως, σχεδιασμένη έξοδος από το ευρώ με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και συνταγμένη διακοπή αποπληρωμής του χρέους, με στόχο τη διαγραφή του, και άλλο η ασύντακτη χρεοκοπία και η άτακτη έξοδος από το ευρώ με τις ίδιες, μάλιστα, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές που έφεραν την μέχρι σήμερα καταστροφή.

Η διαφορά είναι μέρα με την νύκτα.

Σήμερα, όσο ποτέ γίνεται υπερεπείγουσα εθνική και κοινωνική ανάγκη το πιο πλατύ δημοκρατικό πολιτικό και κοινωνικό αντιμνημονιακό μέτωπο, η πιο πλατιά ενότητα όλων χωρίς εξαίρεση που αντιστρατεύονται τη μνημονιακή υποδούλωση, ως μοναδική ύστατη ελπίδα γρήγορης ανατροπής για την σωτηρία της χώρας.


 iskra.gr

ΠΗΓΗ2

Σχόλια