Ολοκληρώθηκαν οι ναυτικές δοκιμές, για το UCAV Neuron

Με την πραγματοποίηση, την 6η Ιουλίου, της πρώτης πτήσης σε ναυτικό περιβάλλον σε συνεργασία με το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας του προγράμματος του μη επανδρωμένου οχήματος μάχης Neuron ουσιαστικά ολοκλήρωσε τη σειρά πτητικών δοκιμών σε ναυτικό περιβάλλον .

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της γαλλικής αρχής αμυντικών προμηθειών (DGA: Direction Générale de l’Armement), η πτήση είχε διάρκεια περίπου μία ώρα και το αερόχημα πέταξε σε ύψος 1.000 ποδών με και χωρίς τη συνοδεία μαχητικών Rafale. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής πτήσης το Neuron διήλθε υπεράνω του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle αλλά δεν προσγειώθηκε επί αυτού.

Όπως είχε ανακοινωθεί, η συγκεκριμένη σειρά δοκιμαστικών πτήσεων, που άρχισε τον περασμένο Μάιο, απέβλεπε στη διερεύνηση της επιχειρησιακής χρήσης του Neuron σε ναυτικές επιχειρήσεις. Με βάση τον προγραμματισμό, η επόμενη σειρά δοκιμών του αεροχήματος θα διεξαχθεί στο κέντρο δοκιμών της DGA στο Bruz της δυτικής Γαλλίας, θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2017 και θα αποσκοπεί στην αξιολόγηση της ηλεκτρομαγνητικής χαμηλής παρατηρησιμότητας του.
Υπενθυμίζεται, ότι το Neuron αποτελεί πολυεθνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν συνολικά έξι χώρες (Γαλλία, Ελβετία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Σουηδία) και τη διαχείριση του οποίου εξασκεί η DGA. Σε βιομηχανικό επίπεδο καθήκοντα κύριου αναδόχου έχει αναλάβει η Dassault Aviation (Γαλλία) με υποκατασκευαστές τις Ruag (Ελβετία), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία – ΕΑΒ (Ελλάδα), Airbus Defence & Space (Ισπανία), Alenia (Ιταλία) και Saab (Σουηδία).

Σχόλια