Κομμουνιστικό Μανιφέστο (Version 2016)



20 θεότρελες θέσεις/απόψεις από το Μανιφέστο της Αριστεράς.

Πρωτοεκδόθηκε το 1888 κι έτσι έχει τη δικαιολογία πως, από τότε πέρασαν 128 χρόνια όπου άλλαξαν τα πάντα.

Το θλιβερό είναι πως σήμερα που μιλάμε, υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια άνθρωποι που πιστεύουν στις θέσεις που περιλαμβάνει. Και το ακόμα πιο θλιβερό είναι πως αυτοί που το πιστεύουν, δεν έχουν μπει ποτέ στον κόπο να το διαβάσουν, παρόλο που πρόκειται για ένα κείμενο, μόνο 28 σελίδων.


Ας δούμε λοιπόν τι λέει το περίφημο Μανιφέστο ξεκινώντας από απλές χαζομάρες και καταλήγοντας σε εξωφρενικά επικίνδυνες για την ελευθερία του ατόμου απόψεις.

1. "...A spectre is haunting Europe - the spectre of Communism..."

Αυτή είναι η πρώτη πρόταση του Μανιφέστου, κι από την αρχή σου δίνει να καταλάβεις πως πρόκειται για παραμύθι μικρών παιδιών ή αφελών. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί τι δουλειά έχει η αναφορά σε "φαντάσματα που στοιχειώνουν", μέσα σε ένα πολιτικό κείμενο.



2. "...Society is splitting up in two hostile camps directly facing each other: Bourgeoisie and Proletariat..."

Δεν προλαβαίνεις να φτάσεις στην δεύτερη σελίδα και έχεις ήδη τον αυθαίρετο εμφυλιοπολεμικό διαχωρισμό της κοινωνίας σε "Μπουρζουαζία και Προλετάριους" ή πιο απλά σε έχοντες και σε βιοπαλαιστές. Διότι αν δεν δημιουργήσεις τεχνητή αντιπαλότητα και μίσος, πως να πουλήσεις μετά ιδεολογία?



3. "...The bourgeoisie has resolve personal worth into exchange value..."

Με λίγα λόγια το σοφό Μανιφέστο θεωρεί πως η "Μπουρζουαζία" έδωσε μετρήσιμη αξία στην προσωπική εργασία. Πως δηλαδή πιο πριν δεν είχε? Πως ο άνθρωπος των σπηλαίων που αντάλλαζε μια κότα για δέκα ντομάτες δεν είχε δηλαδή υποσυνείδητα αντίληψη του κόπου απόκτησης της κότας και των ντοματών? Πως αν δεν υπήρχε η κακή "Μπουρζουαζία" η προσωπική εργασία δεν θα ήταν έτσι κι αλλιώς αποτιμήσιμη, μετρήσιμη και συγκρίσιμη?



4. "...The bourgeoisie cannot exist without constantly revolutionizing the instruments of production and thereby the relations of production and with them the whole relations of society. Constant revolutionizing of production, disturbance of alll social conditions, everlasting uncertainty..."

Με λίγα λόγια να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη που με την συνεχή προσπάθειά μας για βελτίωση και πρόοδο ταράξαμε την ησυχία του απλού ανθρώπου και τον ξεβολέψαμε.



5. "...Owing to the extensive use of machinery, the work of proletariat has lost all individual character and charm for the workman..."

Τι δυστυχία που χάσαμε το υπέροχο επάγγελμα του τσαγκάρη ή του πεταλωτή αλόγων, της μοδίστρας και του αλωνάρη. Έπρεπε να μην ανακαλύψουμε τις μηχανές ώστε αυτοί οι ωραίοι επαγγελματίες να μπορούν να συνεχίζουν τα γραφικά επαγγέλματά τους. Με λίγα λόγια, να μην ανακαλύψουμε το φωτοτυπικό, προκειμένου η τίμια γραμματέας να έχει δουλειά αντιγράφοντας κείμενα με καρμπόν. Μάλιστα.



6. "...The Proletariat have nothing of their own to secure. Their mission is to destroy all previous securities and insurances of individual property..."

Με λίγα λόγια, αφού εμείς δεν έχουμε ιδιοκτησία, θα καταστρέψουμε κάθε είδους ιδιοκτησία ώστε να μην έχει κανείς. Υπέροχα!



7. "...The most general phases pf the proletariat struggle is civil war, raging within existing society, up to the point where that war breaks out into open revolution for the violent overthrow of the bourgeoisie..."

Μα πες το μου βρε σύντροφε πως έχεις ως επίσημο στόχο να κάνεις εμφύλιο πόλεμο και να καταστρέψεις βίαια τον αντίπαλο. Πες το μου γιατί τόσο καιρό νόμιζα πως ήθελες συναίνεση και συμφωνία.



8. "...The Communists are the most advanced section of the working class of every country..."

Εντάξει, σε αυτό το σημείο το καβαλήσαμε και επίσημα το καλάμι. Δεν κρατηθήκαμε και ξεκαθαρίσαμε πως εμείς είμαστε οι πιο μάγκες από όλους.



9. "...The theory of Communists may be summed up in the single sentence: Abolition of private property..."

