Γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προχωρήσει με την είσπραξη οφειλών

Αγωγές Γερμανών που κατείχαν ελληνικά ομόλογα απορρίπτονται από γερμανικό δικαστήριο. Η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι επίσης στα κύρια θέματα.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Κάτοχοι ελληνικών ομολόγων έχουν προς το παρόν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν αποζημίωση εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ομολογά τους έχασαν σε αξία. Εφετείο στο Σλέσβιχ-Χολστάιν απέρριψε αγωγές αποζημίωσης, όπως είχαν κάνει παλαιότερα και άλλα δικαστήρια. Ωστόσο υπάρχει ακόμα το περιθώριο οι ομολογιούχοι να προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι ενάγοντες αγόρασαν από εγχώριες τράπεζες ελληνικά ομόλογα. Αυτά όμως μετά από απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου ‘κουρεύτηκαν’ στη μισή ονομαστική τους αξία».
«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βοηθάει την Ελλάδα στο κυνήγι των φοροφυγάδων» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Der Westen. H εφημερίδα γράφει: «Εδώ και έξι μήνες οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οι ελληνικές φορολογικές αρχές είναι εταίροι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η ‘αναπτυξιακή’ βοήθεια για περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη φαίνεται να φέρνει του πρώτους καρπούς. Την Κυριακή ταξίδεψε μια ελληνική αντιπροσωπεία στο Ντίσελντορφ. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 25 στελέχη ελληνικών αρχών, τα οποία για μια εβδομάδα θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία».
Το ελληνικό δημόσιο δεν προχωράει με την είσπραξη οφειλών
Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «Ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι ένας ‘φίλος’ των Ελλήνων (…). Επαίνεσε την κυβέρνηση Τσίπρα για το θάρρος της να κυνηγήσει του φοροφυγάδες. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αγνόησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αντίστοιχες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη ελληνική κυβέρνηση πράττει σωστά: ‘πριν ζητήσει από τους μικρομεσαίους για 14η φορά να πληρώσουν, θα πρέπει πρώτα να πληρώσουν οι πλούσιοι’ δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών».
Westdeutsche Zeitung γράφει για το ίδιο θέμα: «Πρόκειται για τον τρόπο διαχείρισης δεδομένων των CD που αγόρασε το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον Νοέμβριο του 2015. Στο CD υπήρχαν 10.000 ελβετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί περίπου 3,68 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε Έλληνες πολίτες, πιθανότατα για να φοροδιαφύγουν».
Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επιγράφει δημοσίευμά της με τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν προχωράει με την είσπραξη εσόδων» και γράφει ειδικότερα: «Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εισπράξουν οφειλόμενα χρήματα παραμένουν ανεπιτυχείς. Το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών περισσότερων από 60.000 οφειλετών δεν απέδωσε μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι οφειλέτες είτε είναι χρεοκοπημένοι ή έχουν πεθάνει ή οι εταιρείες δεν υφίστανται πλέον».
Η γερμανόφωνη υπηρεσία του πρακτορείου Reuters αναφέρεται σε δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών από τη λίστα με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που παρέλαβε προ μηνών από τον κ. Βάλτερ-Μπόργιανς. «Έχουν ταυτοποιηθεί εκατοντάδες από τα ονόματα», δήλωσε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες δικαστικές διαδικασίες, τονίζοντας ότι το μήνυμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την σαφή πρόθεση να αναλάβει δράση εναντίον των φοροφυγάδων. Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία στηρίζει τις ελληνικές Αρχές, στην προσπάθεια προαγωγής της ειλικρίνειας των φορολογουμένων, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπόργιανς, αναφερόμενος στα σεμινάρια που θα παρακολουθήσουν συνολικά 50 στελέχη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, στην Ακαδημία Δια Βίου Εκπαίδευσης του υπουργείου Οικονομικών, του κρατιδίου, σε θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της χρήσης της τεχνολογίας.
«Η Αθήνα στηρίζεται στη βοήθεια της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της "Westdeutsche Zeitung", το οποίο αναφέρεται στην εκπαίδευση των στελεχών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών: «50 εφοριακοί από την Ελλάδα μαθαίνουν πώς εισπράττει κανείς φόρους», επισημαίνει η εφημερίδα και προσθέτει τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Αλεξιάδης, σχετικά με την αξιοποίηση της "Λίστας Μπόργιανς". Το ελληνικό Δημόσιο αναμένει ένα μήνυμα για "μια άλλη πολιτική", τονίζεται στο δημοσίευμα. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο άδικο φορολογικό σύστημα, στο οποίο οι "μικροί" καλούνται να πληρώσουν για 13η ή 14η φορά και οι μεγάλοι διαφεύγουν, δήλωσε ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς και πρόσθεσε, ότι, η βοήθεια προς την Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή ιδέα, «σε μια εποχή στην οποία αυτό δεν είναι πια αυτονόητο», τονίζοντας ότι το μόνο που βοηθά είναι «η διεθνής διασύνδεση εναντίον του έργου της εξελιγμένης οργανωμένης φοροδιαφυγής».
Στο δίκτυο "WAZ" ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία βοηθά την Ελλάδα στο κυνήγι των φοροφυγάδων». Ο συντάκτης, αναφερόμενος στην αξιοποίηση της "Λίστας Μπόργιανς" επισημαίνει ότι η γερμανική βοήθεια φαίνεται να αποδίδει τους πρώτους καρπούς και αναφέρει ότι ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, καθώς δεν ανήκει σε εκείνους που ζητούν διαρκώς λιτότητα από τους Έλληνες. «Δεν θέλει να πάρει κάτι από τους Έλληνες αλλά να τους δώσει», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι ο κ. Βάλτερ-Μπόργιανς, επαίνεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την τόλμη της στο κυνήγι των φοροφυγάδων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαν ως επί το πλείστον, αγνοήσει πληροφορίες για φοροφυγάδες. Αυτή η ελληνική κυβέρνηση το κάνει σωστά: «Πριν ζητήσει για 14η φορά από τους μικρούς να πληρώσουν, πρέπει να βάλει τους πλούσιους να συμμετάσχουν στην χρηματοδότηση των κοινών», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός.
Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή2

Σχόλια