Αρχαιολογική σκαπάνη και ορυκτοί πόροι… ξυπνάτε, αξιοποιήστε!

Με περισσή χαρά και ενθουσιασμό διάβασα την είδηση αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σχετική με την παρουσίαση του «αργυρού κρατήρα της μάχης» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ένα αριστουργηματικό έργο της μεταλλοτεχνίας του κρητομυκηναϊκού κόσμου.

Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου
ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/
Κάποιος βέβαια θα πρέπει να θυμίσει σε ΟΛΟΥΣ τους κοινωνικούς εταίρους (πολιτικούς, πολίτες / τοπικές κοινωνίες, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΜΚΟ κ.λπ.) πως από κάποιο ορυχείο προήλθε το μέταλλο με το οποίο κατασκευάσθηκε και αυτό το αριστουργηματικό έργο της αρχαίας Ελληνικής μεταλλοτεχνίας…
Σε χώρες στις οποίες υπάρχει κοινωνική διαφάνεια, χωρίς μικροπολιτικά συμφέροντα, χωρίς ανελεύθερες πρακτικές, χωρίς υπερβολική γραφειοκρατία τότε δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες ώστε να δοθεί η απαραίτητη «κοινωνική άδεια» (Social License to Operate) για αξιοποίηση των ορυκτών πόρων.
Παρατίθεται απόσπασμα παλαιότερου άρθρου σχετικό με την εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στη Σουηδία:
«…το κοίτασμα σπάνιων γαιών Norra Karr βρίσκεται κοντά σε πόλη, σε δασική περιοχή και κυρίως,κοντά σε λίμνη και ποτάμια. Δηλαδή, κοντά σε μία πανέμορφη και ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ περιοχή (…) Εξετάστηκαν οι πιθανές επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, στην ποιότητα των νερών σε υπόγεια ρεύματα και στη λίμνη Vattern, και σε κοντινές περιοχές ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ενδιαφέροντος.
»Η αδειοδότηση προέκυψε έπειτα από συνεχείς συναντήσεις/διάλογο της εταιρείας που ανέλαβε το έργο εξόρυξης με τις τοπικές κοινωνίες, και με συνεχή ανοικτή ενημέρωση από τις τοπικές και κυβερνητικές αρχές της Σουηδίας.
»Ως αποτέλεσμα, κανένα εμπόδιο δεν υψώθηκε από τις περιβαλλοντικά ευαίσθητες τοπικές κοινωνίες και αναγνωρίσθηκε η αξία του έργου από πλευράς Βιώσιμης Ανάπτυξης (Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνία)(…) οι κοινωνίες / πολίτες της Σουηδίας και της Ελλάδας, όσο και αυτό μπορεί να προκαλεί έκπληξη, βρίσκονται πολύ κοντά στην αντίληψη περί προστασίας του περιβάλλοντος…»
Όπως είχε γράψει και ο στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης (1797 – 1864) «για αυτά τα αρχαία πολεμήσαν» οι πρόγονοί μας. Εάν πράγματι επιθυμούμε τη δημιουργία νέων Ακροπόλεων τότε θα πρέπει ως φιλελεύθερη κοινωνία να αναζητήσουμε τους σύγχρονους «Μακρυγιάννηδες» και να «πολεμήσουμε» για την αξιοποίηση των ορυκτών μας πόρων.
*Ο κ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.

Σχόλια