Έτοιμες οι τράπεζες για τις αλλαγές στα capital controls - Πώς θα ξεχωρίζουν το «φρέσκο» από το «παλιό» χρήμα


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Όπως είναι γνωστό από χθες ισχύουν οι νέες αλλαγές για την χαλάρωση των capital controls με τις τραπεζες να έχουν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό των ΑΤΜ για να μπορούν να ξεχωρίζουν το «φρέσκο» χρήμα από το παλιό και ήδη έχουν δημιουργήσει τα νέα τραπεζικά προϊόντα «κράχτες» για να επαναφέρουν τις καταθέσεις πίσω από τα στρώματα και τα μαξιλάρια.
Ήδη από χθες προχώρησε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις πολυπόθητες νέες αλλαγές που ελπίζεται ότι θα φέρουν μια κάποια ομαλότητα στην ελληνική αγορά και με λίγη βοήθεια από εξωγενείς παράγοντες μπορεί να προσφέρουν το απαραίτητο restart στην ελληνική οικονομία.
Το σύστημα θα λειτουργήσει ουσιαστικά από τα μέσα της εβδομάδος, το νωρίτερο την Τρίτη όπως αναφέρει η Λίλυ Σπυροπούλου  στο Euro2day.gr 
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις τροποποιήσεις που απαιτούνται στα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε να είναι εφικτή στην πράξη η χαλάρωση.
Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν οι τελικές δοκιμές, πως θα γίνει τελικά ο διαχωρισμός του χρήματος;
Από τη μία πλευρά θα εκλαμβάνουν τις υφιστάμενες έως χθες καταθέσεις ως «δεσμευμένες» (αφορά τα ποσά που ήδη μέχρι χθες υπήρχαν κατατεθειμένα στις τράπεζες) και από την άλλη, θα διαχωρίζουν το «φρέσκο» χρήμα ή οποιαδήποτε νέα κατάθεση, ως «αποδεσμευμένα κεφάλαια».
Ετσι, θα έχει τη δυνατότητα το αποταμιευτικό κοινό να προβαίνει σε άνευ όρων αναλήψεις (ως το 100%) της αξίας των χρημάτων που επιστρέφει στις τράπεζες.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ιδιώτες που έκρυψαν τα λεφτά στο σπίτι τους, αλλά και για όσους θέλουν να τα επιστρέψουν από το εξωτερικό με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν φορολογηθεί κανονικά και δεν ανησυχούν για την Εφορία.
Ακόμα σπουδαιότερο όμως είναι το γεγονός ότι θα μπορούν ελληνικές εταιρείες να επιστρέψουν κεφάλαια πίσω στην χώρα και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν για την εύρυθμη επιχειρηματική τους λειτουργία.
Μην ξεχνάμε ότι τα capital controls στέγνωσαν την αγορά και έδωσαν χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις.
Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν θα είναι εφικτές οι αναλήψεις από τα ΑΤΜs των τραπεζών, πέραν του ποσού των 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 το δεκαπενθήμερο, καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά όρια ανάληψης από τα ΑΤΜs.
Θα μπορεί όμως ο καταθέτης, να σηκώνει όσα χρήματα επιθυμεί (από τα νέα χρήματα που κατέθεσε μετά τις 22/7), από το κατάστημα.
Για παράδειγμα, καταθέτης πάει την άλλη εβδομάδα στην Τράπεζα και καταθέτει την Τετάρτη επιπλέον 3.500 ευρώ. Μπορεί να σηκώσει το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων του την Παρασκευή (420 ευρώ) από το ΑΤΜς και αν επιθυμεί το Σάββατο, άλλα 420 ευρώ (ή συνολικά 840 ευρώ το Σάββατο για ένα δεκαπενήμερο) και να κάνει ανάληψη από το κατάστημα, όσα επιθυμεί από τα 3.500 ευρώ.
Ενδιαφέρον αποτελεί ότι ως νέα κατάθεση και «φρέσκο» χρήμα, νοείται ακόμη και αν κάποιος επανακαταθέσει τα 420 ευρώ ή τα 840 ευρώ που δικαιωματικά θα έχει σηκώσει από τα ΑΤΜς. Αν δηλαδή, κάποιος χρησιμοποιήσει μόνο 300 από τα 840 που σήκωσε από τα ΑΤΜ για ένα δεκαπενθήμερο και επανακαταθέσει τα υπόλοιπα 540 ευρώ, αυτά θα θεωρούνται «νέο χρήμα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Χουλιαράκης είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή «η ΕΚΤ ενέκρινε το επόμενο μεγάλο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Ένα από τα μέτρα που ενέκρινε ήταν ότι το φρέσκο χρήμα εξαιρείται από τους περιορισμούς. Προσδοκία μας λοιπόν είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα τονωθεί με μερικά δισ ευρώ νέου χρήματος» είπε και τόνισε ότι μια «συντηρητική εκτίμηση» προβλέπει εισροή 3 ή 4 δισ. ευρώ νέου χρήματος με σημαντικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία».
Ήδη οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει πακέτα προθεσμιακών καταθέσεων κάτι που έχει γίνει ήδη γνωστό από τις διαφημίσεις που παίζουν στους τηλεοπτικούς διαύλους. 
Όλα αυτά μπορεί να μην τόσο μεγάλης αξίας αλλά σε μια εποχή όπου μετά τα τεκταινόμενα στην Τουρκί διαγράφεται μια βασική γεωπολιτική μεταβολή στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ελλάδος (εκτός εάν ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανατραπεί τελικώς από την εξουσία κάτι που δεν νομίζουμε ότι συνάδει με τα ελληνικά συμφέροντα, όσο είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης τόσο η Τουρκία θα μπαίνει στο περιθώριο και η Ελλάδα θα αποκτά αυξημένη γεωπολιτική αξία) μπορεί να σημαίνουν τελικώς την αρχή της ανάκαμψης της χώρας.
Άλλωστε οι τριπλές δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ μέσα σε 24 ώρες για «κούρεμα του ελληνικού χρέους μέχρι το φθινόπωρο» κάτι σημαίνουν, κάτι αλλάζει. Χωρίς γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πάντως, ΔΕΝ πρόκειται η Ελλάδα να ανακάμψει στα επόμενα 80 χρόνια. 

ΠΗΓΗ

Σχόλια