Οριστική «ταφόπλακα» και στην αύξηση του κατώτατου μισθού- Δείτε αναλυτικά τα μέτρα-«φωτιά»f

Μια ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης- μετά από την επαναφορά της 13ης σύνταξης- «θάβεται» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης: η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα.
Μέσα σε μόλις μια παράγραφο, οι σημερινοί εργαζόμενοι καθώς και όσοι περιμένουν να μπουν- αν μπουν- στην αγορά εργασίας, διαπιστώνουν ότι η εργασιακή ασφάλεια που προ πολλού έχει διαρραγεί, χάνει και τις ελάχιστες ελπίδες να αποκτήσει πάλι μια «ομπρέλα», καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «ξηλώσει» ό,τι έχει απομείνει, στο όνομα των «βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών».

Ειδικά όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών για την επαναφορά του στα πρότερα επίπεδα, η δέσμευση που αναλαμβάνει η κυβέρνηση δεν αφήνει ανοικτή την παραμικρή χαραμάδα ελπίδας: «έως ότου ολοκληρωθεί η επανεξέταση του ισχύοντος πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων, δεν θα γίνει καμία αλλαγή σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 103 του νόμου 4172/2013». Τι ορίζει αυτό το άρθρο; Τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με διοικητική πράξη και όχι μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων ήτοι χαιρετίσματα στην επιστροφή στα 753 ευρώ.
Ο κατώτατος μισθός δεν είναι το μοναδικό θύμα του νέου Μνημονίου, καθώς με πολύ σαφή χρονοδιαγράμματα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αλλάξει τα όσα ισχύουν σήμερα για τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Συγκεκριμένα, ως το Σεπτέμβριο- δηλαδή στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης- θα πρέπει να έχει προσαρμόσει τα σημερινά δεδομένα στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και για να καταλάβει κανείς τι έρχεται, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά σε ένα από τα τελευταία «κάστρα» του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά: στην Γαλλία, όπου οι ανατροπές στις ώρες εργασίας έχουν προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.
Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το ότι αυτή η προσαρμογή θα οδηγήσει στην απόλυτη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, δεν έχει παρά να ανατρέξει σε μια μόνο γραμμή του νέου Μνημονίου: οι αλλαγές στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να έχουν να κάνουν με επιστροφή στις παλιές πρακτικές, που δεν είναι συμβατές με το στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Διαβάστε τα μέτρα-φωτιά
- Έρχονται μειώσεις στις συντάξεις για 400.000 νέους συνταξιούχους οι οποίοι θα υποβάλλουν αιτήσεις την επόμενη πενταετία. 
- 380.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το ΕΚΑΣ
- 180.000 συνταξιούχοι, όπως υποστηρίζει το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, θα δουν δραματικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε θιγόμενος θα χάσει 1.800 ευρώ ετησίως ή 150 ευρώ το μήνα (εξοικονόμηση 361 εκατ. ευρώ)
- 70.000 δικαιούχοι εφάπαξ θα δουν την παροχή να μειώνεται κατά 12% με 15%
- 280.000 δικαιούχοι μερίσματος ΜΤΠΥ θα υποστούν μειώσεις 35%
- 50.000 υψηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν σοβαρές απώλειες εισοδήματος λόγω του πλαφόν
- 612.778 ασφαλισμένοι αγρότες θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν τριπλάσιες εισφορές
- Περίπου 140.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και 100.000 επιστήμονες θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα εξαιτίας τις αύξησης των εισφορών

