Έχουν βαλθεί να εξοντώσουν τους συνταξιούχους: Μετά το ΕΚΑΣ ετοιμάζονται να κόψουν και το «Κατ' οίκον Βοήθεια»

Oι χαμηλοσυνταξιούχοι μετά το χαστούκι που δέχθηκαν με τη μείωση του ΕΚΑΣ ενδέχεται να δεχθούν ένα ακόμη, αφού κινδυνεύουν να χάσουν ένα από σημαντικότερα προγράμματα στήριξης και μάλιστα στο πεδίο της υγείας τους, δηλαδή το πρόγραμμα «Κατ' οίκον βοήθεια».

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ αναφέρει πως με βάση υπουργική απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων» μεταξύ άλλων είναι «το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ».
Με τις διατάξεις, όμως, νέου Ασφαλιστικού που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάιο, σημειώνεται στην εγκύκλιο του ΙΚΑ ότι «τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και ».
Κατά συνέπεια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η διοίκηση του ΙΚΑ «για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα Κατ’ Οίκον Φροντίδας Συνταξιούχων, το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.216 ευρώ ή το οικογενειακό το ποσό των ένδεκα χιλιάδων 11.000 ευρώ.
Τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα
-Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ )
-Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
-Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
-Να μην λαμβάνουν επίδομα απολύτου αναπηρίας ή εξωϊδρυματικό επίδομα ή οποιοδήποτε άλλο επίδομα συμπαράστασης από τον ασφαλιστικό τους Φορέα.
-Να μην διαβιούν σε μονάδες κλειστής φροντίδας κάθε νομικής μορφής ή σε νοσηλευτικές μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας ή του ιδιωτικού τομέα.

Σχόλια