Έτσι σύντροφοι. Αφού δεν έχω εγώ, να μην έχει κανένας.



10. "...Capital is a collective product and only by the united actions of all members of society can it be set in motion. Capital therefore is not personal, it is a social power..."

Με λίγα λόγια, αφού ο επιστήμονας που ανακαλύπτει το φάρμακο για τον καρκίνο χρειάζεται γάλα για να ζήσει, τότε ο βοσκός που αρμέγει την αγελάδα για να δώσει το γάλα στον επιστήμονα είναι συμμέτοχος στην ανακάλυψη της θεραπείας του καρκίνου. Τέλεια!



11. "...Bourgeois family is based on capital, on private gain. Do you charge us with wanting to stop the exploitation of children by their parents? To this crime we plead guilty..."

Με λίγα λόγια, επειδή εκείνη την εποχή και για χιλιάδες χρόνια πριν οι γονείς διαφέντευαν τα παιδιά τους, θα πρέπει να καταργήσουμε τον θεσμό της οικογένειας. Κάτι μου θυμίζει από Ναζισμό αυτό, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ.



12. "...Bourgeois marriage is in reality a system of wives in common (because they have affairs), so the Communists desire to substitute a hypocritically concealed community of women with an openly legalized one..."

Να και κάτι θετικό ρε σύντροφοι. Επειδή λέει όλοι έχουμε εξωσυζυγικές σχέσεις, είναι σαν να έχουμε τελικά από κοινού τις γυναίκες μας. Γιατί να το κάνουμε λοιπόν στα κρυφά και όχι νόμιμα και φανερά. Δόξα και τιμή στους συντρόφους που ανακάλυψαν πρώτοι την παρτ...ζα.



13. "...The Communists are reproached with the desire to abolish countries and nationality. The working men have no country..."

Εδώ πραγματικά θα με βρουν σύμφωνο, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Η ανθρωπότητα θα ήταν μια χαρά αν εξελισσόταν μετά από χιλιάδες χρόνια σε ένα και μόνο λαό με μία γλώσσα και χωρίς σύνορα. Αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι προϊόν εξέλιξης και όχι προιόν επιβολής δια της Προλεταριακής επανάστασης.



14. "...Communism abolishes all eternal truths, religions and all morality, instead of constituting them on a new basis..."

Με λίγα λόγια, δεν συμφωνούμε με τις θρησκείες και τις ηθικές νόρμες κι έτσι τις απαγορεύουμε. Αποφασίζομεν και διατάσσομεν πως δεν ισχύει καμία ηθική αξία. Πάει και τελείωσε. Απλά και δημοκρατικά. Αφήνουμε μόνο στον άνθρωπο την ελευθερία να συμφωνεί απολύτως μαζί μας.



15. "...The first step of the revolution is to raise the Proletariat to power by winning the battle of democracy..."

Με λίγα λόγια πρώτα σας κοροιδεύουμε για να κερδίσουμε τις δημοκρατικές εκλογές. Και μετά θα δείτε.



16. "...The Proletariat will use its political power to wrest by degrees all capital from the bourgeoisie, centralize all instruments of production..."

Δηλαδή αφού έρθουμε στην εξουσία, αποφασίζουμε και σας βουτάμε τις περιουσίες και τα μέσα παραγωγής.



17. "...Of course in the beginning this cannot be effected except by means of despotic inroads on the rights of property. By means and measures which appear economically insufficient, but which will necessitate further inroads..."

Με λίγα λόγια θα σας λυσάξουμε στους φόρους και όταν εξαντληθείτε θα σας επιβάλουμε ακόμα περισσότερους φόρους μέχρι να σιχαθείτε το ίδιο το σύστημά σας λες και αυτό θα φταίει για τους φόρους που εμείς επιβάλουμε. Κάτι από ΣΥΡΙΖΑ μου θυμίζει αυτό???



18. "...Abolition of property, heavy progressive income tax, abolition of rights to inheritance, centralization of credit, centralization of the means of communication and transport, agriculture..."

Αυτός είναι ο υπέροχος Κομμουνιστικός κόσμος



19. "...Communists everywhere support every revolutionary movement..."

Συμπέρασμα: Επανάσταση να 'ναι και ότι να 'ναι σύντροφοι



20. "...Proletarians have nothing to lose but their chains..."
Εκτός από τις αλυσίδες τους βέβαια οι Προλετάριοι έχουν να χάσουν, όλα όσα τους παρέχει η σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία. Δηλαδή δρόμους, αεροδρόμια, ηλεκτροδότηση, νοσοκομεία, επιστημονική πρόοδο, φάρμακα, ποιότητα ζωής, στέγη, παιδεία, συνθήκες εργασίας, ασφάλιση, σύνταξη κλπ
Αλλά αυτά είναι όλα ασήμαντα για τον Κομμουνισμό, αφού το όραμά του είναι να ξαναγίνουμε όλοι αγρότες, να παράγουμε όσα μπορούμε να καταναλώσουμε και να μην υπάρχει καμία αρχή.
Μια ωραία κοινωνία αγγελικά πλασμένη.



"Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα..."


Σχόλια