Νέο κύμα ακρίβειας από 1ης Ιουλίου
Αποκαλυπτικό για το κύμα νέων έμμεσων φόρων προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα 1,8 δισ. που έχει συμφωνήσει από τη συγκεκριμένη κατηγορία για το συνολικό πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ είναι το προσχέδιο της νέας συμφωνίας, το οποίο ετοιμάζει η Κομισιόν, αλλά διέρρευσε λίγο πριν συζητηθεί την Δευτέρα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με το προσχέδιο:
1.Από 1ης Ιουλίου 2016
- Αυξάνεται σε 24% ο ΦΠΑ για έσοδα 450 εκατ. ευρώ
- Επιβάλλεται αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης και της βενζίνης, και του πετρελαίου ντίζελ για τις μεταφορές,  και του πετρε​λαίου για τη θέρμανση, και για το υγραέριο, και για την κηροζίνη και για το φυσικό αέριο
- Ερχεται αύξηση αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα και τον καπνό
- Ερχεται αύξηση ειδικού φόρου για την μπύρα και κατάργηση της εξαίρεσης του 50% για τους φόρους κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα
- Μπαίνει «φόρος πληρότητας» σε ξενοδοχεία από δύο αστέρια και πάνω, αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνω από δύο κλειδιά
- Μπαίνει «ευρυζωνική εισφορά»  για τους συνδρομητές 5% και εισφορά 10% για τους συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης

2.Από 1ης Ιανουαρίου 2017
- Αυξάνονται οι συντελεστές του νέου ΕΝΦΙΑ και περιορίζονται οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές που ίσχυαν ως τώρα. Από τον Ιούνιο του 2017, οι αντικειμενικές θα εξομοιωθούν με τις πραγματικές τιμές της αγοράς.
- Καθιερώνονται νέοι φόροι κατανάλωσης για τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

3. Νέα  μέτρα έρχονται για το δημόσιο, για εξοικονόμηση 1,3 δισ. ευρω,  ως εξής
- Πάγωμα των ωριμάνσεων το 2016-2018 και για τα ειδικά μισθολόγια
- Σταδιακή χαλάρωση του κανόνα για τις προσλήψεις στο δημόσιο, από 1: 5 το 2016  σε έως 1: 4 το 2017 και 1: 3 το 2018, με εξαίρεση προσλήψεις που απορρέουν από δικαστικές αποφάσεις του 2015, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς και όσων οφείλονται στην κινητικότητα του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, εκτός από τις ΔΕΚΟ. [με τα δύο μέτρα αυτά προκύπτει εξοικονόμηση 350 εκατομμύρια το χρόνο]
-Περικοπές δαπανών που θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2016,  εκ των οποίων  και μείωση των αμυντικών δαπανών (200 εκατομμύρια ετησίως) και των δαπανών των κρατικών επιχειρήσεων (700 εκατομμύρια ετησίως).

4.Αναδρομικά για τα εισοδήματα από 1ης Ιανουαρίου 2016
- Νέες φορολογικές κλίμακες και μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς
_ Μείωση της έκπτωσης φόρου για το 2016 σε 1900 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 1950 ευρώ για φορολογούμενο με ένα παιδί, και μέχρι το 2000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά, ενώ η έκπτωση φόρου παραμένει αμετάβλητη στα 2100 ευρώ για τους φορολογούμενους με 3 ή περισσότερα παιδιά. Αυτό οδηγεί το «μέσο» αφορολόγητο όριο σε περίπου 8.740 ευρώ.
- Πιο περιοριστικός ορισμός του «επαγγελματία αγρότη» στη φορολογία εισοδήματος και κατάργηση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος για το φόρο εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των  γεωργικών επιδοτήσεων
- Φόρος 15%  επί των μερισμάτων και των εσόδων από τόκους
- Φόρος 15%  στο εισόδημα από ενοίκια (έως  12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και 35% πέρα ​​από αυτό το ποσό).
«Κερασάκι» οι κατασχέσεις
Και σαν μην έφτανε όλο αυτό το δυσβάσταχτο πακέτο για τους πολίτες η κυβέρνηση βάσει του προσχεδίου που υποστηρίζει πως έχει στην κατοχή του το Bloomberg «θα απελευθερώσει άμεσα την πώληση όλων των εξυπηρετούμενων και μη δανείων με τη μόνη προσωρινή εξαίρεση, την πώληση των (μη εξυπηρετούμενων) δανείων για κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία μέχρι 140.000 ευρώ, για τις οποίες η απελευθέρωση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018».
Τελειωτικό χτύπημα - μέχρι το επόμενο - είναι οι κατασχέσεις από πολύ χαμηλά ποσά, της τάξης των 500 ευρώ, καθώς οι 30 πιο μεγάλες εφορίες βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να προχωρούν καθημερινά σε 40-50 κατασχέσεις.
ΠΗΓΗ

Σχόλια