Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Πως αποκάλυψε και συνέλαβε ακαριαία ο Ρ.Τ.Ερντογάν τους 34.000 συνεργάτες των πραξικοπηματιών στην κρατική μηχανή


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
To πως κινήθηκε τόσο ακαριαία και αποτελεσματικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν και αποκάλυψε και συνέλαβε τους χιλιάδες συνεργάτες των πραξικοπηματιών σε δημόσιο Τομέα,Σώματα Ασφαλείας, Ένοπλες Δυνάμεις και Δικαστικό Σώμα, προκάλεσε στην αρχή ισχυρές εντυπώσεις για το πως γνώριζε τόσο άμεσα το τι ρόλο έπαιξαν τόσες χιλιάδες άτομα. 

Σημειώνεται ότι καθαιρέθηκαν, συνελήφθησαν και θα συλληφούν, 6.000 στρατιωτικοί, 8.000 αστυνομικοί, 3.000 δικαστικοί, 15.200 υπάλληλοι στο υπουργείο Παιδείας και 1500 υπάλληλοι στο ΥΠΟΙΚ: Σύνολο δηλαδή περίπου 34.000 άτομα!
Έχει όμως την εξήγησή της η συστηματική αυτή εκκαθάριση αφού αυτοί που βοήθησαν στην αποκάλυψη των ενόχων ήταν οι ίδιοι οι πραξικοπηματίες.
Η  εντολή ''στρατιωτικής διοίκησης'' της φιλοδοξούσας στρατιωτικής κυβερνήσεως που απεστάλη από το σύστημα μηνυμάτων του ΓΕΕΔ (το αντίστοιχο τουΓΕΕΘΑ), φέρει τις υπογραφές υποστράτηγου Μεχμέτ Παρτικότς και του επιτελικού Ταγματάρχη Τζεμίλ Τουρχάν. 
Αυτή εστάλη σε μονάδες φίλα προσκείμενες, από το σύστημα αποστολής μηνυμάτων  του Γενικού Επιτελείου που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες.
 Η εντολή εστάλη στις 15 Ιουλίου και 15:22 τοπική ώρα και αποτελούνταν από 20 κεφάλαια..
Σύμφωνα με αυτή στις 03:00 θα αναλάμβαναν την διοίκηση της χώρας και από τις 06:00 θα ξεκινούσε η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στα συνημμένα του ανακοινωθέν υπάρχουν οι λίστες του προσωπικού που θα αναλάβουν καθήκον στα δικαστήρια στρατιωτικής διοίκησης και άλλες αποφάσεις διορισμών. Δηλδή το σήμα αυτό περιείχε όλους τους εμπλεκόενους. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν και άλλες εκαθαρίσεις και σε άλλα υπουργεία όμως αυτά ήταν τα πιο σημαντικά για τον πλήρη έλεγχο μιας χώρας.
Φυσικά μέσα στις εκκαθαρίσεις πιθανότατα χιλιάδες άτομα να μην πρόσκεινται στους πραξικοπηματίες και στο τάγμα Φετουλάχ Γκιουλέν και απλώς να ήταν αντιπολιτευόμενα. Όμως εδώ πρέπει να τονιστεί κάτι:
Η Αντιπολίτευση εξ'αρχής στήριξε τον Τούρκο πρόεδρο και την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα πρόσωπα αυτά δεν βρίσκονταν σε λίστες πραξικοπηματιών πολύ δύσκολα ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα τα κυνηγούσε.Άλλωστε το αναγνώρισε και ο ίδιος ότι η Αντιπολίτευση στήριξε την τουρκική Δημοκρατία.
Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου προσωπικά στήριξε την νομιμότητα και εξέδωσε ανακοίνωση κατά των στασιαστών.

ΠΗΓΗ

Σχόλια