«Θάνατος από το διάστημα» Οι μαύρες τρύπες μπορούν να μας καταστρέψουν από χιλιάδες έτη φωτός μακριά [Βίντεο]

Το Σύμπαν είναι πανέμορφο και προκαλεί δέος. Μέχρι την στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι τα περισσότερα πράγματα σε αυτό θα μπορούσαν να εξαφανίσουν με μεγάλη ευκολία κάθε ζωή στη Γη.
Ένα αστεροειδής, ο θάνατος του Ήλιου μας, και, ναι, ακόμη και μια μαύρη τρύπα χιλιάδες έτη φωτός μακριά από εμάς θα μπορούσε εύκολα να βάλει ένα τέλος στη ζωή όπως την ξέρουμε στον πλανήτη μας.


Στο τελευταίο βίντεο του χρήστη του you tube Kurzgesagt με τίτλο «θάνατος από το διάστημα» εξηγεί, πως οι μαύρες τρύπες μπορούν να εκτινάξουν εξαιρετικά ισχυρούς παλμούς ακτίνων γάμμα τα οποία εμείς απλά πρέπει να ελπίζουμε εμείς να μην βρεθούμε στη γραμμή του «πυρός» του, όταν αυτό συμβεί.
Supernova
Οι ακτίνες γάμμα είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μεταφέρουν ενέργεια, όπως ακριβώς και το ορατό φως. Αλλά σε αντίθεση με το φως, είναι πολύ πιο ισχυρές. Ένα ενιαίο φωτόνιο ακτίνων γάμμα είναι πιο δυνατό από 1 εκατομμύρια φωτόνια σε συνδυασμό, και είναι ικανό να διαταράξει το DNA μας.

Ευτυχώς, στη Γη, είμαστε προστατευμένοι από τις περισσότερες ακτίνες γάμμα στο διάστημα χάρις στο όζον. Αλλά αυτό είναι μόνο για τις συνήθεις ακτίνες γάμμα …οι εκρήξεις ακτίνων-γ, είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό.
Φανταστείτε την ενέργεια από χιλιάδες γαλαξίες, το καθένα με δισεκατομμύρια αστέρια – και, στη συνέχεια, συγκεντρώνοντας την σε ένα σημείο λέιζερ. Έτσι μοιάζει μια έκρηξη ακτίνων-γ.

Υπάρχουν δύο τύποι εκρήξεις ακτίνων-γ. Οι «μεγάλες» που διαρκούν περίπου ένα λεπτό και πιστεύεται ότι προέρχονται από την κατάρρευση ενός υπερκαινοφανούς σε μια μαύρη τρύπα, και οι σύντομες, αυτές δηλαδή που διαρκούν μόνο ένα δευτερόλεπτο, με τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι αυτό γίνεται όταν δύο δυαδικά αστέρια συγχωνεύονται μαζί για να σχηματίσουν μια μαύρη τρύπα.
Και τα δύο αυτά σενάρια καταλήγουν με τον ίδιο τρόπο, όμως, με μια μαύρη τρύπα που είναι περιτριγυρισμένη από ένα μαγνητισμένο δίσκο αερίου, αυτό που έχει απομείνει από το μητρικό του άστρο (ή αστέρια).


Σχόλια