Περί τεμένους στην Αθήνα: Διαφωτισμός με… καμένη λάμπα

Όσοι επικαλούνται τον Διαφωτισμό και τις αρχές του για να συνηγορήσουν υπέρ της ανέγερσης του Ισλαμικού Τεμένους, μάλλον δεν έχουν ιδέα ούτε από Διαφωτισμό ούτε από αρχές.
Γράφει ο Θάνος Τζήμερος*
ΠΗΓΗ: http://www.logiastarata.gr/
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Διαφωτισμού ήταν η αντίθεση στη θρησκεία και στον κλήρο. Η ανεξιθρησκία (και όχι ανεξιθρησκεία, όπως γράφουν αρκετοί) που ο Διαφωτισμός διακήρυττε, ήταν η απελευθέρωση από τη δεσποτική επικυριαρχία, σε όλους τους τομείς της ζωής, του δογματικού Χριστιανισμού της εποχής.

Στη Γαλλία τον 18ο αιώνα δεν υπήρχε Ισλάμ. Είναι για γέλια και για κλάματα η άποψη πως ο Βολταίρος (ή όποιος άλλος είπε τη διάσημη ρήση) θα υπερασπιζόταν (μέχρι θανάτου) το δικαίωμά σου να απαιτείς όλοι όσοι δεν συμφωνούν με την άποψή σου να σιωπούν ή να θανατώνονται.
Ο Διαφωτισμός μιλάει για ελευθερία στην έκφραση των ιδεών, όχι για ελευθερία διάπραξης εγκλημάτων. Μιλάει επίσης για αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, ορθολογισμό, επιστημονική απόδειξη, διάδοση της γνώσης, ισότητα των ανθρώπων.
Η ιδέα ότι κάποιοι κατέχουν τη μία και μοναδική αλήθεια, πιστεύουν στον έναν και μοναδικό Θεό και θεωρούν ιερό ένα βιβλίο που διατάσσει την φυσική εξόντωση όλων των άλλων, ενώ στις κοινωνίες τους χρησιμοποιούν τη γυναίκα και τα παιδιά ως αντικείμενα και ως σεξουαλικά βοηθήματα είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ του Διαφωτισμού.
Και να μην βιαστεί κανείς να πει “μα δεν είναι όλοι οι Μουσουλμάνοι τρομοκράτες”, διότι το εγχειρίδιο του μίσους είναι ιερό για όλους. Αν για κάποιους δεν είναι, να βγουν να το πουν, δημοσίως. Άρα δυνητικά είναι όλοι τρομοκράτες είτε ως αυτουργοί είτε ως συμπαθούντες των μακελάρηδων.
Όσο για σένα, δεν είσαι οπαδός του Διαφωτισμού όταν αδιαφορείς για όσους απεργάζονται τη… συσκότισή του. Είσαι αυτόχειρας. Κι εσύ, στο φινάλε, μπορεί να έχεις αποφασίσει να πεθάνεις. Το παιδί σου το ρώτησες;
*Ο Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος της Δημιουργίας Ξανά

Σχόλια